XE- ulaznica u Jaguarov svijet

 

Jaguar je brend koji ne treba neki poseban uvod. On spada u red općepoznatih stvari i kada navedete njegovo ime u automobilskom svijetu ne trebate navoditi izvor podatka, odnosno i te kako se dobro zna se da britanska marka spada u red priznatih činjenica automobilske abecede s tradicijom koja seže unatrag 95 godina. I svakako se jako dobro drži za svoje godine!

Jaguar je doživio potpunu renesansu u posljednjih devet godina od kada je u novom vlasništvu i taj je pomak uistinu fascinantan, a najbolje se očituje u dvoznamenkastom porastu prodaje iz godine u godinu. Jedan od najboljih pokazatelja svakako je i model XE. Kao i kod drugih premium proizvoda, uvijek postoji određena bojazan kupaca da im je nešto takvo jednostavno nedostupno. Model XE je najbolji pokazatelj kako je realnost ipak nešto drugačija…

XE je, na neki način, ulaznica u Jaguarov svijet. Budući da smo mi još uvijek njemački orijentirano automobilsko tržište, možda je najbolje napraviti usporedbu s poznatim germanskim trolistom, pa se onda XE uspoređuje s Mercedesom C klase, BMW-om serije 3 i Audijem A4. Svakako lijepo društvo u kojem Jaguar ne namjerava samo sudjelovati, već i pobjeđivati direktnu konkurenciju. A to namjerava zahvaljujući svom jasno prepoznatljivom dizajnu. Jaguar je dugi niz godina bio rob svoje povijesti. Uvijek se tražila poveznica sa prošlošću, a upravo je novi vlasnik to u jednom trenutku jasno presjekao. Tako XE ima izrazito moderne, ali opet prepoznatljive linije. Riječ je o premium vozilu u svakom smislu te riječi. Dizajn potpisuje Ian Callum i svakako može biti ponosan na svoj rad.

jaguar xe1 2

Unutarnji prostor je relativno jednostavan, elegantan i bogato opremljen. Jaguar se među prvima odlučio za touch screen ekran na centralnoj konzoli i tu tradiciju njeguje i kod modela XE. U ponudi je čak pet različitih paketa opreme: od osnovnog Pure, luksuznog Prestige, sportskog R-Sport, individualiziranog Potrfolio, sve do ekstremnog S paketa. U svakom slučaju, svatko će pronaći svoju željenu konfiguraciju. Posebna je pažnja posvećena sigurnosti. U Jaguaru s ponosom ističu kako XE ima maksimalnih 5 zvjezdica na EuroNCAP crash testu, s dodatkom kako je ovaj model sakupio najviše bodova u svojem segmentu. Dakle, XE je trenutno najsigurnije vozilo na tržištu. Ponuda motora je bogata, kupac može birati između tri benzinska i dva dizelska agregata. Kod dizelaša već početna izvedba nudi snagu od 163 konja što je dostatno za ubrzanje od 0-100 km/h za 8,4 sekundi i najveću brzinu od 227 km/h. Uz to prosječna potrošnja iznosi svega 3,8 l/100 km (nije štamparska greška!), a vozilo ispušta 99 g CO2/km, što ga svrstava u jednog od ekološki najprihvatljivijih na tržištu i samim time manje oporezivanih od strane države (niža trošarina).

Jača izvedba razvija 180 konjskih snaga i tu se ubrzanje spušta na 7,8 sekundi, a najveća brzina raste na 231 km/h, uz potrošnju tek nešto višu od 4 l/100km. Kod obje dizelske izvedbe kupac može birati između ručnog mjenjača sa šest stupnjeva prijenosa, ili automatskog sa čak 8 brzina. Kod benzinskih modela, ponuda počinje sa 2.0 litarskim turbo motorom koji razvija okruglo 200 KS. Performanse su već gotovo sportske jer do 100 km/h vozilo dolazi za 7,7 sekundi uz najveću brzinu od 237 km/h, a potrošnja iznosi nešto iznad 7 l/100km. Jača izvedba istog motora razvija 240 konja, najveća brzina dostiže simboličnih 250 km/h, a do stotke automobilu je potrebno svega 6,9 sekundi. Kao šećer na kraju, tu je i šesterocilindrični benzinski motor s najvećom snagom od 355 konjskih snaga.  Najveća brzina je ovom slučaju ograničena na 250 km/h, dok ubrzanje do stotke iznosi 5,1 sekundu. Svi benzinski modeli dolaze isključivo s automatskim mjenjačem, s osam stupnjeva prijenosa.

jaguar xe1 3

Jaguar XE, kako i nalaže tradicija koje se nekad ipak treba držati, ima pogon na stražnje kotače uz elektroniku koja se naravno brine za miran san. Međutim. Jaguar je samo nekoliko mjeseci nakon puštanja u prodaju modela XE 2015. godine ponudio i izvedbu sa četiri pogonska kotača koja se može naručiti kod svih modela. To je dobar prodajni adut za kupce koji jednostavno imaju potrebu ili se osjećaju sigurnije kada voze automobil sa 4×4 pogonom. Kod premium segmenta cijena sigurno nije presudni faktor kod kupovine, ali uvijek je treba uspoređivati sa konkurencijom. A Jaguar je s modelom XE iznimno konkurentan, naročito ako se usporede oprema vozila, snaga motora i – cijena.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar