Bel Étage: Luksuz u Splitu

Priča o gradnji stambenih zgrada ide otprilike ovako. Postoje ljudi koji su školovani da smisle i nacrtaju projekt. Potom dođu neki drugi i sa svojim znanjem projekt pretoče u zidove. Ugrubo govoreći, to bi bilo to. No, ono što neku stambenu zgradu čini posebnom je način, odnosno stil života koji ona stvara i budi.

Upravo tako stoje stvari s nedavno završenom zgradom na splitskom predjelu Duilovo koju su njezini investitori, tvrtka Pulić & Partneri, nazvali Bel Étage. Taj dio grada svojom nedovoljnom uređenošću na prvi pogled se ne uklapa u predodžbe o ljepotama Splita, ali suvlasnik tvrtke (sa Splićanima Ivanom i Denisom Pulićem) Nijemac Sven-Uwe Ernst s desetak godina „staža” života u Splitu, baš u okolišu osmerokatne ljepotice vidi jednu od njezinih prednosti. Dapače, Bel Étage bi mogla postati nova paradigma cijelog tog godinama zanemarivanog dijela Dioklecijanovog grada.
– Treba gledati potencijal. Gdje drugo možete u Splitu naći poziciju s ovakvom borovom šumom pred kućom, vrhunskom plažom, daleko od gradske vreve, a opet tako blizu centru grada, samo pet kilometara od Dioklecijanove palače? – pita nas dok gledamo spektakularnu panoramu iz penthousea od dvjestotinjak kvadrata na osmom katu.

BelEtage3Pogled s goleme terase puca od Čiova do Makarske, a na pučini se jasno vidi Vis. Sven-Uwe je očito uvjeren u projekt i dobar razvoj Splita. Da je drukčije, taj poduzetnik sigurno ne bi svojedobno prodao svoju moskovsku tvrtku sa stotinu zaposlenih i preselio se baš pod Marjan. Izvrsno govori hrvatski, bolje nego velika većina stranaca koji su se odlučili na život i poslovanje u Hrvatskoj, a skromno priznaje da mu je u tome pomoglo i znanje ruskog. Dapače, naš jezik govori s više ruskog nego njemačkog akcenta. Bel Étage – investicija teška dvadesetak milijuna eura – je doista sasvim nova i posebna pojava u Hrvatskoj, posebno splitskoj stanogradnji, i projektu doista odgovara citat Oscara Wildea iz promidžbene brošure:
„Moj ukus je jednostavan. Uvijek se zadovoljim s najboljim…”

Kad bi se tražila usporedba sa svjetskim primjerima, kaže Sven-Uwe, najbliži opis bi bio – kondominij. Splitska osmerokatnica nudi svojim stanarima (a već su se prvi uselili) potpuno zaokruženi doživljaj stanovanja, sa svakom mogućom asistencijom. U zgradu se ulazi preko uredno podšišanog travnjaka s bazenom, u predvorju je recepcija s conciergeom koji je na raspolaganju za svako pitanje, ali i da nadzire tko ulazi u zgradu i preduhitri remećenje mira stanara, „pojačan” najsuvremenijim sigurnosnim sustavom. Concierge nudi punu uslugu stanarima – od održavanja zelenila, preko brige o kućnim ljubimcima, do prijevoza. I sve to, kako bi se reklo, 24/7, odnosno 24 sata dnevno, svih sedam dana u tjednu. Nema pauze u nastojanju da se stanari što bolje osjećaju.

– Ovdje doista dobijete sve sadržaje
koje biste dobili u hotelu, samo što u našoj zgradi ne provodite godišnji odmor, nego stanujete, pa sve skupa zapravo postaje dio životnog stila – kaže nam Sven-Uwe dok nas vodi kroz zgradu u čijem je prizemlju, iznad dvoetažne velike garaže, vrlo ozbiljna teretana, sauna, jacuzzi, stolovi za masažu i kozmetičke usluge, ukupno na oko 470 kvadrata. Tu je i nekoliko manjih apartmana namijenjenih gostima stanara zgrade.

– Pogledajte, već iz prizemlja vidi se more – pokazuje nam Sven-Uwe.
Kako i ne bi, kad je to prizemlje na 45 metara visine iznad mora. Osim toga – a baš na to ukazuje i ime Bel Étage – to prizemlje je stubištem odvojeno od ulice uz koju je zgrada položena, dajući svakome tko se njima popne osjećaj ekskluziviteta.
Uskoro će na praznom prostoru zapadno od zgrade niknuti teniski tereni, a pred samim ulazom se otvara lijepi supermarket koji će dodatno popraviti kvalitetu življenja na Duilovu.

Pulić & partneri se projektom Bel Étage bave nešto više od tri godine. Godinu dana „čistili” su dokumentaciju, prikupljali dozvole, njemački arhitekt Marius Schlesiona napravio je idejni, a Splićanin Neno Kezić izvedbeni projekt. Gradnja je trajala nešto manje od dvije godine, da bi u prosincu prošle godine zgrada bila svečano otvorena, uz Anicu Kovač kao zaštitno lice cijelog projekta.
– Uz otvaranje pokrenuli smo i humanitarnu akciju pomoći štićenicima Centra za odgoj Juraj Bonači, koji skrbi o djeci s teškoćama u razvoj – spominje Sven-Uwe Ernst.

Naime, svojedobno jedna od najljepših žena na svijetu, Anica Kovač, odrekla se cjelokupnog svog honorara – 10 tisuća eura – u korist centra Juraj Bonači. Potom su isti iznos donirali i investitori, i to baš na zahtjev Anice Kovač.
– Ovaj projekt je prekrasna stvar za Split općenito, a ovim smo ga spojili s lijepom humanitarnom pričom – govorila je bivša misica u vrijeme otvaranja zgrade.

BelEtage4 BelEtage2

Još dok se Bel Étage gradio, zanimanje za kupnju stanova bilo je veliko. U zgradi se nude 42 jedinice u rasponu od 89 kvadratnih metara, pa sve do spomenutog doista senzacionalnog penthousea od oko 200 kvadrata, s terasom na kojoj bi se mogao smjestiti prosječni hrvatski stan. Pritom, zapravo se u svakom stanu osjećate kao u penthouseu, jer su bez obzira na veličinu vrhunski opremljeni i pružaju čudesan pogled na more pred Splitom. Svi stanovi imaju pogled na more (neki i na planine oko Splita), „pametno” upravljanje svim instalacijama, priključke na kamine…
Oni na vrhu zgrade nadilaze sve što je u Splitu dosad građeno za tržište stanova, s golemim staklenim stijenkama, velikim dnevnim boravkom u kojem je moderni kamin, potom zasebnom kupaonicom za svaku od triju spavaćih soba… Sve što treba da bi se zadovoljile želje i navike klijentele bolje platežni moći koja je prirodno tržište za projekt poput Bel Étagea.

– Ni na čemu nismo štedjeli, zato su naši stanovi vrhunski opremljeni i uređeni, uz udovoljavanje željama kupaca i korisnika – jasan je Sven-Uwe, dodajući da im je cijena, ovisno o veličini, opremljenosti, položaju od 3000 do 4500 eura po kvadratu. Za taj novac u Splitu se inače prodaju znatno manje luksuzni stanovi.
– Već je nekoliko stanova useljeno, a osim iz Hrvatske kupci dolaze i iz drugih zemalja, primjerice Švicarske, Monaka, Makedonije – govori naš sugovornik.

Ovakav projekt je, uz svu njegovu komercijalnu vrijednost, i značajan dodatak brendiranju Splita kao mjesta u kojem se isplati živjeti, i u kojem se može ugodno živjeti. Ili bar kao putokaz kako bi se u tom smjeru 1700 godina stari grad pod zaštitom UNESCO-a mogao brendirati.
Uostalom, turistička sezona u Splitu već danas traje najmanje osam mjeseci, s tendencijom produženja, pa bi i to mogao biti jedan od motiva za kupnju stanova u Bel Étageu.

Tekst: Ivica Profaca

Ostavi komentar