Kralj kovčega za štednjakom

S druge strane tajnih vrata u pokrajnjoj ulici u Osaki, uz bulevar pretrpan trgovinama modnih velikana, nalazi se restoran Sugalabo V, novitet modne kuće Louis Vuitton

Zvuči li vam odlazak u restoran s potpisom neke modne kuće privlačno? Ako ste modno osviješteni, opsjednuti šikom i uživate u dobro dizajniranim prostorima, okruženi ljudima istih preferencija – onda vjerojatno da. No, ukoliko ste gurman i važno vam je uglavnom ono što je u tanjuru, naravno uz sve ono što već uz dobar restoran ide, poput posluge, razumnog izbora vina i sličnih stvari – onda ćete možda biti sumnjičavi, pogotovo kad se prisjetite anoreksičnih modela s modnih pisti. No, ne trebate se brinuti, jer trend lokala čiji su vlasnici modne kuće nije nikakvo pretjerivanje, već vrlo razuman posao, bez obzira nalaze li se ti lokali unutar velikih višekatnih trgovina modnih ikona ili neovisno od njih. Kuhinje tih restorana u pravilu vode izvrsni chefovi, često odnjegovani pod budnim okom nekih od vodećih gastronomskih imena svijeta, pa je hrana odlična.

Ako pak mislite da obrok u njima košta poput interkontinentalnog leta, i tu biste se grdno prevarili, jer cijene često nisu u skladu s onima modnih komada vlasničke tvrtke, odnosno njezine robne marke. Najnoviji, a u mnogočemu i jedan od najzanimljivijih od tih restorana je Sugalabo V, novitet modne kuće Louis Vuitton, smješten u njezinu futurističkom zdanju u japanskoj Osaki. Taj elegantan i zavodljiv debitantski restoran tvrtke Louis Vuitton Malletier, uobičajeno zvane Louis Vuitton ili skraćeno LV, francuske modne ikone i maloprodajne trgovačke kuće luksuznom robom, u svemu je odraz suvremenom imidžu tvrtke koju je 1854. osnovao Louis Vuitton.

Kad govorimo o restoranu, uvijek je dobro znati ponešto o njegovu vlasniku. Marka Louis Vuitton i njezin monogram LV, jasno je svakom obavještenijemu čitatelju, ubrajaju se među najvrijednije svjetske marke. Louis Vuitton je godinama broj jedan na popisu deset najmoćnijih robnih marki svijeta, a vrijednost mu je uglavnom bila dvostruka u odnosu na drugoplasirane marke u pojedinoj godini. Zatim je 2019. proglašen najcjenjenijom luksuznom robnom markom na svijetu, a njezina je vrijednost procijenjena na 47,2 milijarde dolara. Istovremeno je i jedna je od najkrivotvorenijih marki u svijetu mode, ponajviše zbog svoga imidža statusnog simbola. O Louis Vuittonu, imenu koje su proslavili njegovi putni sanduci, kovčezi i druga slična luksuzna kožna roba, govori mnogo i podatak da se njegovi sanduci od samog početka izrađuju isključivo ručno. Vješti zanatlije spajaju kožu i platno ukucavajući minijaturne čavliće jedan za drugim i pričvršćuju neprobojne mjedene brave s pojedinačnim ručno izrađenim ključem, dizajnirane tako da putniku omoguće samo jedan ključ za svu prtljagu.

Drveni okviri svakog sanduka izrađeni su od drveta 30 godina starih topola, koje se mora sušiti najmanje četiri godine. Pri tome, svaki sanduk ima serijski broj, a izrada mu može potrajati i do 60 sati, dok ona standardnog kovčega čak 15 sati. Svake sezone Louis Vuitton proizvodi i rijetka, ograničena izdanja svojih putnih torbi, koje su uglavnom dostupne samo uz rezervaciju. S obzirom na reputaciju i posvećenost detaljima u izradi proizvoda, gurman će sada već imati veće povjerenje odlučiti se za posjet prvome restoranu Louis Vuittona. Na trenutak ćemo zaboraviti da se on nalazi u dalekoj Osaki (danas zbog pandemije koronavirusa još udaljenijoj) i nadati se da će on uskoro dobiti inačicu i u nekom europskom gradu, najvjerojatnije Parizu.

No, ukoliko se nađe u Osaki, da bi došao u restoran, namjernik koji ga je odabrao za večeru neće moći ući na glavni ulaz trgovine, jer se ona zatvara u 19 sati. Morat će skrenuti iza ugla i ući na neupadljiva, pomalo misteriozna metalna vrata bez ikakva natpisa i liftom se uspeti na četvrti kat staklenog zdanja, čija blještava fasada dominira kvartom. Najnoviji i najekskluzivniji pothvat francuske modne kuće – prvi restoran i kafić Louis Vuitton, smješteni su unutar upravo otvorenog Maison Osaka Midosujija, začudnog zdanja robne marke i paradne trgovine Louis Vuittona u Osaki (u gradu ih je ukupno tri), zgrade koja mnoge podsjeća na potpuno napeto jedro kakvog futurističkog jedrenjaka. Kad izađe iz lifta, prvo na što će gost naići jest Le Café V, ponajviše namijenjen kupcima tijekom dana. Žele li ga posjetiti, daju upisati svoje ime na nekom od pultova trgovine, pa razgledavaju robu i kupuju, sve dok ih putem razglasa ne prozovu i upute se u smjeru Le Café V. Tamo će biti privučeni zanimljivom ponudom, recimo za ručak, u kojoj se kao favorit već nametnuo općehvaljeni wagyu-hamburger s mesom od japanske premium pasmine goveda.

Da bi se došlo do glavne gurmanske atrakcije, pak, mora se uputiti do zidne instalacije sačinjene od visoko naslaganih Vuittonovih sanduka i kovčega svih vrsta. Taj se zid pomiče u stranu i otvara prostor prema ulazu u restoran Sugalabo V.

Sam ulazak gosta u lokal pomalo naliči penjanju u kovčeg s potpisom Vuittona. Intimni prostor obložen je tamnim drvetom, podovi su trompe l’oeil s uzorkom opeka, a šareni žuti, plavi, crveni i narančasti stolci, sve uz pozadinu umjetničkih djela velikana poput Jamesa Turrella, američkog umjetnika koji se prvenstveno bavi svjetlom i prostorom, te Tracey Emin, engleske umjetnice poznate po autobiografskim i „ispovjednim“ umjetninama u raznim medijima, uključujući crteže, slike, skulpture, film, fotografiju, neonski tekst i ušivenu aplikaciju. Premda Osaka privlači znatno manje pozornosti od glamuroznoga Tokija, u posljednje vrijeme plijeni posjetitelje Japana arhitekturom poput one koja krasi Vuittonovu zgradu, ali i zahvaljujući kulinarskoj sceni na kojoj je street food izvanredan i raznovrstan jednako koliko i ponuda adresa s Michelinovim zvjezdicama (u 2020., grad je zabilježio tri restorana s maksimalne tri zvjezdice, 16 s dvije i 79 s jednom).

Osaka je također glavni trgovački ulaz u Aziju i meka za kupce visokog budžeta. Mnogi od njih najviše vremena provode baš na širokom bulevaru Midosuji, na kojem su smještene sve glavne trgovine vodećih svjetskih imena, a gdje je u siječnju 2020. i Vuitton otvorio svoju paradnu robnu kuću. Dakle, radi se o idealnome mjestu za trgovinu, ali i za uživanje u hrani.
Sukladno tome, kuhinju restorana Sugalabo V ne vodi neki anonimni kuhar, već chef Yosuke Suga, bivši učenik pokojnog francuskog velikana bijelih bluza Joëla Robuchona, uz Paula Bocusea, Freddyja Girardeta i Eckarta Witzigmanna, jednog od samo četvorice s titulom „Chefa stoljeća“ (misli se na 20. stoljeće). Sugalabo V svojevrsna je ispostava Sugaova minijaturnog tokijskog restorana Sugalabo s 20 stolova, u kojem je rezervaciju gotovo nemoguće dobiti. Nimalo ne čudi, s obzirom na to da taj restoran na Forbesovoj listi dijeli vrh zajedno s gradskim rivalom Ryu Ginom, pariškim Guy Savoyem i njujorškim Le Bernardinom, sve odreda restoranima suvremene francuske kuhinje.

Chef Yosuke Suga poznat je po svojim jelima koja kombiniraju japanske principe s europskim okusima, a koja iz otvorene kuhinje za stolove donose poslužitelji odjeveni u posebno kreirane Louis Vuitton odore. Posebnu atrakciju predstavljaju mjesta za šankom koji okružuje kuhinju i koja su prostrta sa srebrnim LV štapićima za jelo i podlošcima za salvete s likom kućne maskote – cvjetićem Vivienne. Najzanimljivija jela prvog menija novog restorana uključuju režnjeve parmskoga pršuta položene na oblutke riže kao za sushi, minijaturne tople sendviče croque-monsieur iznad kojih kuhar riba crni tartuf ceremonijalno izvađen iz kovčežića s LV monogramom, zatim jastog sa slatkim curryjem od sporo kuhane cvjetače iz Osake i limunske trave…

Na koncu obroka, pred gosta stiže pladanj malenih kolačića madeleine i biljni čaj, a kad gosti ustanu od stola i počnu se družiti, doživljaj restorana prelazi u svojevrsnu privatnu zabavu, za što je, očito, potrebna posebna klijentela. Nje ne manjka, jer mješavina gostiju uključuje neke od Sugovih obožavatelja iz Tokija (on ih naziva „članovima“) i najcjenjenije kupce Louis Vuittonovih proizvoda iz cijeloga svijeta (kažu da je jedan od prvih posjetitelja bio guru šampanjaca Olivier Krug). Upravo taj pristup, s druge strane tajnih vrata u pokrajnjoj ulici uz bulevar pretrpan trgovinama modnih velikana, trenutačno čini Sugalabo V jednim od najpoželjnijih restorana na svijetu.

Tekst: Velimir Cindrić

Ostavi komentar