Stephen King: „Zelena milja“

 

Kad se prvi put pojavio, roman „Zelena milja“ Stephena Kinga bio je nakladnički trijumf bez premca – svih je šest svezaka romana istodobno dospjelo na listu bestselera „New York Timesa“ i oduševilo milijune obožavatelja širom svijeta. Od polovice devedesetih do danas „Zelena milja“ nije izgubila svoj kultni status. Samo King ima „tako lagan, tako blistav put do srca tame”, priznaje mu USA Today.

Novo hrvatsko izdanje „Zelene milje“ preveo je Ivan Ott, a dizajnerski opremio Vanja Perković u skladu s novim vizualnim identitetom Kingovih djela u izdanju Lumena („Carrie“, „Misery“, „Isijavanje“ i „Doktor Sleep“). Kingovo remek-djelo o Johnu Coffeyju – enigmatičnom ubojici osuđenom za zvjersko ubojstvo dviju djevojčica i gorostasu tužnih očiju koji se boji mraka i često plače – uznemirujuće je dirljivo i gotovo nepodnošljivo mučno. Što god da taj stanovnik kaznionice Cold Mountain jest, zli ubojica ili naivna dobričina, moraju mu se priznati neobične sposobnosti iscjeljenja. Požrtvovno, otvorena srca, spašava druge. No može li itko spasiti njega?

Mnogima je „Zelena milja“ najdraže Kingovo djelo. U medijima se o tom romanu piše isključivo u superlativima: „Punokrvni King, vrhunska berba!” (Associated Press), „Književna senzacija!” (Time), „Najbolji Kingov roman koji će čitateljima od dvanaeste do osamdesete izmamiti suze samilosti i nevjerice!” (Boston Globe)… Jednako je dirljiv i istoimeni film u režiji Franka Darabonta, s Tomom Hanksom i Michaelom Clarkeom Duncanom u glavnim ulogama.

(Nakladnik: Lumen)

Ostavi komentar