Tošo Dabac u Muzeju suvremene umjetnosti

Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac, manifestacija održana prvi put 2007. godine o stotoj obljetnici Dabčeva rođenja, osim što javnosti žele prezentirati opsežan opus utjecajnoga hrvatskog fotografa, žele i ukazati na važnost proučavanja medija fotografije u širem smislu, kao i standardne muzejske prakse čuvanja, zaštite i vrednovanja fotografske građe.

Predavanjima, studijskim izložbama te suradnjom domaćih i stranih umjetnika i teoretičara stvara se svojevrsna platforma za razmjenu iskustava o tom mediju.

U proteklih osam godina u nizu od 72 predavanja i prezentacija predstavljen je velik broj uglednih povjesničara fotografije i umjetničkih fotografa iz Hrvatske i inozemstva, a održano je i više od 40 fotoradionica koje su vodili domaći i svjetski fotografi i muzealci.

Od 2010. godine tematske izložbe Dabčevih fotografija kojima se nastoje pokazati manje poznati ciklusi njegova iznimno bogatoga umjetničkog opusa, predstavljaju središnji događaj Dana fotografije. S tom tradicijom nastavlja se i na ovogodišnjim 8. danima fotografije ATD-a izložbom „Tošo Dabac unutar okvira: reportaže s obale“, koja predstavlja dio iz Dabčeva opusa reportažne/primijenjene fotografije, te nizom predavanja i fotografskih radionica na temu primijenjene fotografije.

Izložba se može razgledati u Muzeju suvremene umjetnosti do 1. 12. 2106.

Više na www.msu.hr

 

 

 

Ostavi komentar