Sedam svjetskih čuda za 2023.

Aaron Millar, nagrađivani putopisac, fotograf, voditelj i novinar, svake godine bira sedam novih svjetskih čuda, najuzbudljivija mjesta na planetu za promatranje zvijezda, divljih životinja ili pak ona zapanjujuće panorame. Evo kojih je sedam odabrao ove godine:

Mont Saint-Michel (Francuska)
Prije točno tisuću godina započeti su radovi na izgradnji ove zapanjujuće benediktinske opatije u gotičkom stilu, poznate u cijelom srednjovjekovnom svijetu kao “čudo Zapada”. Lako je vidjeti zašto. Lelujajući na vrhu stjenovitog vrha, 800 metara od kopna, usred zaljeva Mont-Saint-Michel, izgleda kao nešto iz bajkovitih snova. Smješten na granici Normandije i Bretanje, zaljev je dom najvećeg raspona plime u Europi, koja u proljeće doseže gotovo 15 metara. Za vrijeme oseke moguće je hodati bos do opatije, prelazeći golemu pješčanu ravnicu koja ju okružuje. Za vrijeme plime, čini se da pluta na moru poput oceanske fatamorgane. Trebalo je 500 godina da bude dovršena i privlači hodočasnike iz cijelog svijeta. Iako je opatija sama po sebi arhitektonsko čudo, kombinacija mora i kamena je ono što je izdvaja.

 

Glečer Perito Moreno (Argentina)
Smješten u nacionalnom parku Los Glaciares, na krajnjem jugu Patagonije, ovaj ogromni zid nazubljenog tirkiznog leda pokriva više od 260 četvornih kilometara i doseže gotovo 60 metara visine. Perito Moreno mnogi drže najljepšim ledenjakom na Zemlji. Tko propješači do vidikovca ili se odveze čamcem do ruba ledenjačkog zida, može čuti grmljavinu pucanja leda, dok se goleme sante lome u dubokim plavim vodama jezera Argentino. Svjetlucajući na suncu poput kristala, plove zaljevom u blistavim oblicima i bojama, zasjenjeni golemim ledenim jezikom s kojeg potječu.

 

Al-’Ula (Saudijska Arabija)
Al-’Ula je mjesto iznimne povijesti i kulturne baštine. No donedavno za njega gotovo nitko nije čuo, a kamoli posjetio. No, krajem 2022. službeno je otvorio svoja vrata posjetiteljima i na taj način otkrio više od 200 000 godina staru arapsku povijest. Procjenjuje se da je istraženo manje od pet posto tog nalazišta smještenog u srcu sjeverozapadne pustinje Saudijske Arabije. Hegra, mjesto svjetske baštine UNESCO-a, poznato je po svojim složenim monumentalnim grobnicama uklesanim u oštre stijene od crvenog pješčenjaka, a stari grad Al-’Ula labirint je napuštenih kuća od blata prošaranih zemljanim nijansama pustinje. Tu se susreću drevne slikarije na stijenama i suvremeni restorani poznatih chefova, uključujući Marayu, lokal koji je otvorio chef Jason Atherton (Michelinova zvjezdica),a koji se nalazi se na vrhu najveće zgrade sa zrcalnom fasadom na svijetu.

 

Samostan Tigrovo gnijedo (Butan)
Samostan Tigrovo gnijezdo ili Paro Taktsang doista je nešto posebno. Smješten doslovce na rubu litice 900 metara iznad doline Paro, taj kompleks od četiri budistička hrama i stambenih zgrada, s obijeljenim zidovima, jarko crvenim krovovima i stropovima sa zlatnim kupolama, doima se gotovo nestvarno. Samostan je sagrađen na mjestu špilje za koju se vjeruje da je u 8. stoljeću u njoj meditirao guru Rinpoche, jedan od utemeljitelja budizma u regiji. Nije lako doći tamo, zahtijeva strmo dvosatno pješačenje, ali tko uspije, mogao bi doživjeti nešto od prosvjetljenja koje je tražio i Rinpoche.

 

Kapadokija (Turska)
Turska je dom jednog od najvećih svjetskih prirodnih čuda – Kapadokije. Ovo izvanzemaljsko prostranstvo golemih kamenih tornjeva, nazvanih „vilinski dimnjaci“, prošaranih crvenom i oker bojom s krunama isklesanim vjetrom, jedan je od najnestvarnijih krajolika na Zemlji. Počevši oko 1200. pr. Kr. ljudi su počeli klesati kuće unutar same stijene. To nisu obične špilje, već kameni domovi poput umjetničkih djela, s detaljnim fasadama, vratima, prozorima i stubištima isklesanim iz planine. Čitavi su gradovi izdubljeni pod zemljom poput preokrenutih nebodera. Tu su i prekrasni butik luksuzni hotel, vožnje balonom iznad doline i vinogradi koji daju grožđe za lokalno slatko vino. U zemlji prožetoj misterijama i mitovima, Kapadokija je možda najprivlačnije mjesto od svih.

 

The Lake District (Velika Britanija)
Ovaj cijenjeni nacionalni park ispunjen je samim čudima – jezero Windemere, najveća vodena površina u parku, zatim Stock Ghyll Force, jedan od najspektakularnijih slapova u zemlji, pa Scafell Pike, sa svojih 978 metara najviši vrh u Engleskoj i još mnogo toga. Pjesnik Wordsworth, dok je sjedio na obalama jezera Grassmere, nazvao ga je „najljepšim mjestom koje je čovjek ikada pronašao“.
To je najbolja pozivnica da prošećete tim krajem.

 

Migracija srdela (Južnoafrička Republika)
Trka srdela jedna je od najznačajnijih pojava na oceanu. Svake godine od svibnja do srpnja deseci milijuna sardela migriraju duž divlje obale Južne Afrike. Ključanja površine oceana mogu doseći i duljinu od 15 kilometara. Aktivnost u vodi toliko je intenzivna da se može vidjeti iz zrakoplova. Ali srdele su samo pola priče. Za njima idu desetine velikih bijelih morskih pasa, orki i brojnih drugih grabežljivaca koji ih skupljaju u zbijene gomile, kako bi ih lakše uhvatili. Radi se o nevjerojatnom prizoru hranidbenog ludila epskih razmjera. Oni koji su dovoljno odvažni da rone uz srdele bit će okruženi golemim vretenima srebrnih ljuski koje se vrtlože u vodi, u pokušaju bijega pred gladnim raljama koja ih prate. Srećom, te su ralje previše zauzete žderanjem ribica da bi marile za ljude…

Ostavi komentar