Tvornica snova s otoka Mljeta

Dizajnerica Milena Ulić u jednom je trenutku odlučila preokrenuti život i pronaći istinsku sreću. A ona ju je dočekala na Mljetu, na kojem je pokrenula Tvornicu snova, proizvodnju eko kozmetike koja odiše aromama najzelenijeg jadranskog otoka

Iako su njezine kolekcije nakita obilazile svijet, dizajnerica Milena Ulić u jednom je trenutku odlučila preokrenuti život i pronaći istinsku sreću. A ona ju je dočekala na Mljetu, čija je neslužbena, ali strastvena ambasadorica, i na kojem je pokrenula Tvornicu snova, brend eko-kozmetike čiji ručno rađeni preparati odišu aromama najzelenijeg jadranskog otoka. Kada je prije dvije godine odlazeći s trotjednog odmora na Mljetu rekla da će se tu vratiti, ali zauvijek, nitko to nije shvatio ozbiljno. Dotad je, naime, dizajnerica Milena Ulić, umjetničkog imena De Lena, imala odličnu karijeru, i to ne samo unutar hrvatskih granica – njezin jedinstveni nakit od čipke koji se aplicira na kožu predstavljan je na velikim modnim događanjima, poput Europe Future Fashiona, Plitzs New York Fashion Weeka i Charlotte Fashion Weeka u Americi. De Lena je čak dvije godine bila sponzor ženskih nagrada na VIMA Music Awardsu u Kuala Lumpuru čime je postala jedina Hrvatica kojoj je omogućeno sponzorstvo jednog ovako prestižnog događaja.

Kročivši u svijet, ova Omišanka nije propuštala promovirati svoju zemlju, pa je svojim kolekcijama dala imena naših gradova, Hvara i Omiša (Almissa). No, kako život ipak uz uspjehe nosi i poneko razočaranje, Milena se razišla ne samo sa svojim tadašnjim menadžerom, već i načinom svoga života i odlučila se preseliti na Mljet, otok na kojem, kako kaže, ni vodovoda nema.

Kad je pitate zašto baš Mljet, ona odgovara:
– Iskreno, na ovo pitanje nemam odgovor, barem ne onakav kakav se od mene očekuje. Nemam ovdje ništa izvanjsko, ništa čime ljudi mjere uspjehe, ali imam sebe, imam ono što je za mene uspjeh. Ovdje sam sretna.
Dizajnerica je, dakako, nastavila stvarati, ali kad je po dolasku na otok napravila kolekciju broševa „Mljet“, s nakitom je, kaže, privremeno raskrstila te je prionula na kreiranje dječje kolekcije u suradnji s lokalnom turističkom zajednicom i općinom. Kolekcija je prikazana na reviji u hotelu Odisej i to je bila prva modna revija ikad održana na otoku. Nakon toga uslijedila je kolekcija haljina koju je, vrlo prigodno, nazvala Klasa Optimist, a u kojoj je spojila svoje tri velike strasti – dizajn, pisanje i slikanje. Na ručno oslikanim pamučnim haljinama ispisani su i dijelovi njezinih tekstova jer Milena i piše, objavljuje tekstove na svom blogu i za digitalni magazin Plezir. A ako se pitate kako je stvarati modne kolekcije na otoku, onda znajte da to nije nimalo jednostavno…

Stvaranje je puno zahtjevnije, teže nego li bi to bilo na kopnu, treba se duplo namučiti, duplo dati… ali nije nemoguće. Ma što želja zna što je nemoguće! – smije se Milena.
A kako su prolazili njezini mjeseci na našem najzelenijem otoku, a ona sve više postajala Mljećka (tako se zapravo pravilno naziva stanovnica Mljeta), njezina kreativna glavica odlučila je napraviti još jedan umjetnički zaokret i inspiraciju pronašla u mirisima i bojama otoka. Za svoj prvi otočki Božić tako je izradila kolekciju prigodnih darova nazvanu “Božić s potpisom ljubavi, okusom soli i mirisom mora”.

Kolekcija napravljena s posebnom ljubavi sadržavala je zanimljive i originalne proizvode napravljene od 100 posto ekoloških sirovina i autohtonog bilja organskog podrijetla. Tu su se našli jastuk od lavande, mirisni sapuni, svijeće sa školjkama… A onda je Milena koraknula još dalje i pokrenula Tvornicu snova, kako je nazvala svoj novi brend eko kozmetike rađen od mljetskog bilja.
– Naziv sam mu dala jer se tu, na Mljetu, doslovno moji snovi pretvaraju u stvarnost – govori nam dok pokazuje svoje sapune za kožu i kosu, anticelulitna ulja, hidratantne i anti-age kreme, soli za kupanje…

Narančino, lavandino ulje, limun, jorgovan, ruža, ružmarin – ovi blagotovorni, mirisni sastojci darovi su prirode Mljeta, a sva kozmetika se ručno radi. Također, ovdje se krije i jedna inovacija – juteni jastučići punjeni posebnom vrstom krute kupke, a jastučić je istodobno i savršeni piling, kupka i njega kože u jednom. Osim na web-shopu, s početkom predstojeće turističke sezone proizvodi Tvornice snova moći će se kupiti i u sklopu Nacionalnog parka Mljet, čija je Milena Ulić, doduše neslužbena, ali neumorna i strastvena ambasadorica, koja želi pokazati koliko su ovaj park, ali i cijeli otok, ekološki očuvan biser i jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na Jadranu.

Tekst: Marjana Filipović Grčić
Fotografije: Romeo Ibrišević

Ostatak tekste potražite u tiskanom izdanju…

Ostavi komentar