Od Komodo zmajeva do spori lorija

Zelenilo džungle, bambusi dotiču nebo, palme kokosa, banane, papaje i manga protežu se u nedogled. Kroz gustu šumu nazire se tirkizno more. Tajanstveno, nepredvidljivo, moćno i divlje mjesto jedno je od najljepših prizora koje nam Zemlja nudi. Prolaze vas trnci od ugode, osjećate se maleno, krhko, nevažno, ali istodobno i jako sretno, kao da ste nekim čudom odjednom bolji čovjek.

Stotinjak metara iznad mora prelijeće predivna ptica raskošnih krila. U trenu vas preplavljuje uzbudljiv osjećaj slobode. To je morski orao crvenih leđa. Krilima raspona dva metra ispred vas se šepuri u svoj svojoj ljepoti. On je čuvar jednog od brojnih otoka indonezijskog nacionalnog parka Komodo. U hinduističkoj religiji drevne Indonezije orao utjelovljuje Boga održavanja Višnu, nazivaju ga Garuda te simbolizira znanje, snagu, hrabrost, odanost i disciplinu. U mitologiji on je gospodar svih letećih stvorenja, veličanstveni kralj ptica. Zlatni Garuda nalazi se na državnom grbu od 1950. godine nakon što je pobjedom u narodnoj revoluciji, Indonezija proglasila nezavisnost od Nizozemske.

Naše putovanje kroz zemlju koja sa svojih 17.508 otoka, od kojih je 6000 naseljenih, ponosno nosi titulu najveće otočke države na svijetu, počinje u ribarskom mjestu Labuan Bajo, smještenom na otoku Floresu, nekadašnjoj portugalskoj koloniji. Osim po mnogo cvijeća i dugačkim božanstvenim pješčanim plažama na kojima se od sunca skrivaš ispod palmi te zamamnim morskim plodovima koji se premazuju svježe pripremljenim ljutim umakom s tri glavna sastojka – limunskom travom, đumbirom i čilijem, te onda peku na roštilju, otok je poznat i po brojnim vodopadima. Uz Bali, Lombok, Sumbawu i brojne otočiće, Flores čini skupinu Malih sundskih otoka poznatih po velikoj biološkoj raznolikosti.

majmun slow loris

Na pučinu se otiskujemo u rano jutro. Drveni brod po moru klizi kao po ulju. Za doručak su tradicionalne palačinke s bananom – jednostavno, slatko, ukusno. Prva stanica je Roza plaža. Zaslužuje to ime zbog crvenih koralja koji se od jakih valova lome i miješaju s bijelim pijeskom. Koraljni grebeni kroz koje se probijate plivajući do obale, nude prizor nalik najbogatijem akvariju. Imate li malo sreće u dubini ćete susresti morske golube mante i velike želve.

Ipak glavne zvijezde našeg krstarenja žive na otoku Komodo gdje je i središte nacionalnog parka: komodo zmajevi, poznati i po imenu varani, najveći su svjetski gušteri… Na ulazu u park dočekuju nas violinasti račići, ne veći od pet centimetara. Mužjaci, za razliku od ženki, imaju samo jedna velika kliješta, čini se kao da njima prijete. No, ona služe za zavođenje – što su mu veća kliješta, ima veće šanse za ljubav; služe mu u borbi s drugim mužjacima, a ženki pokazuje koliko je može zaštititi.

Tekst i slike: Ivana Orešić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

 

Ostavi komentar