Posebnosti u „Vintesi“

 

Danas, kada vinarska industrija širom svijeta nudi najrazličitije moguće etikete i vina koja često sliče jedna drugima, pravi vinoljupci neprestano traže posebnosti, vina koja je često vrlo teško naći u trgovinama. Time se povodio i bračni par Samek kada je prije sedam godina otvarao vinoteku “Vintesa” u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

„Naša je ideja bila ponuditi isključivo vina malih hrvatskih vinara, onih s vrijednim vinima koja se mogu nositi s najvećim imenima, a kojih u nas doista ima. No, budući da su kupci navikli na poznate etikete, morali smo s vremenom uključiti i ta vina, poput Krauthakera, Bolfana, Matoševića, Benvenutija, Kozlovića… Ipak, nismo se odrekli naše ideje o posebnostima, tako da danas imamo vina koja se ne mogu pronaći u velikim trgovinama, kao recimo ona obitelji Sladić iz Skradina čija smo vina prvi stavili na police, zatim dvije korčulanske vinarije (Bire i Luka Krajančić), pa vinarije Križ s Pelješca koja proizvodi prirodna vina, a koja jedino mi nudimo u Zagrebu… Osim toga, ponudu smo popunili i slovenskim etiketama – jedini smo uvoznici vina velikih vinarija Ščurek i Kabaj iz Goriških Brda, koja se mogu naći isključivo na našim policama“, kaže Robert Samek.

 

Bračni par Samek za posebnostima je tragao i dalje. U Francuskoj je tako pronašao liniju šampanjaca J. Charpentier iz mjesta Villers-sous-Châtillon, čiji su danas uvoznici. Da se radi o doista nečem posebnome govori činjenica da je taj šampanjac na jednom slijepom kušanju s lakoćom pobrao više bodova od nekih vrlo razvikanih imena. Da sve bude još ljepše, riječ je o šampanjcu čija je cijena samo 249 kuna…

Ostavi komentar