Vrijeme za ZOE

S ovim automobilom nema više troškova goriva, tek malo viši računi za struju. A osjećaj biti čuvar prirode, jednostavno je neponovljiv

 

Htjeli to priznati ili ne, za desetak godina električni automobili bit će sastavni dio naših cesta. To nije fikcija, to je realnost koja se svakom danom pokazuje sve bližom. Toga su svjesni i proizvođači te danas praktično nema automobilskog konstruktora koji nije usmjeren k razvitku električnih automobila. Renault je bio jedan od pionira automobilizma općenito, a danas je jedan od pionira električnih vozila na svijetu.
Ali dok neki proizvode električna vozila cjenovno nedostižna prosječnom kupcu, francuska tvrtka igra na demokratizaciju struje kao pogona. Želja je jednostavna: napraviti električno vozilo koje će biti realna alternativa postojećim termičkim motorima. A kako bi se to zaista i ostvarilo, potrebna su dva preduvjeta… Prvi je naravno – cijena. Lijepo je čitati i vidjeti električni automobil od gotovo 2000 konja koji juri preko 350 km/h, ali koji stoji debelo preko milijun eura. Drugi je pak preduvjet da to vozilo bude iskoristivo na cesti, a to znači da se njime možete koristiti kao i s klasičnim automobilom u vidu dosega, ali i funkcionalnosti.

Ako poput profesora Baltazara sve ove parametre stavite u čarobni stroj, iz epruvete će vam ispasti Renault ZOE. On nije potpuna novost na tržištu (jer je predstavljen još 2012. godine), međutim u međuvremenu je dorađen i što je još važnije – napokon se počeo prodavati i u Hrvatskoj. Naime, nije jednostavno uvesti vozilo na neko tržište, jer svaki novi model iziskuje velika ulaganja, primjerice novu servisno prodajnu mrežu (zasebna od klasičnih Renaultovih servisa). Također, treba postojati i kritična masa potencijalnih kupaca, a jako je dobar znak za Hrvatsku da je Renault prepoznao potencijal za ovo svoje vozilo. ZOE je pravi mali gradski automobil s četiri vrata i ako bi ga mogli usporediti s nekim modelom, onda bi to bio Clio koji je inače jako dobro prihvaćen na europskom, ali i hrvatskom tržištu. Renault je odgovoran za dizajn, razvoj i proizvodnju modela ZOE i većine njegovih mehaničkih dijelova.

Tijekom njegova razvoja (prvog europskog automobila konstruiranog kao vozilo na isključivo električni pogon), predano je čak 60 patenata…
ZOE se odlikuje čitavim nizom naprednih značajki koje vožnju čine jednostavnijom i ugodnijom. Proizvodi se u Renaultovoj tvornici u Flinsu pokraj Pariza, na istoj proizvodnoj liniji kao i Clio. Unutrašnjost je vrlo jednostavno uređena što je ujedno i odlika svih električnih automobila. Njihovi kupci ekološki su orijentirani i stoga smatraju kako je minimalizam najbolja škola dizajna. To ne znači da je ZOE oskudno opremljen, dapače – svi uobičajeni elementi sigurnosti i komfora prisutni su i u ovom električnom automobilu. Već smo spominjali kako je doseg jedan od ključnih elemenata kada je u pitanju električno vozilo. Novi unaprijeđeni ZOE ima motor koji razvija najveću snagu od 68 kW (92 KS) i okretni moment od 225 Nm. Upravo je on odgovoran za gotovo ispaljivanje vozila na startu. To treba doživjeti i teško je zapravo prepričati riječima.

Priredio: Mislav Frleta

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar