Vrhunska vina Iločkih podruma

Nekih dvjesto godina prije vrhunskih vina čuvene francuske pokrajine Bordeaux, iznad obala moćnog Dunava, na posjedu današnjih Iločkih podruma, počela je proizvodnja vina. Kako su vrlo rano otkrili kvalitetu svojih vina, htjeli su zaštititi tu reputaciju i u izvornim i za tu namjenu sagrađenim podrumima buteljirali su vina na chateu način.

Iako je povijest vina u Iloku duga više od 2000 godina, za vrhunska vina bio je to povijesni trenutak koji su kasnije slijedili mnogi. Tako su ga u Burgundiji nazivali domain, drugim riječima – buteljiranje na samom posjedu. Takvim izvornim punjenjem na posjedu uspjeli su očuvati kvalitetu svojih vina i zaštititi se od trgovaca koji su otkupljivali grožđe i proizvodili vina lošije kvalitete. Tako je ostalo i do današnjih dana – ako Iločki podrumi i oznaka izvornog punjenja na posjedu nisu navedeni na butelji, onda vino nije tamo ni proizvedeno. Onda to nije prava stvar… A to da su vina Iločkih podruma doista prava stvar, dokazuju brojne medalje osvojene na najprestižnijim svjetskim ocjenjivanjima vina. Podrum je najprepoznatljiviji po proizvodnji traminca, sorte koja je upravo u Iloku našla najbolje uvjete za svoj rast. Traminac Iločkih podruma postaje poznat cijelom svijetu nakon što se posluživao na krunidbi engleske kraljice Elizabete II.  Upravo je to najnagrađivanije hrvatsko vino, a zahvaljujući njemu Iločki podrumi su najnagrađivaniji hrvatski podrum i jedini naš vinski podrum koji se nalazi na vinskoj karti Europe.  Osim traminca, Iločki podrumi su u posljednjih nekoliko godina osvojili sve značajnije hrvatske i svjetske nagrade za svoju graševinu. Uz graševinu i traminac (koji se proizvodi čak u osam kategorija), najnagrađivanija hrvatska vinarija proizvodi i vrhunska vina drugih sorti – chardonnay, rajnski rizling, bijeli pinot, frankovku i cabernet sauvignon.
Kako bi doživljaj vina bio potpun, preporuča ga se popiti u Starom podrumu, tik uz podrume koji datiraju iz 1450. godine, ili pak na ladanjskom imanju Principovac, u srcu vinograda, uz očaravajući pogled na Dunav. Na mjestu gdje je vino stil života, možete uživati i u brojnim turističkim i sportskim sadržajima – golfu, tenisu, vožnji biciklima kao i u dugim šetnjama kroz vinograde. Gastronomska ponuda pak sadrži autohtone specijalitete, ali i one spravljene na moderan način, fusion kuhinjom. Sljubljeni uz čašu vina, očarat će svakog posjetitelja. Ilok je mjesto koje oduševljava i koje se teško opisuje. Jednostavno se mora okusiti.

ilok 1  ilok 2

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 140

Ostavi komentar