Gastronomsko carstvo u Lavljem gradu

Poplava Michelinovih zvjezdica sletjela je u Singapur: u najnovijem vodiču tri restorana ponose se sa tri zvjezdice, šest imaju dvije, a čak 46 krasi jedna zvjezdica!

Singapur je pravo raskrižje trgovine i financija, s višestrukim kulinarskim utjecajima i ponudom u kojima jednako uživaju i lokalci i posjetitelji. Ako grad već odavna ima svjetsku reputaciju po svojoj uličnoj hrani, u posljednjih nekoliko godina pojavila se i vrhunska gastronomska scena koju su stvorili talentirani mladi chefovi, a u kojoj su naši inspektori otkrili prave dragulje – ustvrdio je tako 2016. Michael Ellis, tadašnji međunarodni direktor Michelinovih vodiča, povodom pojave prvog izdanja tog vodiča za Singapur. U inauguracijskom izdanju, koje je pokazalo bogatstvo gastronomske scene u jednoj od metropola jugoistočne Azije, Michelin je maksimalnim trima zvjezdicama nagradio restoran Joël Robuchon, gdje je taj chef, jedan od najvećih 20. stoljeća, ponudio profinjenu, suvremenu francusku kuhinju u veličanstvenoj sali inspiriranoj art-deco stilom.

Chef Daniele Sperindio

Šest drugih lokala osvojilo je dvije zvjezdice – André tajvanskoga chefa Andréa Chianga, l’Atelier de Joël Robuchon (još jedna adresa slavnoga chefa), Odette, tada tek nekoliko mjeseci star restoran chefa Juliena Royera (prethodno se dokazao u restoranu Jaan u Swissotelu), Les Amis, francuskoga chefa Sébastiena Lepinoya, Shoukouwa, sushi lokal belgijskoga chefa Emmanuela Stroobanta i Shisen Hanten, kineski restoran chefa Chena Kentaroa. Te 2016., Michelinovi su inspektori izdvojili i 22 restorana s jednom zvjezdicom, uključujući različite stilove kuhanja. Sedam godina poslije, za najnovije izdanje Michelinova vodiča za Singapur (2023.) pregledano je 286 restorana s više od 30 različitih vrsta kuhinja. Tri su restorana nagrađena su s tri zvjezdice (Odette, Zén i Les Amis), šest s dvije, a 46 s jednom. Među posljednjima je i Art di Daniele Sperindio, restoran koji mnogi već drže među najboljima i kojemu predviđaju sjajnu budućnost. „Ukorijenjen na ogromnoj raznolikosti kultura, kulinarski krajolik Singapura uvijek je ispunjen širokim izborom ukusnih kuhinja. Inspekcijska ekipa bila je zadivljena kada je otkrila mnoge štandove street fooda s vrlo ukusnim jelima različitih etničkih skupina, koji imaju svoje tajne recepte i gostima nude autentični kulinarski užitak. Od sofisticiranih restorana do ukusnih zalogajnica i originalnih slastičarnica, potencijal nezaboravnih gastronomskih iskustava nevjerojatno je visok u Lavljem gradu“, zaključio je Gwendal Poullennec, današnji direktor Michelinovih vodiča.

Ako se pitate kako je Singapur u samo šest godina uspio napraviti takav uspon, sve se može pripisati rastu luksuza u tome gradu-državi. Unatoč tome što je relativno malen otok, Singapur je četvrto najveće financijsko središte na svijetu, odmah iza Londona, New Yorka i Hong Konga. Bogate nacije, kao što su sve ove spomenute, jedu hranu bogatih, što znači da vrhunska lokalna kuhinja tu ima više veze s nezadrživom potrošnjom i statusom, nego s onim što bi moglo doći iz zemlje ili mora, što se zapravo svodi na vrlo malo. Od tri singapurska restorana s maksimalne tri Michelinove zvjezdice najboljim se općenito drži Odette, jednostavno zato što od ostalih najbolje kotira na listi Asia’s 50 Best Restaurants (6. mjesto, s tim da je 2019. i 2020. bio vodeći) te zato što je jedini uvršten i na listu 50 najboljih restorana svijeta (14. mjesto). Michelin svoju ocjenu opisuje ovako: „Chef Julien Royer i njegova visoko definirana kuhinja sjajno rabe luksuzne namirnice vrhunske kvalitete. Kreativne kombinacije, besprijekorne tehnike i izvrsni tanjuri rezultiraju jelima koja su jednako elegantna koliko i nezaboravna. Nenametljiva i graciozna prostorija, koju nadzire vrhunski uglađena posluga, pruža savršenu pozadinu“. Odette karakterizira moderna francuska kuhinja koju od 2015. njeguje francuski chef Julien Royer. Royer, koji dolazi iz obitelji poljoprivrednika, pomno brine o namirnicama, nabavlja ih od malih proizvođača iz Azije i Europe i tretira ih delikatno, kako bi se istakli njihovi najčišći okusi.

Piše: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar