Boca puna zlata

Uspješan obiteljski posao započeo je još 1885. kada je Federico, pradjed Marina Rossija, kupio prvi vinograd…

Iz vinarske Istre neprestano stižu nova iznenađenja. I kad bi čovjek pomislio da je na polju malvazija već ponuđeno sve, opet se nađe poneka nova i vrlo osobna interpretacija. Za najnoviju na prestižnome području odležanih malvazija koje traži veliku stručnost, iskustvo i originalnost, zaslužna je vinarija Rossi, ime za koje se šire čulo kada je njihova Malvazija Templara Riserva 2016 osvojila nagradu National Trophy, odnosno titulu Najboljeg vina Hrvatske, na prestižnom natjecanju International Wine Challenge.

Zaintrigirani tim nemalim dosegom, ali i viješću da ćemo to vino uskoro moći i kušati, uputili smo se na zapad Istre, u mjesto Bajkini pored Vižinade, gdje se nalazi sjedište obiteljske tvrtke Vina Rossi. Tamo smo zatekli marljivu i gostoljubivu sedmeročlanu obitelj koju čine otac Marino, veliki entuzijast rada u polju i vinogradima, majka Ines inženjerka vinarstva i tri sina, od kojih je Luka završio studij vinarstva, Marko studira vinarstvo, a Filip pohađa srednju ekonomsku školu. Važni članovi su i nona Giovanna i teta Antonia koje se brinu za kuću i ukućane. Uspješan obiteljski posao započeo je još 1885. kada je Marinov pradjed Federico kupio prvi vinograd. Sadnju loza, ali i drugih kultivara (danas imaju i četiri hektara maslina) nastavio je Marinov djed Marco, dok je na prijelazu u novi milenij obitelj uložila u inovativne tehnologije i izgradnju vlastite robne marke. Cilj je bio stvaranje vina i destilata vrhunske kvalitete, njihovo pozicioniranje u sam vrh ekskluzivnog domaćeg i stranog tržišta, te pozicioniranje imena Rossi kao pojma kvalitete vina i destilata.
– Nas tri brata smo peta generacija koja se bavi obiteljskim poslom. Ponosni smo na činjenicu da je tijekom tih pet generacija sva obiteljska zarada dolazila isključivo s našeg posjeda i bila plod našega rada – kaže nam Luka Rossi, najstariji od trojice braće.

Što se sorti tiče, vinogradi Rossijevih temelje se na malvaziji, a od bijelih sorti uzgajaju još i chardonnay i muškat, dok su od crvenih prisutni teran, merlot i cabernet sauvignon. Od njih nastaju tradicionalna istarska vina Malvazija istarska, Muškat žuti, Teran, Cabernet sauvignon, Chardonnay te Rosé, kao i limitirano izdanje Malvazija Templara. To je vino koje se dobiva od grožđa loza starih 50-130 godina, i to s najboljih položaja, među kojima je i mikrolokacija Finida, na brežuljcima uz crkvicu Božje polje, gdje su nekad obitavali templari, čuveni po svojim vinima.
– Ono što smo tijekom svih generacija i proteklih godina uspjeli ostvariti, a čime se jako ponosimo, su vinogradi na iznimno povoljnim položajima. Svih 18 hektara naših vinograda nalaze se na većim nadmorskim visinama i, što je vrlo specifično, na sve četiri vrste istarske zemlje – bijeloj, sivoj, crnoj i crvenoj, što nam omogućava kupažiranje grožđa s različitih vrsta zemlje, odnosno to da svake godine možemo napraviti vina jednake kvalitete i jednakih atributa – pojašnjava Luka.

Među tih 18 hektara, posebno povlašteni su vinogradarski položaji Santa Lucia, nedaleko Buja, zatim Monte d’Oro, blizu Vižinade te Babušea. Vinograd na položaju Santa Lucia nalazi se na samome vrhu brda, položaju koji je osunčan tijekom cijeloga dana, uživa u neprestanom povjetarcu i ima svojstva onoga što Francuzi nazivaju grand cru. Nije beznačajno, jer obitelj Rossi tip vina koje žele napraviti osmišljavaju već u samom vinogradu. Zahvaljujući tome, kad se obavi vinifikacija, potrebne su tek manje ili čak nikakve intervencije. Rezultat je vino vrhunske kvalitete, što potvrđuje niz medalja s Vinistre, a posebno prošlogodišnja, već spomenuta, nagrada National Trophy na International Wine Chellengeu te zlatne medalje za Malvaziju istarsku i Malvaziju Templara Riserva 2017 (oba ocijenjena 95/100) na natjecanju Decanter. Preporučujemo kušati…


Raritet za znalce:

Malvazija Templara Riserva 2016

Hrvatski ljubitelji vrhunskih vina odnedavno imaju povlasticu kupiti i kušati favorit vinarije Rossi – Malvazija Templara Riserva 2016 – raritet koji je na tržište stigao u seriji od samo oko 800 boca. „Radi se o eksperimentu našeg oca, Marina Rossija, koji je zamijetio da malvazija nije isključivo sorta za svježa vina, već da u njoj ima potencijala i za jedno ozbiljno odležano vino. Zbog dosta gorčine i težine, nismo veliki zagovaratelji duge maceracije, već više preferiramo odležavanje vina na talogu”, kaže Luka Rossi. Grožđe za vino Malvazija Templara dolazi iz najstarijih dijelova vinograda i s najboljih položaja (trsovi su 90% s crne, a 10% s crvene zemlje). Radi se o ekstremno starim čokotima, koji daju od 0,5 do 0,8 kilograma grožđa po trsu, što je oko tri puta manje od normalnog prinosa.

„Nakon berbe tog grožđa vrhunske kvalitete, maceracija traje samo dva dana. Burni dio fermentacije obavi se u inoksu, a ostatak u drvenim bačvama od 500 litara. Na koncu fermentacije pustimo da vino, zajedno s talogom, u toj bačvi odležava dvije godine. Tijekom tog razdoblja, vino miješamo, kušamo ga i pazimo da sve prolazi u redu. Ako imate sreće, vino može znatno dobiti na kvaliteti. Mi smo imali sreće i dvije smo godine takvo vino uspjeli odnjegovati na talogu“, govori Luka. Nakon dvije godine, vino je izvađeno iz bačve, odvojeno od taloga i stavljeno u inoks bačvu te ostavljeno na odležavanju još godinu dana. Potom je napunjeno u boce začepljene vrhunskim čepovima, koji će omogućiti trajanje vina barem deset godina te na kraju ostavljeno još godinu dana u boci, da se smiri i dođe u svoj puni potencijal. Ne čudi onda da je Malvazija Templara Riserva 2016 na natjecanju IWC proglašena Najboljim vinom Hrvatske. Ujedno, to je još jedan dokaz da malvazija istarska može biti sorta za odležana i višegodišnja vina, što je dosad uspjelo tek nekolicini vodećih istarskih vinara. Valja se izboriti za jednu od 800 boca!

Tekst: Velimir Cindrić

Ostavi komentar