Zagrijavanje za ZagrebDox

Dvanaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od nedjelje do nedjelje, od 21. do 28. veljače u Cineplexxu Centra Kaptol. Ovogodišnji ZagrebDox nastojat će privući pažnju ljubitelja kvalitetnih dokumentaraca tjedan dana prije službenog početka festivala – 12, 13. i 14. veljače, programom „Zaljubite se u dokumentarce“.

Trodnevno “zagrijavanje” uključuje tri naslova iz ovogodišnje međunarodne konkurencije: pobjednički dokumentarac Sundancea „Wolfpack“ (na slici), južnokorejski kino-hit o ljubavi „My Love, Don’t Cross That River“ i spektakularni portret čovječanstva“ Human“, koji je premijerno prikazan na simultanim projekcijama na Venecijanskom festivalu i u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Više od dvije tisuće filmova iz cijeloga svijeta razmatrano je za međunarodnu i regionalnu konkurenciju, koje, uz spomenuta tri naslova, čine najbolji recentni svjetski autorski i kreativni dokumentarni filmovi s naglaskom na sve ono novo, zanimljivo i hrabro u svijetu dokumentarnog filma.

Službeni programi i ove godine uključuju Biografski dox, Glazbeni dox, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU dox i Factumentarce. Najveći broj programskih noviteta 12. festivalskog izdanja nalazit će se u posebnim programima i projekcijama. U posebnom rogramu „Rusi dolaze“, gledatelji će moći steći uvid u suvremenu rusku produkciju i osebujnu zbilju Putinove Rusije.

Kao posebna zanimljivost izdvaja se projekcija švedskog filma „Bikes Vs. Cars“ u režiji Fredrika Gerttena na koju će se ljubitelji dokumentaraca i biciklizma moći dovesti zajedno s autorom u karavani na dva kotača.

Ostavi komentar