„Unterstadt“ napokon u Zagrebu

Predstava Unterstadt“ nastala po istoimenu romanu Ivane Šojat, u režiji Zlatka Svibena, i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, gostuje u Zagrebačkom kazalištu mladih u subotu i nedjelju, 30. i 31. siječnja u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ovim važnim gostovanjem zagrebačka publika ima, napokon, prigodu vidjeti jednu od ponajboljih predstava hrvatskog kazališta, nastalih proteklih godina, dobitnicom Nagrade hrvatskog glumišta.

Iz opsežnog romana Ivane Šojat „Unterstadt“ koji je dramatizirala Nives Madunić Barišić, redatelj Zlatko Sviben i dramaturg Bojan Marotti izdvojili su fragmente, koje nadograđuju književnim (Miroslav Krleža) i filmskim citatima, kao i dokumentarnom građom kojom predstava “Unterstadt” postaje zanimljivim primjerom povezivanja fakta i fikcije.

U svojem romanu Šojat Kuči dotaknula se tabu teme, ispričavši priču o četiri generacije obitelji osječkih Nijemaca od početka do kraja 20. stoljeća. Riječ je o prešućivanom dijelu povijesti, koji pokazuje svu složenost društveno-političkih okolnosti i ideoloških utjecaja koji se prelamaju na leđima pojedinaca čiji se životni izbor često svodi na to čiju će stranu odabrati.

Godinama nagomilavane obiteljske traume i tajne isplivat će na površinu tijekom samo jedne noći, nakon povratka glavne junakinje Katarine Pavković u Osijek. Smrt njene majke vrijeme je za suočavanje s istinom i vlastitim identitetom, što na kraju dovodi do emotivne katarze. Da bi priča uopće bila ispričana ključan je lik Jozefine Bittner, “gospođe iz švajneraja”, tragičnoga lika koji uz poneku sačuvanu fotografiju još jedini čuva memoriju na prošla zbivanja.

Izvanredna glumačka suigra Sandre Lončarić Tankosić, koja je utjelovila Katarinu te Branke Cvitković kao Jozefine, prepuna je emotivnog naboja koji u finalu predstave doživljava melodramatski vrhunac i osjećaj tragičkog pročišćenja, čemu je pridonijela i sugestivna glazba Igora Valerija.
Glume: Jasna Odorčić, Tatjana Bertok-Zupković, Aleksandar Bogdanović, Miroslav Čabraja, Mladen Vujčić, Ivana Soldo Čabraja, Matea Grabić, Radoslava Mrkšić, Vladimir Tintor i dr.

Ostavi komentar