Akupunktura umjesto paragrafa

Vesna Mudrinić završila je pravo, položila pravosudni i započela odvjetničku karijeru, no onda je sebe pronašla negdje drugdje. Nakon školovanja i prakse u Amsterdamu i New Yorku, vratila se u Zagreb i otvorila privatnu ordinaciju za akupunkturu

Odvjetnica i obožavateljica istočne medicine Vesna Mudrinić (34) nedavno se vratila iz New Yorka u Zagreb. Rođena je u Kanadi, u Torontu, a život je provela na dva kontinenta između Sjeverne Amerike i Europe. Diplomirala je pravo 2010. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, položila pravosudni ispit te stekla odvjetničko iskustvo. U struci se nije dugo zadržala, pa tijekom 2013. i 2014. godine u Amsterdamu pohađa Fakultet za tradicionalnu kinesku medicinu i akupunkturu. Kad se jednom prilikom prijavila na seminar poznatog američkog akupunkturista Stephena Bircha u Offenbachu kod Frankfurta, a koji je zajedno s Kiiko Matsumoto napisao knjigu “Five Elements and 10 Stems“ (“Pet elemenata i 10 grana“, op.au.), bilo je jasno kako je to životni put koji će Vesna Mudrinić slijediti. Birch je već tada pohvalio izvrsnost i preciznost njezine akupunkturne tehnike.

Uspješno je diplomirala Teoriju tradicionalne kineske medicine i akupunkture na Shenzhou Open University of Traditional Chinese Medicine u Amsterdamu 2014. s vodećim europskim stručnjacima akupunkture, da bi sljedeće godine u javnoj klinici za akupunkturu Shenzhou Open University završila staž pod mentorstvom dr. Weixiang Wang, dr. S.M. Sukrisno i dr. Pingzheng Zhao. Na magisterij iz akupunkture odlazi 2015. na prestižni fakultet Tri-State College of Acupuncture (TSCA) u New Yorku. Magistrirala je pod mentorstvom poznatih akupunkturista poput Kiiko Matsumoto, Mark Petruzzi, Chad Bong, Mark Seem, Ryan J. Smith, Michelle J. Bombacie, Peter Dubitsky i mnogih drugih. Početkom ove godine vraća se iz New Yorka u Zagreb gdje otvara svoju privatnu ordinaciju za akupunkturu u Draškovićevoj ulici pod nazivom „Satori Acupuncture“, no istodobno zadržava svoju privatnu ordinaciju za akupunkturu u New Yorku gdje je razvila uspješan posao u srcu Manhattana.

– Akupunktura u Americi nije klasificirana kao alternativna medicina kako ju često svrstavaju u Hrvatskoj, već se smatra komplementarnom klasičnoj zapadnoj medicini, kao samostalna zdravstvena djelatnost. Svjetska zdravstvena organizacija uključila je tradicionalnu kinesku medicinu (TCM) i njene temelje dijagnosticiranja u sustav ICD-11 (International Classification of Diseases 11th Revision) čime su priznate dijagnostičke metode i način liječenja tradicionalne kineske medicine u sklopu klasične zapadne medicine – kaže Vesna Mudrinić. Sve je počelo svojedobno u Zagrebu kad je odlazila na tretmane shiatsu terapije i akupunkture zbog zdravstvenih tegoba. Nakon poboljšanja zdravlja, u njoj se javlja sve veći interes te počinje proučavati istočnu medicinu – odlazi na seminare, predavanja i učenja o drevnim istočnim metodama liječenja…

– Prije petnaest godina napravila sam prvi korak prema svijetu akupunkture nakon odlaska na tretman kod jednog privatnog stručnjaka u Zagrebu. Niz godina provela sam učeći kako se može pristupiti ljudskom zdravlju na cjelovit, holistički način, kako ljudsko tijelo razumjeti te pravilno dijagnosticirati bolesti. Prije početka svog formalnog obrazovanja u području istočne medicine, u slobodno vrijeme radila sam shiatsu tretmane i akupresuru, podučavala druge makrobiotičkom i ljekovitom kuhanju, kao i istočnim metodama liječenja. U Americi sam završila program makrobiotike i program za shiatsu majstora, nakon čega sam dodatno usavršavanje na tom području završila na Kushi institutu u Amsterdamu.

Inače, već 2013. Vesna završava Macrobiotic Leadership program na Kushi institutu za prirodno liječenje u američkom Becketu (Massachussetts) gdje je izvor makrobiotičkog učenja utemeljenog od začetnika makrobiotike Michioa Kushija. Tijekom godina istraživanja i učenja o istočnim modalitetima liječenja i pristupanju zdravlju, shvatila je da mora postojati još nešto što može napraviti značajnu razliku za ljudsko zdravlje i ravnotežu:
– Prakticiranje shiatsua naučilo me „čitati“ ljudsko tijelo i pravilno dijagnosticirati, ali bi me dugoročno bavljenje shiatsu tretmanima previše iscrpilo, tako da sam tražila dalje… Već na prvom seminaru i kliničkoj praksi za akupunkturu pod vodstvom poznatog akupunkturista Stephena Bircha, shvatila sam da sam našla upravo ono što sam godinama tražila. Danas koristim šest različitih vrsta akupunkture, jer je tradicionalna kineska akupunktura zapravo bazična abeceda, a na vama je da dalje razvijate svoj stil akupunkture i proširujete njenu primjenu. Osobno smatram da akupunktura otvara vrata cjeloživotnom učenju i prakticiranju – govori Vesna, pa nastavlja:
– Akupunktura pristupa ljudskom tijelu kao cjelovitom sustavu. Njezina prednost je u tome što se svaku osobu gleda na holistički, jedinstven način te se dvije osobe nikada ne tretiraju isto, niti je svaki tretman isti. Cilj akupunkture je da se pažljivim dijagnostičkim metodama očita trenutno stanje kako bi se razumjelo zašto i kako se tijelo zaplelo u patološkim simptomima koje trenutno prikazuje. Potom se točno određenim redoslijedom koriste akupunkturne točke prilikom tretmana. Time se podržava organizam da se vrati u tzv. zdravo stanje.

Tekst: Lidia Janjić Vuković
Fotografije: Violeta Juras

Cijeli tekst dostupan je u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar