ZKM: „Živjet ćemo bolje“

Što ostane ako skladnom braku oduzmeš tek rođenu bebu, ako oduzmeš dostojanstvo i zdrav razum staroj ženi koja je proživjela rat i prognaništvo, ako oduzmeš obitelj ženi koja je čitav život radila za druge?

Smještena u vrelo, sparno mediteransko ljeto, predstava “Živjet ćemo bolje”, nastala po romanu-prvijencu spisateljice i novinarke Maje Hrgović, donosi slojevitu priču o metamorfozama obitelji s one strane konvencija, koja posrće pod teretom neprobavljenih ratnih trauma, osobnih fatalnih pogrešaka, uznemirujućih sjećanja na djetinjstvo i nametnute skrbi o nemoćnoj baki.

Uspomene nadrastaju stvarnost dok unuka postaje skrbnicom bolesnoj baki, a majka, junakinja-žrtva moderne radne migracije s Balkana, u Italiji čuva starce nekih drugih obitelji. Kao talog koji ostane u šalici nakon ispijene kave, ova je priča opor, gust, mračan, zrnat koncentrat koji neugodno zapinje u ustima.

Maja Hrgović je afirmirana autorica, za zbirku pripovijesti „Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo“ okitila se Kiklopom, dobitnica je nagrade za novinarsku izvrsnost BIRN Journalistic Excellence Award, dramom “Prekrasne ruševine” osvojila je nagradu Marin Držić, priče su joj uvrštene u više zbornika i antologija, među ostalima i Best European Fiction 2012., jedina je hrvatska autorica čija je priča objavljena u Granta Magazineu, najutjecajnijem književnom časopisu engleskoga govornog područja…

U predstavi koje će se u ZKM-u premijerno izvesti  16. siječnja glume Nataša Dangubić, Katarina Bistrović Darvaš, Neda Arnerić, Barbara Đurović, Milivoj Beader, Filip Nola, Petar Leventić, Stipe Kostanić, Damir Šaban i DamirMartinović Mrle.

Redateljica je Senka Bulić.

Ostavi komentar