Terra Nauta: hrvatski brod godine

Domaći brod koji želi postići tržišni uspjeh mora biti elegantniji, kvalitetniji i cjenovno konkurentan u odnosu na stranu konkurenciju, a Terra Nauta 28 ide upravo u tom pravcu

Hrvatska je nautička zemlja par excellence, međutim da biste zaokružili čitavu priču vezanu uz nautiku morate posjedovati i proizvodnju brodova. Hrvatska mala brodogradnja imala je zanimljiv uzlet početkom ovog stoljeća, međutim u velikoj mjeri zaustavljen je velikom i dugotrajnom ekonomskom krizom, ali i pomalo neobičnom fiskalnom politikom gdje smo posebnim trošarinama kaznili svoje proizvođače i znatno usporili rast tog segmenta industrije. Posljedica je da je dosta malih brodograditelja odustalo od daljnjeg poslovanja, a neki će reći kako su opstali samo najbolji i najspremniji.

Jedan od proizvoda kojim se možemo dičiti svakako je Terra Nauta 28. Domaći brod koji želi postići tržišni uspjeh mora biti elegantniji, kvalitetniji i cjenovno konkurentan u odnosu na stranu konkurenciju, a Terra Nauta 28 ide upravo u tom pravcu. Terra Nauta prvi je svoj proizvod plasirala još 2008. godine, a riječ je o modelu 40. Međutim, čini nam se kako će pravi uzlet ovaj brodograditelj napraviti upravo s modelom 28 koji je prilagođeniji financijskim mogućnostima i potrebama naših nautičara.

 

Terra Nautu 28 karakteriziraju novi kriteriji komfora. Jedna od karakteristika su izvanbrodski motori, jedan ili dva, ovisno o odabiru kupca. Takav sustav omogućuje jednostavnije i povoljnije održavanje i veću autonomnost prilikom kupovine jer ima znatno veći odabir na tržištu te nije nužno ograničen na jednu ponudu brodograditelja. Dizajn broda napravljen je u vlastitom studiju, što je veliki uspjeh za jednog proizvođača u Hrvatskoj. Brod je prepoznatljiv i elegantan, a osobnost je podcrtana vitkim profilom, te visokim bokovima obogaćenim trupnim prozorima. Terra Nauta ujedinjuje ključne elemente tisućljetne povijesti guca i zadovoljava suvremene nautičke standarde kombinirajući sigurnost s ljepotom, šarm s čvrstoćom materijala, izazov s pouzdanošću i jednostavnost s luksuzom.

Budući da je Terra Nauta 28 tzv. open brod, život na na njemu odvija se na dvije razine – u kokpitu tijekom dana i u potpalublju tijekom noći. U kokpitu se nalazi apsolutno sve što treba za provođenje vremena na otvorenom prostoru – od udobnih sofa za osam osoba, do upravljačkog mjesta i velikog sunčališta. Kormilarsko mjesto omogućuje kormilarenje u sjedećem ili stajaćem položaju zahvaljujući svestranom širokom sjedištu na kojem je još jedno mjesto za navigatora. Instrument ploča organizirana je pregledno, s mnogo mjesta za digitalne instrumente motora i GPS ploter s velikim ekranom. Kokpit se od vremenskih utjecaja može zaštititi opcijskom tendom, a potpuno zatvaranje tende i dodatno grijanje kokpita pružaju mogućnost boravka i po hladnom vremenu.

Nedvosmislen stil Terre Naute očituje se i kada se spustite u potpalublje, kreirajući profinjen i privlačan unutrašnji ambijent. Taj prostor rezerviran za noćni boravak projektiran je za što veću udobnost (stajaća visina je minimalno 190 cm), a sastoji se iz krmene kabine, središnje kuhinje na jednoj strani i toaletnog prostora na drugoj, te pramčanog salona pretvorivog u još jednu dvostruku postelju. Svijetla unutrašnjost i uočljiva stajaća visina brišu percepciju zatvorenih prostora, ostavljajući dojam kao da su kuhinja i salon projektirani da budu na otvorenom.
U konfiguraciji s jednim ili dva izvanbrodska motora, proizvođač deklarira nisku potrošnju goriva, dok tank goriva od 600 litara (u konfiguraciji s dva motora) pruža veliki doplov. S dvostrukim motorima maksimalna brzina iznosi 40 čvorova, dok je brzina krstarenja brzih 28 čvorova. Riječ je naravno o benzinskim motorima, jer još uvijek u širokoj komercijalnoj ponudi nema dizelske alternative kada su u pitanju izvanbrodski motori.

Brod se iznimno dobro ponaša na moru i s njime ne treba bježati na kraj niti po jačem nevremenu. S Terrom Nautom možete ploviti praktično cijelu godinu, iako je naravno boravak ugodniji po lijepom vremenu. Terra Nauta 28 ima veliki potencijal kojeg su prepoznali stručnjaci koji su mu dodijelili titulu broda godine.

Proizvodnja u Jastrebarskom
Darko Valentić istinski je zaljubljenik u more i brodove i Terra Nauta plod je njegove zamisli i rada. Deset godina nakon što je proizveo Terru Nautu 40, Valentić je krenuo u novi, značajno veći proizvodni pothvat, a to je manji brod dostupniji potencijalnim kupcima. Za tu priliku kupio je hale u Desincu, nadomak Jastrebarskog, te angažirao Srđana Đakovića kao projektanta. Plod njihove suradnje je impresivan brod koji je apsolutno zanimljiva alternativa europskim proizvođačima. Uz to, riječ je o hrvatskom proizvodu i zato – kapa dolje.

Tekst: Marin Galić
Fotografije: Božidar Vukičević (Cropix)

Ostavi komentar