Šibenska tvrđava Barone

Unikatni projekt pretvaranja tvrđave Barone u Šibeniku u interaktivni muzej, s brojnim osmišljenim sadržajima brzo se pretvorio u pravu turističku atrakciju.

Ta tvrđava nikla na brdu Vidakuša, osamdeset metara nad gradom, izgrađena je 1646. u samo dva mjeseca, jer je prema Šibeniku nadiralo 30 000 osmanlijskih vojnika. Njihov je napad, najstrašniji u šibenskoj povijesti, odbijen, a osmanska se vojska povukla uz velike gubitke.

Zanimljivo je da je projekt obnove tvrđave Barone uključivao i opremanje gastro-kulturnog centra, u kojem se služe vrlo kreativno složeni zalogaji od lokalnih proizvoda, koje je osmislio poznati chef Zdravko Tomšić, sve uz ponajbolja lokalna vina (postoji i suvenirnica s lokalnim proizvodima).

Tu se nalazi i amfiteatar za manje priredbe, a danas, 370 godina nakon spomenute slavne bitke, na tvrđavi se suvremenim jezikom prepričava zaboravljena priča o obrani grada. Naime, zahvaljujući pametnim uređajima, AR naočalama i tehnologiji „proširene stvarnosti“, oživljeni su likovi, zvukovi i prizori jednog od presudnih trenutaka u povijesti Šibenika.

Svakako vrijedi posjetiti, čim vam se pruži prilika.

 

 

 

 

Ostavi komentar