Projekt Vinolog

Život je prekratak da bismo pili osrednja vina“, kaže vinoljupcima dobro poznata izreka. Toga se izgleda držala i Jelena Balog kad je osmišljavala svoj projekt nazvan Vinolog. Premda su za to ime već čuli brojni ljubitelji vina, tek je ove jeseni ono zasjalo pravim sjajem – otvaranjem novog prestižnog wine shopa u Zagrebu.

Naime, nekad mali trgovac vinima, koji je s radom počeo davne 2010., danas je jedan od vodećih u Hrvatskoj, što sami vlasnici tumače rezultatom spoja želje, vizije, znanja i iskustva. No kad se čuje njihova priča, odmah je vidljivo da se u slučaju Vinologa ne radi tek o pukom obiteljskom poslu, već i o načinu razmišljanja koji vinu daje zadaću sitnice što život čini ljepšim, kao i uvjerenju da dobro vino može i mora biti dostupno svima. Naravno da sve ne dolazi niotkud. U potrazi za dobrim vinima Balogovi su proputovali Hrvatsku i svijet, kušali izvrsna vina i dobro proučili znalački uređene vinograde i podrume, što je njihovu strast prema vinu podiglo na sasvim novu razinu. Nakon što su hrvatskome tržištu ponudili vrhunska vina koja su upoznali na svojim putovanjima, sljedeći je korak bio logičan – pokrenuti proizvodnju vlastitih vina.

– Čvrsto vjerujemo u to da svaki vinogradarski položaj ima svoju priču, klimatska svojstva i posebna obilježja, pa smo za svoje vinograde birali lokalitete s najvećim potencijalom, s namjerom da u najboljem svjetlu pokažemo raznolikost i posebnosti sorata i vinarskih regija Hrvatske. Zanimalo nas je samo najbolje i zato smo odabralitri najznačajnije vinorodne regije – Slavoniju, Istru i Dalmaciju -kaže nam Jelena Balog, direktorica i, sa svojim bratom Frankom, suvlasnica Vinologa.

Kombinirajući tradicionalan i moderan proces proizvodnje te poštujući principe vinske kulture, Vinolog proizvodi isključivo vrhunska vina, i to nastala od grožđa iz vlastitih vinograda u Iloku, Istri i na Pelješcu. Odabrali su vodeće autohtone i međunarodne sorte, a svoj program vina podijelili na dvije linije – Lectus i Éclat. Lectus je linija vrhunskih vina koja uključuje pjenušac Lectus, Rosé (od sorte cabernet sauvignon), Malvaziju, Graševinu, Plavac i Cuvée (kupaža merlota, cabernet sauvignona i terana). Linija Éclat podrazumijeva odležana vrhunska vina, odnjegovana nekoliko godina, a uključuje Chardonnay, Cabernet sauvingnon (od grožđa iz iločkih vinograda), Plavac mali (Pelješac) i Muškat žuti. Da se doista radi o vrhunskoj kvaliteti potvrđuju i nagrade s prestižne priredbe Decanter World Wine Awards, gdje je prošle godine Cuvée Lectus osvojio brončanu medalju, a ove Cabernet Sauvignon Éclat srebro te Chardonnay Éclat broncu.

Za realizaciju tako složenog projekta, koji se brzo dokazao nagradama, bilo je potrebno okupiti ekipu visokokvalificiranih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u selekciji i plasmanu vina. No, lavovski dio posla ipak je na Jeleni i njezinom bratu Franku. Zanimljivo je da i sami kupci mogu postati dio te ekipe, i to jednostavnim učlanjivanjem u Vinolog Wine Club, što omogućuje obilazak lokaliteta i podruma, degustaciju vina i dobru zabavu.

– Za nas Vinolog nije samo posao, već i zabava koja nam dopušta da budemo kreativni i da kreiramo novitete koji će iznova oduševljavati ljubitelje vina. Uživamo u radu s vinogradarima, sudjelovanju u nastanku vina i unapređenju prodaje. Vinarima-partnerima pomažemo u razvoju poslovanja, prodaji i promociji, a sve u cilju da potrošačima osiguramo dobro vino po pristupačnim cijenama. Demokratični smo, pa osim u našem ekskluzivnom wine shopu, gdje se mogu kupiti vrhunska inozemna i domaća vina, vina nudimo i u Vinolog wine shopu, kao i na policama Kauflanda, Konzuma, Metroa, na benzinskim postajama, manjim kvartovskim dućanima, a može ih se naručiti i putem Glova, Wolta i na Bazzar.hr -objašnjava Jelena. Budući da sve počiva na već spomenutu uvjerenju da dobro vino može i mora biti dostupno svima, cijene su povoljne, pa doista nema razloga piti osrednja vina.

Posebnosti Vinolog wine shopa
Potkraj 2020. tvrtka Vinolog otvorila je u Zagrebu (Božidara Adžije 34) vlastiti wine shop i ponudila etikete kojih nema nigdje drugdje u Hrvatskoj. Domaćini tvrde da su se povodili baš tom idejom – biti drukčiji od ostalih domaćih vinoteka. Oni koji prate svjetsku vinsku scenu tamo će odmah zamijetiti posebnosti kao što su šampanjac Charles Collin Cuvee Blanc de Blancs 2008, Chablis Grand Cru 2018 prestižnog proizvođača Domaine Hamelin Vaudésir, Nativ Blu Onice Aglianico Irpinia iz talijanske Kampanije ili vina koja potpisuje tenor Andrea Bocelli – Bocelli Pinot Grigio i Bocelli Tenor Red, sve po vrlo razumnim cijenama. Kako se Vinolog trudi pomagati malim vinarima u plasmanu vina te ih izvući iz sjene velikih imena, u njihovoj se wine shopu našlo mjesta i za iznimno zanimljive boce poput zagorskog pjenušca Kota, korčulanskog grka Bire Defora, istarske odležane malvazije Korona Franković te Nono Catunar, a od crnih vina spomenimo plavac mali Terra Madre Premium i Testament Babić.

Ostavi komentar