Zbirka Roglić u Umjetničkom paviljonu

Nakon što su svoje kolekcije u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu predstavili Davor Vugrinec (2015.) i Marijan Hanžeković (2016.), od  25. siječnja do 5. ožujka svoju kolekciju javnosti na uvid daje i poznati poduzetnik Branko Roglić.

Roglićevu zbirku čini oko 800 umjetnina (među kojima je čak deset radova Vlahe Bukovca), a ovom prigodom izloženo je njih dvjestotinjak. Uz velikog Bukovca, na ovoj u svakom slučaju izvanrednoj izložbi, čekaju vas i djela Emanuela Vidovića, Mencija Klementa Crnčića, Celestina Medovića, Miroslava Kraljevića, Ignjata Joba, Slave Raškaj te bezbroj drugih velikih imena hrvatskog slikarstva.Lijepa iznenađenja čekaju i ljubitelje kiparstva – Ivan Meštrović,  Antun Augustinčić, Frano Kršinić, Kuzma Kovačić i Vojin Bakić.

Autor izložbe koju svakako preporučamo razgledati je Igor Zidić koji je u katalogu zapisao: „Ono što je započelo kao nehotična zbirka, pomalo se prometnulo u ozbiljnu kolekciju da bismo je danas, u lijepome opsegu, predstavili javnosti kao jednu od najznačajnijih hrvatskih privatnih zbirki, nastalih – najvećim dijelom – tijekom dvadeset i pet godina hrvatske nezavisnosti.“

 

Ostavi komentar