ZKM: Alisa u zemlji čudesa

Predstava „Alisa u Zemlji čudesa“ nastala po slavnom romanu britanskog književnika Lewisa Carrolla,  u adaptaciji i dramatizaciji Ivora Martinića, u redateljskom čitanju Renate Carole Gatice i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, premijerno će biti izvedena u subotu, 18. studenoga

Predstava je zamišljena kao obiteljska predstava u stilu tipičnih, legendarnih predstava ZKM-a, ciljano za tinejdžere, no i one mlađe i starije – ukratko od 7 do 77 godina.  Za veliku spektakl predstavu ZKM je okupio dream-team u svakom pogledu – među inim kostime osmišljavaju dvojac Kutić i Decker dok su za glazbu zaduženi Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle. U predstavi glumeAnđela Ramljak kao Alisa, a u viđenju Carole Gatice bit će još i tri druge Alise koje će utjeloviti – Barbara Prpić kao Hrabra Alisa, Marica Vidušić kao Mudra Alisa, te Tina Orlandini, glumica na stručnom usavršavanju u ZKM-u, kao Osjećajna Alisa.  Osim njih, tu su i Rakan Rushaidat (Bijeli Zec, Ožujski Zec), Dado Ćosić će biti Ludi Klobučar i Kuharica; Edvin Liverić Vojvotkinja, Mateo Videk Lažna Kornjača, Robert Budak Galeb, Vedran Živolić Kralj i Kornjučo, dok će Sreten Mokrović osmisliti likove Gusjenice i Puha , a Petar Leventić Kraljice.

Poznati dramski pisac Ivor Martinić ponovno je pročitao slavni predložak, i dramatizirao ga, a veliki posao kao dramaturginje napravile su Tamara Kučinović i Ivana Đula, a likovno oblikovanje scene donose Igor Vasiljev i Isidora Spasić.

„Priča o djevojčici Alisi, koja pada niz zečju rupu i dospjeva u fantastični svijet naseljen najnevjerojatnijim stvorenjima osvaja djecu diljem svijeta već više od 150 godina. Fantastičan narativni tok romana, originalno poigravanje s logikom i kritički odnos prema tretiranju djece u društvu inspirativan je i za brojne umjetnike, pa su tako nastale bezbrojne adaptacije romana u različite medije. ZKM ove jeseni nudi jednu drugačiju i originalnu priču o Alisi. To je Alisa koja ne želi odrasti, strahujući da će ukoliko se to dogodi, ostati bez mašte. Vrlo jednostavno – pričamo o tome što bi se dogodilo da jednoga dana dođemo na kazališnu predstavu , sjednemo među publiku, a na pozornici izostane ono najvažnije – mašta. Što bi se dogodilo kada mašte više ne bi bilo? Kroz uzbudljivo putovanje djevojčice Alise i kroz njezinu potragu za vlastitim identitetom nudimo univerzalnu priču o potrebi za umjetnošću, kao i potrebi za pričom samom. Danas, kada smo  bombardiani surovom stvarnošću, kada je sve usmjereno ka profitu, kada odrasli svijet izgleda sve beznadnije, pitanje koje treba postaviti jest imamo li još uvijek dovoljno hrabrosti i snage maštati?“, zapisao je o predstavi Martinić .

Ostavi komentar