„Životinjsko carstvo“ Vatroslava Kuliša

Slikaru Vatroslavu Kulišu kalendar izložbi gotovo je prepun. Nakon Mantove u ožujku, krajem lipnja je u muzeju Di San Salvatore in Lauro u Rimu izlagao svoj recentni apstraktni ciklus „Radovi na papiru“ velikih formata. U Zagrebu je pak početkom srpnja u zagrebačkom Hrvatskom prirodoslovnom muzeju otvorio izložbu pod nazivom „Životinjsko carstvo“.

Ta izložba je, kako kaže sam umjetnik, tematski izlet s povratnom kartom, odnosno s povratkom na apstrakciju koja je primarni interes njegovog slikarskog bića. Ta izložba, kao i četiri prethodne u istom prostoru (Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković), pripadaju ciklusu izložbi posvećenih rano preminuloj umjetnici Izabeli Šimunović. Sve su inspirirane prirodoslovnom tematikom, a razgleda ih jako puno gledalatelja, pogotovo onih najmlađih koji dolaze u sklopu organiziranih školskih posjeta Prirodoslovnom muzeju.

kulis 2

„Životinjsko carstvo“ je, kako kaže Kuliš, svojevrsni dvostruki hommage. Samim naslovom izložba je posvećena djeci i autorovoj uspomeni na Dubravu u kojoj je odrastao i na dane kad je skupljao sličice iz istoimenih „Kraševih“ čokoladica, dok je ujedno i profesionalni, slikarski podsjetnik na prva desetljeća prošlog stoljeća kada su nastali prvi ekspresionistički radovi fovista i njemačkih ekspresionista (Der blaue Reiter – Plavi jahač) koji su vrlo slobodno slikali plave konje, plave lisice, modre i žute mačke. Pa je tako jedan od njegovih radova „Plavi plavcati lav“ naslikan suvremenim ekspresionističkim izričajem.

Osim toga, Kuliš je kao osmoškolac odlazio na prve slikarske poduke kod svog susjeda u Dubravi, tad umirovljenog profesora Likovne akademije Vladimira Filakovca, jednog od najboljih hrvatskih animalista, pa je i to bio poticaj za odabir ove tematike. Slike su uglavnom velikog formata (240 x 170 cm) što je uobičajeno u slikarstvu suvremenih ekspresionista, a izložba u Demetrovoj 1 otvorena je do kraja prosinca. Inače, krajem rujna Kuliš će imati i izložbu u Trstu, u novootvorenoj privatnoj galeriji, s novim apstraktnim radovima na platnu.

kulis 7  kulis 6

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 140

 

Ostavi komentar