Tvornica glazbe – priče iz Dubrave (2), 1970-1989.

 

Iz tiska je ovoga ljeta, u izdanju Croatia Recordsa, izašla knjiga Siniše Škarice „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave (2), 1970-1989.“. Radi se o nastavku prve knjige istoga naslova, koja se bavila nastankom jedne od najvećih diskografskih kuća na ovim prostorima, nekadašnjeg Jugotona, a današnjeg Croatia Recordsa. Ova druga knjiga obuhvaća razdoblje 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, od 1970. do 1989. Knjiga na svojih 576 stranica ispisuje povijest domaće popularne glazbe i najprije istražuje početke mnogih danas

kultnih glazbenika iz 70-ih, kako pripadnika „stare škole“ (Zvonko Špišić, Stjepan Jimmy Stanić, Drago Diklić, 4M…), tako i autorskog rocka (Josipa Lisac, Indexi, Prljavo kazalište, Pankrti, Bijelo dugme, …). Potom se analizira zvuk 80-ih u zabavnoj-pop glazbi, fenomeni Alfi Kabilja i Đele Jusića, Zrinka Tutića, Rajka Dujmića i Novih fosila, Stipice Kalogjere, Arsena Dedića, ali i pop-rock glazba, Novi val (Azra, Jura Stublić i Film…), pa skupine Animatori, Đavoli i slične. Posebno poglavlje zauzima pop katalog s ključnih 60 pjesama 80-ih, a sve završava velikom fusnotom i uredničkim podacima o izdanjima.

 

Ovakva knjiga sa svim povijesno dokumentiranim činjenicama o nastanku nekih kultnih djela, ali i svemu što se događalo i stvaralo u diskografskoj kući, od iznimne je važnosti za hrvatsku glazbenu kulturu i svakako je obvezna lektira za svakog studenta (i ne samo) glazbene povijesti te neizostavni dodatak svakoj kućnoj kolekciji domaće pop-rock glazbe. Uz to, knjiga se čita i kao zabavno štivo, pa će osim diskofila zaintrigirati i bilo kojeg drugog čitatelja. „Zamišljena trilogija iza koje autorski stoji Siniša Škarica, rezime je jednog vremena i to u tvornici koja još uvijek postoji i marljivo puni arhivu glazbenim djelima koja će ostati u nasljeđe novim generacijama”, naglasio je prilikom promocije Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa. Knjiga „Tvornica glazbe – priče iz Dubrave (2)“ može se kupiti na svim prodajnim mjestima Croatia Recordsa po cijeni od 199 kuna.

Ostavi komentar