Ekskluziva iz vinske prijestolnice

Kada god iz svijeta pristigne vijest da je na kakvom značajnom svjetskom natjecanju neko od vina vinarije Kutjevo d.d. osvojilo prestižnu nagradu, nitko od onih koji redovito prate rad jedne od vodećih hrvatskih vinarija nimalo se ne začudi. Naime, Kutjevo d.d., najnagrađivaniji je domaći proizvođač i redoviti osvajač sjajnih medalja na važnim vinskim smotrama, poput belgijskog Concours Mondial de Bruxelles, francuskih Chardonnay du Monde i Efferveescents du Monde, njemačkoga Mundus Vini te britanskoga Decantera, da o domaćim priredbama i ne govorimo.

Sve je to posve u skladu s mjestom na kojem se kutjevačko vinogorje nalazi – smješteno na obodnim dijelovima Požeške kotline, odnosno južnim padinama Papuka i Krndije, ne bez razloga vole nazivati „prijestolnicom hrvatskog vinogradarstva i vinarstva”. Tu na blago nagnutim terenima nadmorske visine do 350 metara dozrijeva grožđe od kojeg nastaju velika i cijenjena vina s etiketom koju krasi tlocrt cistercitskog samostana, na čijim je temeljima i izgrađena duga i plodna tradicija koja doseže gotovo osam stoljeća. Nije onda čudno da se baš tu proizvode, njeguju i čuvaju vina što svojom kvalitetom i posebnostima već generacijama oduševljavaju kako pilce, tako i najstroža nepca stručnjaka. Iako je kutjevačko vinogorje, prije svega, carstvo graševine, tu se vrlo uspješno uzgajaju i druge bijele sorte – pinot bijeli i sivi, chardonnay, traminac, rajnski rizling, rizvanac, sauvignon…, ali sve više i one od kojih nastaju iznimna crvena vina – pinot crni, frankovka, syrah, zweigelt, merlot i gamay, što sve zajedno, po sortimentu, Kutjevo svrstava među najkvalitetnija hrvatska vinogorja.

vina2Uz svoj standardni program butelja, Kutjevo d.d. prije 15-ak godina počelo je razvijati i ekskluzivne linije vina, od kojih su danas De Gotho i Maximo premium linije, vrhunska vina koja se ravnopravno nose sa svjetskim velikanima.
Premium vina De Gotho u svom punom sjaju predstavljaju tri vina – De Gotho Graševina, De Gotho Aureus Chardonnay i de Gotho Pinot crni. Jedina je dvojba kojega od ta tri kutjevačka asa izabrati… Vina premium linije Maximo, u doba Valentinova, u Kutjevu vole povezati s dobro poznatom lascivnom pričom o ljubavnome tjednu koji su, zatvoreni u kutjevačkom podrumu, proveli slavonski vojskovođa i junak barun Franjo Trenk i carica Marija Terezija. No, bez obzira na ljubavni zanos iz legende, pjenušac Maximo Brut i sam za sebe dostojan je bilo koje prigode za uživanje.
Taj pjenušac, nastao klasičnom, šampanjskom metodom od grožđa sorte graševina, krase raskošni miris te svjež i bogat okus, a njegove sitne perlice pretvaraju svaki trenutak u profinjenu svečanost.

Maximo Nero, s druge strane, kupaža je sorata cabernet sauvignona (snaga), merlota (voćnost) i syraha (začinska i mineralna nota), koja djelomično dozrijeva i u barriqueu. To puno i pomno usklađeno vino s notama tamna voća i karamela te natruhama vanilije, posebno se preporučuje onima koji vole uživati u kompleksnosti. Nasuprot tome, Maximo Bianco, posebno odnjegovano vino od aromatičnih sorti sauvignon blanc i traminac, primjer je vrhunskoga vina koje se, svježinom i mirisnim notama ruže, aromatičnih trava i vinogradarske breskve, sjajno uklapa u kurentne svjetske trendove.
Sve zajedno, doista izvanserijska vina kojima Kutjevo već godinama časti ljubitelje posebnosti i najizbirljivije među pilcima. Ili kako je to još davno zaključio državnik i veliki ljubitelj užitaka Benjamin Franklin: „Velika vina trajni su dokaz da nas Bog voli i da nas želi vidjeti sretne”.

vina1

Tekst je objavljen u Jet Set magazinu broj 140

Ostavi komentar