Za znalce najbolji automobil na svijetu

Stiže nova generacija Porschea 911 GT3. A kada znalac vidi oznaku GT3, jedino mu preostaje duboki i iskreni naklon koji takav automobil zaslužuje…

Porsche 911 jedan je od najpoznatijih modela u povijesti automobilske industrije i stoga je gotovo nepotrebno trošiti papir na dodatno upoznavanje i na sve evolucije modela od prve prezentacije još davne 1963. godine. Međutim, Porsche 911 možemo iskoristiti i u jednoj drugoj ulozi – kao automobil koji će pokazati razliku između ljubitelja street racea i takozvanih „trkača“. Pritom ne želimo omalovažavati niti jednu od skupina, ali postoje razlike. Kod street race scene najvažniji podatak kod svakog automobila jest njegovo ubrzanje – koliko ide do stotke te koliko je brz na utrci ubrzanja od 402 metra (1/4 milje). U obzir se još uzima i najveća brzina. Street raceri veliku pažnju posvećuju vanjskom izgledu, kao i snazi motora koja jedina može doprinijeti tom famoznom ubrzanju i najvećoj brzini.

S druge strane, „trkačima“ vanjski izgled nije presudan. Dokaz tomu jest recimo podatak da je jedna Subaru Impreza još kako atraktivan automobil, iako dizajneri taj model sigurno neće svrstati niti u top 100 najljepših. „Trkačima“ ubrzanje nije zanemariva komponenta, ali njima je znatno važnije koje će vrijeme automobil napraviti na Grobniku ili na Sljemenu, negoli hoće li pri ubrzanju biti sekundu brži ili sporiji. A gdje tu Porsche 911 može pomoći u određivanju vaših preferencija? Jednostavno ovisno o tome koji model 911-ice preferirate, to automatski označava i vašu pripadnost. Ako je vaš ultimativni izbor Porsche 911 Turbo ili još bolje Turbo S, onda više naginjete street race sceni, a ukoliko odmah, bez okolišanja, odgovorite de je vaš izbor GT3, onda definitivno pripadate sceni „trkača“. Sigurno da je model 911 Turbo znatno poznatiji i prisutniji u javnosti od verzije GT3, ali zna se da je ovaj potonji sinonim ekstremnog sportskog automobila. Vjerojatno će se netko zapitati kako je moguće da postoji nešto bolje i brže od modela Turbo 911 S? Ali eto – postoji!

Ako gledamo samo brojke, čini se da nema baš neke logike. Turbo S ima 650 konjskih snaga, a GT3 510, Turbo S do 100 km/h dolazi za 2,7 sekundi i razvija najveću brzinu od 330 km/h, a GT3 za stotku treba 3,4 sekundi i juri do 320 km/h (318 km/h sa PDK mjenjačem). Turbo S model ima pogon na sve kotače, a GT3 samo na stražnje, uz to GT3 čak niti nema turbinu. Prema svim navedenim parametrima Turbo S je pobjednik, ali… GT3 je ipak najsportskija inačica 911-ice. Zvuči možda pretenciozno, ali ekstremni sportski automobil donosi ekstremni sportski ovjes, kočnice, nižu težinu, te motor koji se kod GT3 verzije vrti do gotovo 10 000 okretaja. GT3 je nastao direktno iz trkaćeg automobila GT3 R i prvo se dokazao na stazi, da bi potom došao na cestu. Dokaz su, ako još uvijek netko sumnja, primjerice stražnji i prednji spojleri koji se mogu doslovno ručno podešavati, ovisno o tome trebate li više ili manje pritiska na podlogu. Tako se to radi na trkaćim automobilima ovisno o stazama na kojima vozite. Ako je više zavoja, potrebno je više pritiska, ukoliko je više ravnih dijelova ne treba sputavati razvijanje što veće brzine pritiskom.

Kao što je ljubiteljima street racea ubrzanje nešto poput odlaska katoličkim vjernicima u Vatikan, tako je „trkačima“ referenca krug na Nürbugringu. To istinsko svetište automobilista i automobilizma nezaobilazna je točka u razvoju novog modela GT3. Bilo bi svetogrđe ne objaviti koliko je potrebno za krug po Nordschleife. A on je ispod sedam minuta što je naravno najbrže u klasi. Dokaz da je riječ o supersportašu (ekstremnijem od Turbo S modela) su i specijalne gume Michelin Pilot Sport Cup 2 R razvijene baš za ovaj automobil. Prednji poklopac od karbonskih vlakana i pojačane plastike (CfK), prozorska stakla lake konstrukcije, optimirani kočioni diskovi, kovani lakometalni kotači, kao i obloga na stražnjem dijelu vozila, pridonose uštedi težine. Tako je, na primjer, deset kilograma uštedio samo sportski ispušni sustav lake konstrukcije. A svaki kilogram vrijedi zlata (odnosno desetinke na krugu) i ponekad je važniji od dodatnog „konja“ u motoru… Pritiskom na prekidač Performance, smanjuje se broj prikaza s lijeve i desne strane središnje instrumentne ploče i ostaju samo informacije poput prikaza tlaka u gumama, tlaka ulja, temperature ulja, razine spremnika goriva i temperature vode koji su bitni za vožnju po trkaćoj stazi. Vozač ispred sebe vidi optičkog asistenta za mijenjanje brzina, kao i lampicu za promjenu brzina koja dolazi direktno iz auto-moto sporta. Ukratko, u GT3 modelu osjećate se doista kao u kokpitu trkaćeg vozila gdje kvaliteta muzike nije najvažnija, niti može nadmašiti kvalitetu zvuka motora koji se vrti do već spomenutih 10 000 okretaja.

Budući da automobil ima pogon samo na stražnje kotače, treba biti pravi „šmeker“ za upravljačem kako biste svladali ovu zvijer. Sigurno je da nećete odmah na prvu izvući sav potencijal automobila, budući da je, podsjetimo, riječ o jednom od rijetkih vozila koje imaju stražnji motor. Treba razlikovati centralni i stražnji motor. Centralni je postavljen ispred stražnjih kotača (primjerice većina Ferrarijevih modela), a kod Porschea 911 on se nalazi iza stražnje osovine i to zahtjeva prilagodbu u vožnji. Ali kada svladate tu vještinu, vjerojatno ne postoji veći užitak u vožnji, pa – nećete vjerovati – čak i po snijegu (uz preduvjet da imate adekvatne gume)!Porsche 911 GT3 jedan je od posljednjih pravih trkaćih automobila koji su registrirani za svakodnevnu vožnju. Jedini cilj tvorcima tog modela bila je efikasnost na pisti ili cesti. Upravo zbog tog ekstremnog sportskog pristupa GT3 je „auto nad autima“ svim ljubiteljima utrka (pritom mislimo na one utrke gdje treba koristiti i upravljač, a ne samo gas i zatim kočnicu). GT3 neće nikada imate prodajne rezultate modela Turbo, neće imati niti takav status kod prosječnog kupca, ali kada znalac vidi oznaku GT3, jedino mu preostaje duboki i iskreni naklon koji takav automobil zaslužuje. Novi Porsche 911 GT3 nudi se kod Porsche Inter Auta, uvoznika za Hrvatsku. Cijena kreće od 167 518 eura uključujući PDV i opremu koja je specificirana za pojedinu zemlju.

Povijest modela GT3

Prvi Porsche 911 GT3 pojavio se 1999. godine. Temeljio se na seriji modela 996, razvijao je 360 KS iz motora zapremnine 3,6 litara. S Walterom Röhrlom za upravljačem, ovaj je model kao prvo sportsko cestovno vozilo odvezao Nürburgring Nordschleife ispod osam minuta. Zatim je 2006. godine uslijedila druga generacija. Riječ je o nadogradnji 911-ice tipa 997 i razvijala je 415 KS. Treća se generacija pojavila 2013.: nasljednik je krenuo s motorom od 3,8 litara i 475 KS, da bi se dvije godine kasnije zapremnina povećala na 4,0 litara, a snaga na ravno petsto konjskih snaga.

/ 4.0 lit. boxer motor (510 ks)
/ 0-100 km u 3.4 sekundi
/ 320 km/h
/ 1.720.000 kn

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar