Autentična vina s crvene zemlje

 

Vino je trajni dokaz da nas Bog voli i da nas želi vidjeti sretnima – rekao je Benjamin Franklin, dok je najveći rimski komediogaraf Plaut u jednom svom tekstu zavapio: „Proslavimo prigodu vinom i slatkim riječima“. No, ne treba biti ni državnik i filozof niti starorimski dramatičar da bi se zaključilo (oba citata zapravo govore o istome) da je bez dobroga vina gotovo nemoguće zamisliti bilo kakvu proslavu ili, jednostavno, druženje s prijateljima. Međutim, vino nije cijenjeno samo zbog raskošnih okusa i užitka koje pruža, već i zbog vrlo praktičnih blagodati za naše zdravlje. Još od davnina, naime, vino se držalo eliksirom života, a s vremenom je samo dobivalo na važnosti u tome smislu. Znaju to dobro i u istarskoj obitelji Damjanić, pa tvrde da je čaša dobroga vina najbolji lijek za stres, ali i da jedna čaša njihova vina dnevno podiže kvalitetu života i utječe na dugovječnost.

U današnje doba, kada smo svi izloženi ubrzanom životnom ritmu i stresu, moramo priznati da obećanja o spoju zdravlja i vrhunskog užitka zvuči itekako primamljivo.
– Vino za našu obitelj nikada nije bilo proizvod. Ono je rezultat ljubavi i težnji savršenstvu, način izražavanja i komunikacije. Zapravo, vino je za nas uvijek bio stil života, nešto što veže ljude, pruža užitke i ujedno pogoduje općem zdravlju – kaže nam mladi enolog Ivan Damjanić, danas ključni čovjek obiteljske tvrtke Vina Damjanić iz Poreča.

Priča započinje još početkom 18. stoljeća kada je jedna grana obitelji (Jurković) počela podizati nasade vinograda na području Fuškulina, nedaleko Poreča. Rad, strpljenje i upornost doveli su ih do statusa jedne od vodećih vinskih kuća u regiji, činjenice koju 30-ih godina prošloga stoljeća potvrđuju brojna priznanja na različitim svjetskim vinskim izložbama, započeta Grand prixom sa zlatnom medaljom za crveno vino na Exposition du Bien-Etre u Parizu 1928. Nakon poslijeratnog propadanja vinograda i više od pola stoljeća stanke, početkom novog tisućljeća, potomci Jurkovića, točnije obitelj Damjanić, započela je s podizanjem novih nasada na istim plodnim površinama odakle su nekada stizala šampionska vina.

Uporni rad ogleda se u tome da danas obitelj raspolaže s osam i pol hektara vinograda (uskoro i dva više) te moderno opremljenim podrumom, gdje stečeno znanje i ljubav prema vinarstvu danas prakticira ambiciozni Ivan Damjanić. Dokaz da se dobro radilo su i mnoge vrijedne nagrade, od kojih posebno treba istaći zlatne medalje i iznimno visokih 95 bodova za Malvaziju 2016. i Clémente Blanc 2015. na International Wine Challenge 2016 u Londonu, inače najutjecajnijem natjecanju vina u svijetu, s najstrožim sustavom ocjenjivanja.

– Posebno smo ponosni na to što je Malvazija 2016. na toj priredbi proglašena najboljim hrvatskim bijelim vinom. Kao i svakom ponosnom Istraninu, malvazija je nama i perjanica i borbeni konj, sorta kojom se dičimo i koja nas hrani. Zato smo se i odlučili napraviti njezine četiri verzije – svježu, iz bačvica od akacije, klasičnu maceriranu i desertno vino.

Malvazija Sincerus na tržište je izašla prošle zime kao njihovo prvo desertno vino proizvedeno od prosušenih bobica istarske malvazije:
– To je dvanaesto vino u našoj ponudi i svako je vrlo specifično po svojim karakteristikama. Naime, širenje ponude, kao i vrijedne nagrade koje dolaze, rezultat su stalnog tehnološkog unapređivanja, ali i našeg opredjeljenja za iskrena vina, ona s izraženim karakteristikama sorte, od čega neki proizvođači bez razloga bježe. Mineralnost koju imamo u dubokoj crvenici i tople pozicije vinograda koje pridonose cvjetnim i strukturnim notama u malvaziji, daju vrlo specifična vina. Za razliku od malvazija s bijele zemlje, koje su svježije i s višim kiselinama, naša je toplija, lijepo uobličena i s više voćne strukture. Istu filozofiju primjenjujemo i kod vina ostalih sorata, posebno onih od tradicionalnih istarskih. Znate, jedan od naših aduta je činjenica da svako naše vino ima sortne karakteristike i svoj poseban karakter zahvaljujući mikroklimi i ruci koja ga je napravila, zbog čega se razlikuju od svih drugih – zaključuje Ivan.

Iz podrumske riznice obitelji Damjanić
Podrum Vina Damjanić nudi iznimno široku paletu proizvoda, a svima im je zajednička jedinstvenost, odnosno snažan autorski pečat koji poštuje tlo, sortne karakteristike i mikroklimatske specifičnosti. Evo njihovih kratkih opisa, uz opasku da ih je, da bi se shvatilo o kakvoj se vrijednosti radi, najpametnije kušati.

VIRTÙ -Pjenušac slamnato-žute boje, bogat sitnim mjehurićima. Nježne arome poljskoga cvijeća i citrusa. Vrlo osvježavajući i trajan, savršen kao aperitivno i ljetno vino.
PENELOPE – Rosé koji više podsjeća na provansalske nego domaće. Elegantnih voćnih i cvjetnih aroma, dok u okusu prevladava crveno bobičasto voće. Sjajan kao aperitiv.
MALVAZIJA ISTARSKA – Paradno vino slamnato-žute boje sa zelenkastim odsjajem, tipična profinjena mirisa voćnih i cvjetnih nota. Iznimno sortno, suho, svježe i zaokruženo te uravnoteženo i harmonično.
MALVAZIJA AKACIJA – Zlatno-žute boje, 8-12 mjeseci odležano u bačvicama od akacije, puno delikatnih mirisa meda od akacije, zrelog voća i dimnih nota. Izražene punoće, svježe i harmonično.
MALVAZIJA CLASSIC – Macerirana malvazija kristalno bistre, zlatno-žute boje, izraženih aroma zrelog voća, sušenog poljskog cvijeća te nota karamele i duhana. Svježe, mekano i zaobljeno, dugog trajanja u ustima.
CHARDONNAY – Intenzivne zeleno-žute boje, intrigantnog mirisa s karakterističnim tropskim notama te onim cvijeća, trava, začina i korice kruha. Bogato, mekano i izrazito harmonično.
MUŠKAT ŽUTI – Slamnato-žute boje, izraženog voćnog muškatnog i cvjetnog mirisa, posebno bazge. Poluslatko, fine svježine i strukture, toplo i konzistentno te trajna okusa.
BORGONJA – Rubinske crvene boje, izraženog voćnog i cvjetnog mirisa te istančane svježine. Izvorni okus tradicionalne sorte obogaćen je začinskim notama. Vrlo harmonično i elegantno.
CLEMENTE – Duboke, tamne rubinski crvene boje, elegantnih, dugotrajnih i slojevitih voćnih mirisa, nota začinskog bilja i crnog papra. Mekano, fino zaokruženo i bogato u ustima. Sastav: merlot 60%, cabernet sauvignon 25%, teran 10% i borgonja 5%.
CLEMENTE BIJELI – Slamnato-žute boje, gusto, kompleksnoga mirisa, s voćnim, cvjetnim i aromama prženih lješnjaka i sijena. Toplo, bogato i zaokruženo. Iznimno kompleksno i elegantno. Sastav: malvazija 60%, chardonnay 30%, pinot bijeli 10 %.
DURO ISTRIANO – Sjajne rubinske crvene boje, gusto, intenzivnih aroma crvenog i crnog bobičastog voća. Profinjene biljne i začinske note. Izvrsno parira tuni i odrescima na žaru. Sastav: teran 50%, borgonja 50%.
MALVAZIJA SINCERUS – Kristalno bistro desertno vino, duboke zlatno-žute boje i izrazito gusto. Bogatoga nosa, profinjeno slatko i mekano, no istovremeno sviježe. Kompleksno i vrlo trajno u ustima.

Tekst: Edo Franić

Ostavi komentar