Trenerica s dobrim vibracijama

Suzana Štimac jedna je od trenutačno najcjenjenijih i najtraženijih zagrebačkih fitness instruktorica. Svojim primjerom bjelodano dokazuje kako ništa u životu nije nemoguće ako smo dovoljno ustrajni i disciplinirani

Na njezine energične i izazovne treninge, cjelodnevnu posvećenost klijenticama, ali i inspirativan Instagram profil @suzanamojtrener „navukle“ su se tisuće žena iz Hrvatske i susjedstva. Ona je Suzana Štimac (45) i jedna je od trenutačno najcjenjenijih i najtraženijih zagrebačkih fitness instruktorica, s više od 25 godina iskustva u ovom poslu.
Posljednjih godina privlači sve veću pozornost medija zahvaljujući u prvom redu dugoj listi zadovoljnih vježbača, među kojima se nalaze i brojne osobe iz javnog života, ali i svojom poticajnom životnom pričom koju se ne libi iskreno podijeliti s javnošću nastojeći ohrabriti svakog pojedinca da se izbori za svoju sreću. Svojim primjerom dokazuje kako ništa u životu nije nemoguće ako smo dovoljno ustrajni i disciplinirani.
– Ja sam trenerica sa životnim iskustvom – reći će nam sa smiješkom Suzana, koju brojni pratitelji drže svojim velikim osloncem i opisuju kao iznimno poticajnu, izravnu i pozitivnu osobu. Želja joj je, kaže, pokrenuti čim više ljudi i pomoći im da osvijeste blagodati koje fizička aktivnost ostavlja na zdravlje i na psihu.

Njezin radni dan započinje već u šest sati ujutro, kad je u fitness dvorani u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici dočekuje prva krcata grupa entuzijastičnih vježbačica. Svojim je primjerom uspjela značajno popularizirati ranojutarnju tjelovježbu koju smatra najvećom blagodati za naše tijelo i izvanrednim potezom za ugodan nastavak dana.
– Ne postoji loše vrijeme za trening, ali ako možemo birati, definitivno preporučam jutro: tad smo još svježi, puni energije i neopterećeni obavezama. Usto, jutarnji trening najučinkovitiji je za naše zdravlje – tvrdi naša sugovornica koja u dvorani provodi i po sedam sati dnevno.
– Još do prije dvije godine provodila sam i mnogo više, čak i po 12 sati ako je bilo potrebno… Pokazalo se da je taj moj kontinuitet i činjenica da ne uzimam slobodne dane ili godišnji odmor, nego se u prvom redu nastojim prilagoditi rasporedu svojih klijenata, u velikoj mjeri pridonio tome što je danas moja dvorana dupkom puna. To je nagrada koja je došla za kraj i mislim da je posvećenost onom čime se baviš formula uspjeha u svemu – govori, dodajući kako se baš nikad nije vodila za primjerom brojnih kolegica koje su birale sate i dane kada će raditi.

U kontinuiranom održavanju satova nije ju omela niti pandemija tijekom koje se snalazila organizirajući treninge na otvorenom te pokrećući online fitness izazove, u kojima još danas sudjeluje cijela regija. Njezine grupe, koje s velikim žarom pohađaju sve dobne skupine žena (a i pokoji muškarac), neovisno o fizičkim predispozicijama i kondiciji, poznate su po tome što u njima uvijek vlada odlična atmosfera, a zabušavanja i izgovori jednostavno se ne toleriraju.

Suzanina energija i predanost pomaže im da ne posustanu, a vježba se isključivo pod motom „Bez milosti, ali s rezultatima“. Treninzi traju tek 45 minuta, no iznimno su brzi i efikasni, što se pokazalo kao idealan omjer za vrhunske rezultate i zadržavanje motivacije.
– U treninge ulažem „tristo posto“ i pokušavam na sve načine potaknuti svoje vježbače – vičem, urlam, podižem atmosferu i na sve načine trudim se širiti dobre vibracije. Stalo mi je do toga da svatko od njih postigne barem one rezultate koje priželjkuje, ako ne i bolje, jer sam uvjerena da često posjedujemo veći potencijal od onog za kojeg mislimo da je naš maksimum. Pa ako ga vi sami ne vidite u sebi, vidim ga ja – kaže.

Iako se među polaznicima njezinih grupa nerijetko nađu brojni influenceri, glumice, pjevačice ili osobe na visokim pozicijama, nimalo se ne zanosi time i posve jednak tretman nudi apsolutno svakome tko uđe u dvoranu.
„Nikome na čelu ne piše tko je i kakav je“ – njezino je geslo koje joj je u više navrata pomoglo da stigne tu gdje je danas.
Prisjeća se anegdote od prije desetak godina, dok je još vodila treninge na zagrebačkoj Zavrtnici, kad se za individualni sat javila jedna njoj nepoznata djevojka…
– Nakon treninga, očito oduševljena mojom metodom, poželjela je zakazati trening svom dobrom prijatelju, ali u njegovom domu. Nerado idem po kućama, pogotovo kod nepoznatih, no ona je jamčila da se radi o bezopasnom, starijem gospodinu. Ne znam ni sama kako i zašto, ali na kraju sam nekako pristala. Kad sam došla na dogovorenu adresu, ispostavilo se da se radi o danas pokojnom Marijanu Hanžekoviću. Nije mi, naravno, bilo ni u peti da idem njega trenirati.

Vrlo brzo smo se sprijateljili i tijekom niza godina koliko smo vježbali jako sam se vezala uz njega. Znam da ga mnogi nisu simpatizirali, takva je uostalom priroda njegova posla, no ja ga pamtim iz jedne druge perspektive kao iznimno ugodnu i dobru osobu. On mi je između ostalog otvorio vrata prema individualnim treninzima, pa su tako u jednom trenutku moji klijenti uglavnom bili odvjetnici i članovi kojekakvih uprava. Ne želim se time hvaliti nego samo poručiti svojim mlađim kolegama da nikad ne znaju gdje ih čeka sreća te da svakoj osobi trebaju pristupati otvorena srca – zaključuje i s tugom priznaje kako ju je njegova smrt strašno pogodila.

Piše: Sonja Staničić
Fotografije: Tomislav Marić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar