Sir iz Jermyn streeta

Paxton & Whitfield najstarija je trgovina sirevima u Engleskoj i nedvojbeno najekskluzivnija u Londonu. Radi se o pravom dragulju koji je odavna omiljeno okupljalište gradskih ljubitelja sireva, ali i stalnom dobavljaču brojnih uglednika te vodećih londonskih restorana i hotela

Gospoda kupuju sir isključivo kod Paxtona & Whitfielda – izjavio je jednom prigodom Winston Churchill. S obzirom na to da je čuveni državnik slovio kao istančani znalac koji je pomno birao odijela, košulje, leptir-kravate, šešire i cipele koje će nositi, kao i najfinije kubanske cigare koje će pušiti, ovu tvrdnju nikako se ne smije shvatiti olako. Naravno, sve nije bez itekako dobre podloge. Naime, Paxton & Whitfield najstarija je trgovina sirevima u Engleskoj i nedvojbeno najekskluzivnija u Londonu. Radi se o pravom dragulju koji je odavna omiljeno okupljalište gradskih ljubitelja sireva, ali i stalnom dobavljaču tom delicijom brojnih uglednika te vodećih londonskih restorana i hotela.

Paxton & Whitfield 6

Već sam smještaj trgovine na broju 59 uglednoga Jermyn Streeta, mirne jednosmjerne ulice koja teče usporedno s uzavrelim Piccadillyjem, ukazuje na to da se radi o nečem doista posebnom. Jer, i laici znaju da je Jermyn Street mjesto gdje su trgovine gotovo potpuno posvećene potrebama gospode te da se tu nalaze čuveni izrađivači košulja po mjeri, kao što su Turnbull & Asser, Hawes & Curtis, Thomas Pink, Harvie & Hudson i T.M. Lewin, krojači Hackett i Paxton & Whitfield 12Daks, postolar Foster & Son, specijaliziran za izradu cipela i čizama po mjeri, zatim opskrbljivač najfinijim duhanom i duhanskim proizvodima Alfred Dunhill, trgovina cigara Davidoff te brijačnice Geo. F. Trumper i Taylor of Old Bond Street. Budući se o nabavci vrhunskih sireva tradicionalno brinu gospoda, u to se društvo idealno uklapa i sirarna Paxton & Whitfield.

Partnerstvo Paxton & Whitfield prvi se put spominje 1797., makar počeci posla sežu više od pola stoljeća ranije, i to pod sasvim drugim imenom. Naime, zanimljivo je da korijeni te legendarne londonske institucije ne počivaju ni na Harryju Paxtonu niti Charlesu Whitfieldu, prema kojima trgovina nosi ime, već na Samu Cullenu, trgovcu sirevima, koji je 1742. postavio svoj štand na Aldwych Marketu, tržnici nedaleko King’s Collegea. Kako je London rastao, Sam je odlučio svoj posao prebaciti bliže bogatijim građanima, u Jermyn Street, na mjesto gdje se trgovina nalazi i danas. Već u poodmaklim godinama, 1797. sklopio je partnerstvo s Paxtonom i Whitfieldom, pa tako igrom slučaja danas iznad vrata trgovine stoje njihova imena. Reputacija tvrtke vremenom je polako rasla, da bi kulminirala 1850., kada je postala dvorski dobavljač sireva ukazom kraljice Viktorije, titulom koju drži i danas.
Iako je do tada Paxton & Whithfield sjajno poslovao, nešto lošija vremena nastupila su 1860-ih, kada je započela industrijska proizvodnja sira te, još značajnije, kada je u višim društvenim krugovima počelo opadati zanimanje za engleske sireve proizvedene na seoskim farmama, a ukus se stao okretati prema kontinentalnim, prije svega francuskim, vrstama sira.

Tekst: Velimir Cindrić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar