Nathaniel Branden: „Šest stupova samopoštovanja“

Mentalno zdravlje o kojemu se u posljednje vrijeme govori više nego ikad ovisi, među ostalim, i o samopoštovanju. Što je to samopoštovanje i kako ga steći najbolje je objasnio otac koncepta samopoštovanja Nathaniel Branden. Taj je ugledni psihoterapeut korijene gotovo svih psihičkih problema – od tjeskobe i depresije do samosabotaže na poslu i u školi, od straha od intimnosti do kroničnoga animoziteta – pronalazio u niskoj razini samopoštovanja. Od svih ocjena koje dajemo tijekom života, ni jedna nije važnija od ocjene koju dajemo sebi, tvrdio je popularni predavač i autor niza knjiga.
U svome vrhunskom djelu (prijevod – Vedran Pavlić) Branden istražuje šest praksi za koje je utvrdio da su ključne za izgradnju i jačanje zdravog samopoštovanja.

Ljude se može nadahnuti, potaknuti ili podučiti da žive svjesnije, da više prakticiraju samoprihvaćanje, da djeluju s više samoodgovornosti, da funkcioniraju više samoasertivno, da žive više sa svrhom i da unesu višu razinu osobnog integriteta u svoj život – no zadaća generiranja i održavanja tih praksa isključivo je na svakome od nas. Nitko nam – ni naši roditelji, ni naši prijatelji, ni naš ljubavni partner, ni naš psihoterapeut, ni naša skupina za potporu – ne može „dati“ samopoštovanje. Kada i ako to potpuno shvatimo, bit će to naše „buđenje“, tvrdi vodeći stručnjak na području samopoštovanja.
(Školska knjiga)

Ostavi komentar