Magellijev povratak u ZKM

Proslavljeni redatelj Paolo Magelli (na slici) nakon velikog uspjeha s predstavom „Zagrebački pentagram“ vraća se na pozornicu ZKM-a s predstavom „Noćni život“ po drami Ivana Vidića. Tema je sveopće i rašireno stremljenje, gotovo pa čežnja današnjice – kako napraviti opću i sveobuhvatnu promjenu društvene, ekonomske, političke i duhovne stvarnosti.

Zadatak koji je pred sebe postavljalo cjelokupno XX. stoljeće, stoji pred ljudima i na početku dvadeset i prvog, samo promijenjen, multipliciran i proširen u svim smjerovima – i taj zadatak postaje zahtjev vremena, sve ogorčeniji, odrješitiji i odlučniji – da bi se opstalo na zemlji treba promijeniti cjelokupnu društvenu stvarnost.

Je li način za to ustanak, pobuna, revolucija? Glasovi i ideje o tome dopiru sa svih strana, ciljevi mnoštva su različiti i traje opća i sveobuhvatna kakofonija. U „Noćnom životu“ grupa nezadovoljnika zauzima gradski trg i tamo podiže barikadu. U ratu ideja i ideologija, u kovitlacu koji oponaša onaj revolucionarni, u brzim izmjenama visokog i niskog jezika, plemenitih i niskih strasti, traje komedija koja se učas može okrenuti u kaos i nasilje.

U predstavi glume Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš,  Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar,  Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić,  Vedran Živolić,  Frano Mašković,  Anđela Ramljak, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović,  Filip Nola,  Zoran Čubrilo, Milivoj Beader i Sreten Mokrović. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić Pleština,  scenografi su Željko Burić i Boris Greiner, kostimografkinja  Doris Kristić, a skladatelj je Ljupče Konstantinov. Premijera je 23. prosinca, a sljedeće izvedbe na repertoaru ZKM-a su 27.12., 28.12., 29.12., 30.12., 13.1., 14.1. i 15.1.

Ostavi komentar