“Tartuffe” u zagrebačkom HNK-u

U petak, 30. rujna u 19,30 sati na sceni zagrebačkog HNK-a premijerno će biti izvedena predstava Tartuffe J. B. P. Molièrea u režiji Slovenca Eduarda Millera. Tekst je preveo Vladimir Gerić, adaptaciju i dramaturgiju ptpisuje Žanina Mirčevska, scenograf je Branko Hojnik, a kostimografkinja Jelena Proković.

U predstavi nastupaju Mislav Čavajda (Tartuffe), Goran Grgić (Orgon), Vlasta Ramljak (gđa. Pernelle, Orgonova majka), Livio Badurina (Cleante, Orgonov šurjak), Ivan Colarić (Damis, Orgonov sin), Luca Anić (Mariane, Orgonova kći), Nikša Kušelj (Valere, Marianin prosac), Jadranka Đokić (Dorine, Marianina družbenica, Nina Violić (Elmire, Orgonova žena), Mirta Zečević (Sudski činovnik) i Lana Barić (Predsjednica).

Tartuffe je jedna od najslavnijih Molièreovih komedija, koja je izazvala burne reakcije još na praizvedbi 1664. godine te je dva puta bila zabranjivana. Dobro stojeći trgovac Orgon u svoju obitelj dovodi novoga prijatelja Tartuffea, usprkos protivljenju svih ukućana. Čovjek koji očara Orgona i njegovu majku, i učini im se ponizan, pobožan, moralan, pun obzira i vrlina te nadasve smjeran, za ostatak obitelji je običan varalica, lažljivac, laskavac i licemjer. U sukobima i prijeporima unutar obitelji dolazi do komičnih situacija, a zaplet se komplicira Orgonovom namjerom da svojemu novopečenom prijatelju za ženu dâ vlastitu kćer. No, Tartuffe je bacio oko na Orgonovu ženu, pa kad se na kraju i sâm Orgon uvjeri u nečasne Tartuffeove namjere, čini se kako je prekasno. Ali zahvaljujući kralju i njegovoj intervenciji obiteljska čast i imetak bivaju spašeni u posljednji tren…

Nakon premijere, slijedi izvedba dan kasnije (subota, 1. 10.),  a tijekom listopada predstavu možete pogledati još samo 12.10.

 

Ostavi komentar