Dani švoja

Gourmet manifestacija posvećena ribi list, Dani švoja, koja se i ove godine održava u sjeverozapadnoj Istri, točnije po konobama i restoranima Umaga, Novigrada, Buja i Brtonigle traje do 30. studenog. Dakle, još je ostalo vremana za uživanje u osmom izdanju ove manifestacije tijekom koje vodeći kuhari sjeverozapadne Istre svojim gostima serviraju menije inspirirane švojom, kako u Istri zovu ribu list, te uz njih poslužuju i kvalitetna lokalna vina, kao i maslinova ulja.

Tijekom trajanja Dana švoja, koji su započeli 20. listopada, svi koji žele isprobati ukusna i maštovita jela inspirirana ovom plemenitom ribom mogu to učiniti u jednom ili više priznatih istarskih restorana i konoba koji sudjeluju na ovoj manifestaciji: Badi iz Lovrečice, Igor i Mulino iz Buja, Navigare i San Benedetto iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle, Villa Vilola iz Zambratije te Buščina, Da Lorenzo, Melon, Pergola, Rustika i Zlatna Vala iz Umaga.
Osmi Dani švoja prvi su put uključivali i Švojafest, poseban gourmet događaj koji se održao 30. i 31. listopada na novigradskom Velikom trgu, u organizaciji Turističke zajednica Grada Novigrada. Švojafest je dio Gnam-gnam festa, gourmet festivala koji započinje koncem travnja i traje sve do listopada, a na svakoj od pojedinih manifestacija valorizira neki od kulinarskih atributa ovoga kraja.

– Upravo je novigradski akvatorij bogat ovom prvoklasnom bijelom ribom, a znalci kažu kako su zbog miješanja slatke riječne i slane morske vode na ušću Mirne, i velikih količina muljevite vode koja pristiže rijekom, u akvatoriju sjeverozapadne Istre, pa tako i Novigrada, švoje najveće i najukusnije. Ova morska delicija postala je stoga jedan od važnih gourmet aduta Novigrada, rado viđen gost na stolovima ovdašnjih restorana i konoba, a na koncu je dobila i upravo njoj posvećenu dvodnevnu gastro manifestaciju – ističe direktorica Turističke zajednice Novigrada Vesna Ferenac.
Osim maštovitih jela od švoja, posjetitelji Švojafesta mogli su uživati i u raznim drugim delicijama od riba i morskih plodova po promotivnim cijenama, iz ponude stalnog gastro-partnera manifestacije, Lagune Novigrad, kao i u degustacijskoj ponudi vina, maslinovih ulja, sira, pršuta, tjestenina, meda i drugih autohtonih proizvoda.

Za sve ljubitelje ovakvih gourmet manifestacija, sezona se nastavlja i nakon završetka Dana švoja, jer slijedi novi festival ukusa, Dani jadranskih lignji koji će se održati od 1. prosinca 2015. do 10. siječnja 2016.

Ostavi komentar