Wine barovi zagrebačkih ulica

Nema baš nikakve sumnje da je zagrebačka vinska scena zadnjih godina iznimno živahna. Osim čitavog niza degustacija, sajmova, evenata te novootvorenih vinoteka, tu činjenicu najbolje potvrđuje i rastuća popularnost vinskih barova kao mjesta za izlazak.

Ovaj ugostiteljski format koji se izdvaja bogatim izborom kvalitetnih domaćih i inozemnih vina na čaše, nerijetko popraćenih ponudom jednostavnih jela ili sirnih plata, postao je omiljeno okupljalište brojnih poklonika ovog „božanskog nektara“, ali i svih onih koji svoj izlazak žele obogatiti notom hedonizma, kao i novim enološkim iskustvima. Izdvojili smo stoga nekoliko zagrebačkih wine barova koji se odlikuju pažljivo osmišljenim interijerom, ugodnom atmosferom, vrhunski educiranim osobljem te naravno – impresivnom vinskom kartom, te porazgovarali s njihovim vlasnicima i konobarima, koji su nam otkrili brojne zanimljivosti o svijetu vina.

Bornstein Wine Bar & Shop

Istinski ljubitelji vina već su zasigurno upoznali kultnu vinoteku Bornstein, mjesto koje se smatra pretečom hrvatske moderne vinske scene i s kojeg korijene vuče prva i najstarija privatna vinoteka u Hrvatskoj. Smještena u 200 godina starom podrumu zagrebačke kurije na Kaptolu, ova vinoteka s radom je počela pred više od 30 godina. Izvorno ju je držala obitelj Borošić, da bi ju prije desetak godina preuzeo bračni par Doris i Ivan Srpek, strastveni zaljubljenici u svijet vina. Dio maloprodajnog prostora ubrzo su prenamijenili u ugostiteljski dio, čime je nastao predivan wine bar koji u momentu osvaja toplinom svog unutarnjeg uređenja. Bornestein je nesumnjivo pravi raj za sve vinske gurmane zahvaljujući impresivnoj ponudi od nekoliko stotina etiketa pažljivo biranih i selekcioniranih vina hrvatskih i inozemnih proizvođača. Ipak, poseban naglasak stavljaju na domaće vinare.

– Nastojimo čim više promovirati naše autohtone sorte, pogotovo vina koja nam dolaze iz kontinentalne Hrvatske. Uzbudljivo je što nam je na vinsku scenu donijela mlađa generacija vinara i smatramo kako ih svakako treba podržati – govori nam gospođa Srpek.
Pitamo je za koje se vinske sorte njihovi gosti najčešće odlučuju?
– Ukusi gostiju su različiti, no čini mi se da u zadnje vrijeme češće biraju nešto laganija vina, poput malvazije, pušipela, škrleta. Ali i pjenušce.
Bornesteinovu klijentelu uglavnom čine domaći gosti, no u ljetnim mjesecima prostor vrvi od turista iz svih krajeva svijeta.
– Domaći gosti i kupci su nam najbitniji jer nas prate kroz cijelu godinu. Turisti su onaj „šlag na kraju“. Usto, u zadnje vrijeme primjećujemo veći broj žena, što je meni kao vlasnici jako drago. Uz žensku energiju, prostor Bornsteina postaje još veseliji i ugodniji – kaže.

Vinske gutljaje moguće je upotpuniti ukusnim zalogajima poput tapasa ili mesnih i sirnih plata, kreiranih isključivo od namirnica domaćih proizvođača iz Slavonije, Istre i Dalmacije. U ponudi je, osim vina, i bogat izbor vrhunskih žestokih pića, vinskih koktela te toplih i hladnih napitaka. Bilo da ste solidan poznavatelj vina ili tek početnik, oduševit će vas educiranost i strast koju prema vinima gaje vlasnici i kompletno osoblje, pa ćete u Borsteinu imati priliku i štošta naučiti.
– Osim tradicijom i poviješću ovog mjesta te uvijek živahnom atmosferom, izdvajamo se vrhunskom uslugom i brigom oko gosta odnosno kupca. Vrlo smo ponosni i zahvalni svima koji nas podržavaju od samog početka, našim djelatnicima koji su s nama i u dobru i u zlu te naravno – vinarima – ističe Doris Srpek.

Osim vinskih degustacija, u ovom se prostoru održavaju brojna druga događanja i projekti koji naizgled nemaju izravne veze s vinom, ali se ono provlači kao „zvijezda večeri“.
– Kroz gostujući projekt „Vino & Kino“ sparili smo filmove s vinima; održali smo i projekt izrade mirisnih svijeća, koji smo opet kombinirali s vinima… Iznenadili biste se koliko su vino i njegove arome i emocije usko povezane s našom svakodnevicom. Posebno su pak posjećene vinske večere, koje pripremaju gostujući vinari i chefovi. Za dobru vinsku prezentaciju ključna je prisutnost vinara, a ako se priča upotpuni gostovanjem vrhunskog chefa i njegovog menua, nema šanse da nešto krene krivo.

Piše: Sonja Staničić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar