Unikatne cipele s dušom

Znate li onaj osjećaj kad ulazite u neku finu prodavaonicu kvalitetnih cipela gdje sve odiše mirisom kože, a modeli su toliko lijepi da ne znate na koju biste stranu najprije pogledali? Osjećaj poput onog kad ulazite u, primjerice, talijansku prodavaonicu Pollini. Eto, upravo je Pollini bio prva asocijacija kad sam ušla u postolarsku radionicu i prodavaonicu Zvonimir u zagrebačkoj Dalmatinskoj ulici, vlasnice Nataše Trinajstić koja je taj, već gotovo četiri desetljeća star obrt, preuzela od oca 1999.

IMG_7544Ljubazna i na prvu simpatična Nataša provela nas je kroz prodavaonicu uz poneko “ometanje” kupaca koji su ulazili i izlazili, isprobavali modele cipela i čizama… Za oko mi je odmah zapelo nekoliko pari prelijepih sandala nježne i sofisticirane izrade, toliko lijepe da mi je u prvi mah bilo teško povjerovati da ih netko – iliti Nataša – doista rukom izrađuje.

– S kožama, cipelama i kalupima sam odrasla – govori nam 45-godišnjakinja koja je nekon osnovne škole upisala Školu za tekstil, kožu i dizajn te počela učiti, a zatim usavršavati zanat u obiteljskoj postolarskoj radionici Zvonimir:
– Kad ste dijete obrtnika, posao i obitelj se stalno isprepliću. Kao mala, igrala sam se u našoj radionici, na “opće veselje” roditelja: nabijala sam čekićem, rezuckala kože, lijepila… – prisjeća se Nataša te dodaje da je odlaskom u školu to sve počelo biti ozbiljnije. S 14 godina počela je učiti zanat i postala šegrt:
– Nakon četverogodišnjeg naukovanja, zaposlila sam se kod mog oca, da bih kasnije preuzela vođenje obrta nakon što je tata, Zvonimir Simonović, otišao u mirovinu.

Natašin obrt predstavljen je nedavno na večeri „Krafteraja“ kojeg vodi Đelo Hadžiselimović. Riječ je o cjelovečernjem događanju u Booze and Blues baru u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici na kojem se, uz svirku uživo, svakoga mjeseca predstavlja netko tko svojim rukama stvara vrijedne rukotvorine, ne dopuštajući starim zanatima da iščeznu. Nakon trojice muškaraca – kovača Karla Bana koji izrađuje vrhunske noževe, Duška Ilijevića čije se vještine kriju u stvaranju u potpunosti personaliziranih bicikala i motocikala, te Roberta Bašića, graditelja električnih gitara – prva dama u „Krafteraju“ bila je upravo Nataša. Njezin dućan u Dalmatinskoj, Louis Vuitton City Guide uvrstio je 2012. na listu mjesta koja ljubitelji mode definitivno moraju posjetiti u Zagrebu, što joj je, naravno, bilo veliko priznanje kojim se dandanas posebno ponosi.

Izrađivala je cipele za naše misice, sudjelovala na revijama kao što su Zlatna igla i Cro A Porter, a sudjelovala je i na reviji u Londonu s nekolicinom hrvatskih dizajnera…

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Tekst: Nika Ostoić
Fotografije: Violeta Šunić

Ostavi komentar