Zoranu Malkoču Književna nagrada tportala

Žiri tportalove književne nagrade između 52 naslova pristigla na ovogodišnji natječaj najboljim je proglasio roman „Roki Raketa“ Zorana Malkoča.

Uz nagradu u obliku tipkovnice, koja mu je uručena na svečanom proglašenju dobitnika Književne nagrade roman@tportal.hr u Dvorani Müller kina Europa u Zagrebu, Malkoč za svoj nagrađeni roman dobio novčanu nagradu u iznosu od 50 tisuća kuna.
U finalu su uz „Rokija Raketu“ (u izdanju Profila), bili „Svećenica Mjeseca“ (Zagrebačka naklada) Milene Benini, „Mima i kvadratura duga“ (Algoritam/24sata) Želimira Periša, „Brdo“ (VBZ) Ivice Prtenjače i „Puteni nametnik“ (Durieux) Igora Rajkija.
– Tportal je poznat prije svega po tome što piše o politici i biznisu, no i jedan smo od rijetkih medija koji još uvijek drži do kulture. Kada smo birali datum za proglašenje nagrade, nismo znali da ćemo se uplesti u predizbornu kampanju, ali sada nam nije žao. Zapravo je super da u finišu, u vrijeme velikih političkih tema, usmjerimo malo svjetla reflektora na kulturu, na književnost i na pisce. Naš je žiri odradio odličan posao i napravio tportalov prijedlog za čitanje svima, pa i političarima. Da su čitali više, možda bi i govori ovih dana bili kvalitetniji i jači – rekla je glavna urednica tportala Đurđica Klancir.

– Iznimno mi je zadovoljstvo da je Hrvatski Telekom već dugi niz godina sveprisutan u hrvatskoj kulturi, a kroz ovu nagradu i u književnosti. U proteklih osam godina preko 400 autora prijavilo se na naš natječaj što govori o važnosti te nagrade u hrvatskoj književnosti – rekao je predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma Davor Tomašković.

Prema ocjeni stručnog žirija, u kojemu su bili Kristian Novak, Jadranka Pintarić i Miroslav Mićanović, u konkurenciji za tportalovu nagradu ove godine bila su 52 potpuno različita poimanja književnosti, jezika i stvarnosti, a odlučeno je da nagradu dobije djelo koje je svjesno ušlo u konflikt sa sva tri koncepta te pritom ostalo puno duha, stava i autentične emocije.
Književna nagrada roman@tportal.hr dodjeljuje se osmu godinu zaredom. Lani je najboljim proglašen roman Kristiana Novaka „Črna mati zemla“ u izdanju „Algoritma“. Prijašnjih godina nagrađeni su debitantski roman „Budi Hamlet, pane Hamlete“ Tahira Mujičića, roman „Adio, kauboju“ Olje Savičević Ivančević, „Tri“ Drage Glamuzine, „Anastasia“ Dalibora Šimprage, te Ivica Đikić s romanom „ Sanjao sam slonove“ i Sibila Petlevski za roman „Vrijeme laži“.

Ostavi komentar