Preko plesa do zvijezda

Sve je krenulo iz Austrije prije 14 godina. Alen Petelinc tad je zajedno sa suprugom Tatjanom krenuo u organizaciju projekta čijem se velikom uspjehu u to doba samo mogao nadati. S godinama DanceStar je prerastao u globalni fenomen. No, prije nego što nastavimo ovu priču, otplešimo najprije malko unatrag…

Još su neki crteži u spiljama prikazivali čovjeka kako pleše, pa logika nalaže da nas ritmično kretanje prati od najstarijih momenata poznate ljudske povijesti. Nijedna civilizacija nije se zakidala za zadovoljstvo plesa koji je bio dio raznih plemenskih rituala, duhovnih druženja i socijalnih događanja; plesalo se u slavu bogovima u Egiptu i Grčkoj, na renesansnim i baroknim dvorovima diljem Europe, a pleše se i danas – i to više nego ikad. Prošlo stoljeće, najbogatije plesnim inovacijama, potvrdilo je status plesa kao jednog od najvažnijih izražajnih oblika komunikacije koje poznajemo, jednog od rijetkih koji nadilaze granice i jezične barijere.

ples03U sinergiji s glazbom, postao je integralni dio kulturne industrije i veliko tržište na kojem svatko traži svoj dio kolača. na malim ekranima svjedočimo tako raznim franšiznim emisijama poput „Plesa sa zvijezdama“ koje vrlo lako pronalaze svoj put do publike. Osmu godinu zaredom taj put uspješno pronalazi i plesno-natjecateljska franšiza DanceStar, čije će se finale ovog svibnja održati sedmi uzastopni put u Poreču (prvo finale održano je u rijeci). alen Petelinc, vlasnik riječke agencije eOL Solutions i predsjednik Organizacijskog odbora tog megaspektakla, objašnjava kako se zapravo odlučio okušati baš na ovom polju:

– Plesna scena u prvom redu je preširoka i izuzmemo li neke standardne plesove koji se nude po plesnim školama, premalo je definirana. Osjećali smo stoga da su mladi zakinuti jer osim školskih predstava i nekih sličnih priredbi teško se isprofilirati kroz ples. Željeli smo stvoriti platformu koja će ljudima, ako su talentirani, omogućiti da od plesa i žive.

Samo natjecanje čiji je cilj otkrivanje talenata, sastoji se od kvalifikacija koje su se ove godine održale u Južnoafričkoj republici, Rumunjskoj, Mađarskoj, Brazilu, Slovačkoj, Austriji, Bugarskoj i Hrvatskoj, te od velikog porečkog finala. Sve zajedno pod budnim je okom Međunarodne plesne udruge eSDU (european Dance Union), jedne od najvećih plesnih organizacija na svijetu. Kvalifikacije u Hrvatskoj održane su početkom ožujka u zagrebačkom Hypo centru, a broj sudionika premašio je sva očekivanja – više od 1800 natjecatelja svoj put do finala nastojalo je otplesati u tri dana koliko su kvalifikacije trajale.

DanceStar Croatia, kao dio najvećeg svjetskog plesnog spektakla, plesačima i plesnim školama omogućio je predstavljanje pred poznatim sucima i pedagozima. Sudački tim u Zagrebu činilo je 11 poznatih imena među kojima su bili Almira Osmanović, Igor Barberić, Željko Božić, Sonja Piskernig, Alejandro europe i drugi, a pojedince i plesne skupine ocjenjivali su u svakoj kategoriji zasebno. Kao specijalna gošća plesače je podržala i naša poznata glumica Zrinka Cvitešić koja je pobjednici zagrebačkog natjecanja Luni Lilek uručila glavnu nagradu. Odličnoj atmosferi doprinijela je i publika čija je zdušna podrška obilježila ovaj gala show na kojem su izvedene najbolje koreografije u različitim plesnim kategorijama. na zagrebačkom kvalifikacijskom turniru sudjelovali su plesači iz Hrvatske i regije, ali i iz, primjerice, Austrije i Njemačke.

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Stjepan Vudrag

Ostavi komentar