Tko dobiva, taj i dalje igra

 

Hyundai je u svom programu SUV-ova dosad imao tri modela – Santa Fe, Tucson i Kona. Međutim, procijenjeno je kako ima mjesta za četvrti te je tako, eto, nastao Bayon. Po svemu sudeći, Hyundai je opet dobio i može nastaviti s dobitnom igrom…

Postoji jedna uzrečica koja kaže „Dok dobivam, igram dalje“. I doista – nije li logično da to nešto nastavite u slučaju da ste u tome uspješni i na dobitku? Ako to primijenimo na automobilsku industriju, a naročito na Hyundai, onda bi ta uzrečica mogla glasiti ovako: „Dok postoji uspjeh sa SUV-ovima, treba ponuditi nove modele tržištu“. A sve je počelo još u prošlom stoljeću s modelom Galloper kojeg se pravi automobilski znalci sigurno dobro sjećaju. Hyundai je tad bila tek egzotična marka iz Južne Koreje, a danas je riječ o jednom od vodećih svjetskih igrača u autoindustriji koji ne prodaje nikakve jeftine modele – njihova je misija kupcima ponuditi moderna, sigurna, ekološki prihvatljiva vozila s izvanrednim odnosom uloženog i dobivenog. Hyundai je u svom programu SUV-ova dosad imao tri modela – Santa Fe, Tucson i Kona. Međutim, procijenjeno je kako ima mjesta za četvrti te je tako, eto, nastao Bayon…

Lajtmotiv novog vozila je prostranost, kako za putnike, tako i za prtljagu. Hyundai je imao cilj da se četiri (pa čak i pet putnika) udobno smjesti u unutrašnjost Bayona, a da pritom još imaju na raspolaganju 411 litara u prtljažniku. To je, apsolutno, sam vrh klase! Inače, novi model je nastao na bazi modela i20 i po već sada dobro provjerenom receptu: malo ga podignete, očvrsnete i dobijete onaj „vau efekt“ koji jednostavno neodoljivo privlači kupce. Iako je prodaja tek počela, s velikom sigurnošću možemo tvrditi kako će Bayon postati prodajni hit među „fizičkim“ kupcima u Hrvatskoj. Riječ je o kategoriji kupaca koji vozila nabavljaju u privatne, obiteljske svrhe i oni su zapravo najzanimljiviji proizvođačima, budući da se upravo tu najčešće krije zarada jer nema flotnih popusta koji „gule“ proizvođača do iznemoglosti.

Glavni adut svakog SUV-a je izgled. Bayon prikazuje Hyundaijev identitet dizajna “Sensuous Sportiness”, prepoznatljivog po neočekivanim i privlačnim proporcijama i snažnim vizualnim značajkama. Sprijeda su svjetla kao i kod Kone – na “dva kata” s odvojenim diodnim dnevnim i glavnim svjetlima, dok velika trapezoidna rešetka daje dašak dinamike. Sprijeda se na dnu otvara široka rešetka, stvarajući čvrst stav. Sa strane, dinamično rame stvara izgled u obliku klina. Straga, svjetla u obliku strelice podcrtavaju dinamiku stupa, stvarajući široki stav svojim udaljenim položajem. Sveukupno, kutne linije, trokutasti oblici i vodoravne linije u karoseriji vozila te lagana arhitektura, ističu širinu i daju Bayonu snažan, moderan izgled.

Bayon nudi naprednu tehnologiju povezivanja koja se rijetko može naći u tom segmentu, uključujući dostupnost bežičnog zrcaljenja i tehnologiju Hyundai Bluelink. Nudi i najbolji digitalni kokpit u klasi te vrhunske infotainment funkcije, kao i fantastičan Bose audio sustav. Novi Hyundai ima i trendovsku digitalnu instrumentnu ploču koja je iznimno pregledna. Bayon je opremljen Hyundai SmartSense sigurnosnim značajkama i udovoljava najvišim europskim sigurnosnim standardima. Serijska oprema uključuje pametnu pomoć za ograničenje brzine (ISLA) te pomoć pri držanju prometnog traka (LFA), a kao opciju navigacijski pametni tempomat (NSCC) uz automatski mjenjač. Pametni tempomat, u suradnji s navigacijskim sustavom, može automatski prilagoditi brzinu kretanja prema unaprijed zadanoj ruti koju ćete prijeći. Htjeli mi to priznati ili ne, kroz koju godinu sva će vozila sama sebe ograničavati u brzini i stoga je bolje čim prije se naviknuti na tu činjenicu.

Na samom početku prodaje, Hyundai se odlučio za dva motora. Poštujući trenutne trendove u automobilskoj industriji, Hyundai je odlučio ponuditi isključivo benzinske izvedbe koje zadovoljavaju najstrože ekološke norme Euro 6d. Slabija 1.2 litarska izvedba razvija najveću snagu od 84 konjskih snaga, dok 1.0 litarska verzija razvija najveću snagu od okruglo 100 KS. Slabija izvedba razvija najveću brzinu od 165 km/h, uz ubrzanje do stotke od 13,5 sekundi, dok jača verzija pojuri do 183 km/h, uz ubrzanje od 10,7 sekundi. Ali kao što se kaže u reklamama, to nije sve: jaču verziju možete naručiti i s Hyundaijevom jedinstvenom 48-voltnom niskonaponskom hibridnom tehnologijom (48V) koja smanjuje emisiju i štedi gorivo.

Bazni 1.2 litarski motor dolazi s peterostupanjskim klasičnim ručnim mjenjačem, dok kod jačeg motora kupci mogu birati između ručnog i DCT mjenjača (automatski mjenjač s dvije spojke). Međutim, revoluciju predstavlja ručni mjenjač iMT6 koji ima elektronički upravljanu spojku i pritiskom na papučicu spojke ustvari intervenira na senzor koji šalje naredbu upravljačkoj jedinici koja, pak, nalaže elektrohidrauličkom aktuatoru da odvoji spojku. Taj sustav donosi manju potrošnju i veću izdržljivost mjenjača. Uz sve navedene prednosti, ipak možda najvažniji faktor je – cijena. Novi Bayon sa 1.2 litarskim motorom i opremom Comfort starta sa 114 990 kuna. Jači motor sa istom opremom stoji 123 760 kn, dok je, naravno, najskuplja verzija sa motorom od 100 KS, paketom opreme Premium i DCT (automatskim) mjenjačem (155 850 kuna). Po svemu sudeći, Hyundai je opet dobio i može nastaviti s dobitnom igrom…

Porijeklo imena

Uvijek je automobilskoj industriji veliki izazov dati naziv svakom novom modelu. Trebate paziti na zaštićene nazive, na lokalne konotacije, na izgovor, na lako pamćenje, na smisao… Uglavnom velik je zadatak za lingviste i marketingaše zadužene za ponekad ključan trenutak rađanja vozila. U Hyundaiju su za novi SUV odabrali ime Bayon koje je inspirirano francuskim gradom Bayonne koji se nalazi u jugozapadnom dijelu Francuske, u Baskiji.

 

Petogodišnje jamstvo

Kao i svaki Hyundai, Bayon je napravljen prema najvišim mogućim standardima kvalitete. A tu kvalitetu podupire i petogodišnje jamstvo s neograničenom kilometražom kako bi kupci uživali u svakodnevnim vožnjama, a da se pritom ne moraju brinuti o troškovima na svom automobilu. To neograničeno jamstvo dio je standardne opreme.

Piše: Marin Galić

Ostavi komentar