Željko Senečić u Klovićevim dvorima

Samostalna izložba Željka Senečića (Zagreb, 1933.) – slikara i scenografa, televizijskog, filmskog i kazališnog redatelja, pisca proznih i dramskih tekstova te scenarista i kolumnista – realizirana je u suradnji Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti i Galerije Klovićevi dvori.

Izložba je koncipirana kao kritička i antologijska prezentacija, dijelom retrospektivnog karaktera, a obuhvaća četiri različite umjetnikove discipline – slike na platnu, slike na staklu, pastele i crteže – i sadrži 55 djela, čime su predstavljene sve bitne i karakteristične autorove tematske, stilsko-morfološke i poetičke preokupacije u njihovim različitim vidovima i tehnikama.

Brojčano su najbrojnije slike na staklu, gdje je Senečić ostvario svoja vjerojatno najmaštovitija, najslojevitija i najosobnija djela. Njegovo vrhunsko majstorstvo u toj tehnici razotkriva se u činjenici da su mu radovi egzemplarno koloristički rješavani i u izvedbi često bliski dijelom apstraktnom postupku. Autor se time priključio nekolicini hrvatskih slikara koji su tu staru tehniku – Hinterglasmalerei – u metjerskom smislu doveli do takvog virtuoziteta i savršenstva da im u umjetnosti 20. stoljeća, u svjetskim okvirima, gotovo nema ravnih (Krsto Hegedušić, Ivan Generalić i ostali klasici Hlebinske škole). Podsjećamo da je Senečić dobitnik Grand Prixa za slikarstvo – i to upravo za slike na staklu – na prestižnom Le Salon des Nations (Salonu nacija) u Parizu 1984. godine. U tim je djelima autor ponajprije slikar ugođaja s nizom prikrivenih simboličkih konotacija.

Izložba se može razgledati do 14. svibnja.

 

 

Ostavi komentar