Tri električna aduta iz Renaulta

 

Nema više ni isprika, ni vremena! Već danas se mora odlučno krenuti sa smanjenjem emisija stakleničkih plinova automobila, što je moguće ostvariti jedino masovnom elektrifikacijom osobnog cestovnog prometa. ZOE, Kangoo Z.E. i Twizy – tri su Renaultova aduta

Sve se češće piše o električnim automobilima koji, eto, postaju realnost i na hrvatskim prometnicama. Razlog je svakako i to što su sve dostupniji i efikasniji, poput Renaulta Zoe koji je definitivno „demokratizirao” automobilsku električnu scenu u našoj zemlji. Koje su uopće prednosti električnih vozila? U ovom tekstu nastojimo navesti samo neke od njih koje će vas definitivno potaknuti da počnete razmišljati o alternativi za automobile s klasičnim sagorijevanjem. Zbog mirnog rada, bez klasične buke motora s unutarnjim izgaranjem, vožnja električnim automobilima je udobnija. To je vožnja bez vibracija. Vožnja s jednim stupnjem prijenosa udobnija je od vožnje s najsuvremenijim, najučinkovitijim i najskupljim automatskim mjenjačima. Usto je vožnja električnim automobilom, s velikim okretnim momentom motora, od trenutka pokretanja iznimno dinamična. Zahvaljujući baterijama u podnici, električna vozila usto iznimno dobro „leže” na cesti i tako vozaču daju posebnu dimenziju užitka vožnje. Uzimajući u obzir cijene električne energije, korisnici električnih automobila s kapacitetom baterije oko 40 kWh mogu, ako na dan prijeđu oko 200 km (s jednim noćnim punjenjem baterije) već danas postići znatne uštede, s kojima relativno brzo vrate investiciju. Naravno da je povrat još brži uz državne poticaje za kupnju električnih automobila.

Vjerojatno će vas zapanjiti podatak da se zbog onečišćujućih tvari u zraku umire deset puta više nego zbog prometnih nesreća – u Europi svake godine čak 467 000 ljudi! Podatci za Hrvatsku govore da milijun izgubljenih radnih dana zbog bolesti povezanih s onečišćenjem zraka, poslodavce stoji 92 milijuna eura, a zdravstvo šest milijuna eura godišnje. Sveukupno prisustvo električne mobilnosti zainteresirat će mlade da se posvete tom području i iskoriste potencijal novog razvojnog ciklusa u automobilskoj industriji i energetici. Mate Rimac dovoljan je dokaz kako je moguće Hrvatsku (napokon!) u iznimno pozitivnom svjetlu postaviti na kartu globalne auto industrije. Renault već surađuje s Rimcem, što znači da plaća hrvatsko znanje… Zna se da je turizam naša glavna privredna grana, a kao što je izgradnja autocesta znatno pridonijela njegovom razvoju, cjelokupno prihvaćanje električne mobilnosti dat će turizmu novi rast prihoda i novi razvojni poticaj, odnosno povećat će se poslovni potencijal hrvatskog turizma. Naime, u Hrvatsku 90 posto turista dolazi automobilom, a najveći udio imaju turisti s automobilima iz država koje su već počele ili će uskoro početi odlučno podupirati razvoj masovne električne mobilnosti. Tome se potrebno što brže prilagoditi.

Nakon uspostavljanja infrastrukture, nju će biti potrebno i održavati, što će biti znatno otežano ako će infrastruktura u punom opsegu biti iskorištena samo tri mjeseca godišnje. Baš zbog osiguravanja isplativosti infrastrukture za električna vozila i njenog adekvatnog održavanja u cijeloj godini, hrvatska država morat će osigurati i masovnu elektrifikaciju domaćeg prometa (daljnjim programom poticaja za električna vozila i uspostavom drugih mjera). Krajnji cilj masovne elektrifikacije osobnog motornog prometa i upotrebe obnovljivih izvora električne energije je energetska samoopskrba u prometu. Tako će ljudi s vlastitim solarnim elektranama, kućnim baterijskim sustavima i električnim automobilima bez opterećenja elektrodistribucijske mreže i enormnog povećanja troškova za prilagođavanje energetskog sektora masovnoj elektrifikaciji prometa (opterećenje svih potrošača i poreznih obveznika), postati stup energetske revolucije u koju smo, htjeli mi to priznati ili ne, već ušli. Struju, u usporedbi s naftnim derivatima, Hrvatska u znatno većem opsegu proizvodi sama. Električna energija svakako je veliki potencijal energetske pretvorbe hrvatskog društva i prelaska Hrvatske iz energetsko ovisne države, među države koje u velikoj mjeri same proizvode energiju i za prometni sektor. Uz to, naftni derivati u velikoj mjeri dolaze iz sigurnosno i politički „najproblematičnijih” područja svijeta. Smanjenjem uvoza nafte i naftnih derivata iz tih područja, svakako bi ojačao geopolitički položaj Hrvatske te bi se smanjila izloženost nesigurnosti i nepredvidljivosti u dijelovima svijeta iz kojih dolaze nafta i naftni derivati. Električna mobilnost u Hrvatskoj je dobila posve novu dimenziju nakon 23. lipnja 2017. kad je naša država ratificirala Pariški sporazum, kojim su se sve države članice Europske unije obvezale do 2030. smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 40 posto. Iako su se cjelokupne emisije stakleničkih plinova u Hrvatskoj od 2005. do 2015. smanjile za 13,9 posto, a u energetskom sektoru čak za 23 posto, u prometu su se povećale za 7 posto.

Nema više ni isprika, ni vremena. Već danas se mora odlučno krenuti sa smanjenjem emisija stakleničkih plinova automobila, što je moguće ostvariti jedino masovnom elektrifikacijom osobnog cestovnog prometa. Renault Zoe 40 u idealnim vremenskim uvjetima u vožnji regionalnim cestama s jednim punjenjem može prijeći i više od 300 km. Na autocesti u svim vremenskim uvjetima, uz konstantnu brzinu od 110 km/h, Zoe može prijeći oko 200 km s jednim punjenjem baterije. Novčana ušteda u odnosu na benzinske ili dizelske motore je golema…
Uz spomenuti Zoe, idealno vozilo za elektrifikaciju hrvatske gospodarske mobilnosti je Renault Kangoo Z.E. Ponudu zaokružuje nestašni Renault Twizy koji turističkim destinacijama diljem Hrvatske omogućuje da gostima pruže atraktivnu mobilnost bez buke i emisija onečišćujućih tvari, kojom će povećati kvalitetu turističke ponude. Jesmo li vas onda zaintrigirali za električni automobil?

Tekst: Mislav Frleta
Fotografije: Renault Media Group

Ostavi komentar