U iščekivanju Mazde RX

Poklonici Mazde na iglama su još od prošlogodišnjeg Tokyo Motor Showa, kada je svjetlo dana ugledao RX-Vision Concept tog proizvođača. No, početkom ove godine, da bi još više podgrijao strasti, Tetsushi Marutani, direktor tvrtke zadužen za pokretačku snagu automobila, najavio je da će taj sportski model biti opremljen rotacijskim turbo motorom.

Kod nove Mazde RX zapravo se radi o dugo očekivanom nasljedniku legendarne sportske jurilice RX-7. Novi sportski adut Mazde, osim povratka dvaju vrata donosi i spomenuti rotacijski SKYACTIV-R turbo motor. Naime, kako rotirajući pogon nema dovoljno momenta pri nižim okretajima, Mazdini su inženjeri problem riješili turbo punjačem, i to vjerojatno ne samo jednim, već pomoću dva. Prisilna indukcija danas je standard automobilske industrije pri pojačavanju motora manjeg obujma, pa iako je Mazda odoljela takvom koraku u slučaju MX-5 Miate, sada će ipak posegnuti za turbo rješenjem. S obzirom na to da ostali detalji performansi RX-a još nisu objavljeni, stručnjaci su se bacili na nagađanja, pa se tako, prema glasinama, špekulira o više od 400 KS 1,6-litarskog motora, što je vrlo impresivna snaga za tako kompaktan turbo motor.

auto 2Iako još nije najavljen datum pojave na tržištu, nova Mazda RX mogla bi se pojaviti naredne godine, povodom 50. rođendana rotacijskog motora te robne marke, ili pak 2020., kada kompanija slavi svoju stogodišnjicu postojanja. Oba datuma drže se primjerenim za tako važan model. Matsutani je tek odao da će obje obljetnice biti proslavljene predstavljanjem novih tehnologija, uključujući motore, mjenjače brzina te jednog pogona na sva četiri kotača.

Uglavnom, svi se slažu da je RX-Vision toliko lijep da će mu se oprostiti više purističkih „grijeha“ te da će postati instantni klasik, naravno ukoliko se sadašnji dizajn vjerno prenese u proizvodni model. Na sreću, Mazda nije među onim proizvođačima koji su u svojoj prošlosti izbljeđivali vrline koncept modela, čak ni u svrhu povećanja margine profita.

Ostavi komentar