Tajna želja poslovnog čovjeka

Klasični poslovni automobili, ili bolje rečeno poslovne limuzine, kao da su neopravdano pale u drugi plan nakon najezde SUV-ova koji napadaju sa svih strana. Taj SUV virus širi se u svim segmentima, ali možda postoji i antitijelo, a ono se zove – Renault Talisman

Definicija talismana glasi „obredni predmet koji prema pučkom vjerovanju privlači željene sile i situacije, te štiti od uroka, bolesti i drugih nedaća. To je ujedno svaki predmet koji ima neku tajnu namjenu, a izrađen je od metala, kože, pergamenta i papira na kojem su urezani ili ispisani sveti znakovi.” Renault je odlučio tu definiciju proširiti i na automobile, odnosno napraviti predmet želja na četiri kotača… Francuzi su bili pragmatični i nisu željeli pretjerano komplicirati, već su taj model jednostavno nazvali Talisman, da nema greške. Automobili su obično polivalentni, a Renault je kod Talismana na samom početku odredio smjernice tko će koristiti vozilo, a to su i poslovni ljudi i obitelji. I to baš tim redoslijedom.

Klasični poslovni automobili, ili bolje rečeno poslovne limuzine, kao da su neopravdano pale u drugi plan nakon najezde SUV-ova koji napadaju sa svih strana. Taj SUV virus širi se u svim segmentima, ali možda postoji i antitijelo, a ono se upravo zove – Renault Talisman. Kao što govori i sam naziv, poslovna limuzina mora biti limuzina, a to znači da je riječ o trovolumenskom obliku, odnosno prevedeno na jezik laika, riječ je o automobilu koji ima klasični prtljažnik, a ne peta vrata. Talisman se uklapa u tu definiciju i tu svakako treba nadodati kako je izgled francuskog modela iznimno atraktivan, moderan, dinamičan i svjež, što je dokaz kako limuzina ne treba biti dosadna. Prava poslovna limuzina mora pružati vrhunski komfor i sigurnost vozaču, ali i putnicima. Opet pišemo pozitivnu kvačicu Talismanu i u tom segmentu: Talisman ima dovoljno prostora za četiri osobe, a pritom prtljažnik ima kapacitet od čak 608 litara. Komfor u vožnji pruža prvenstveno MULTI-SENSE tehnologija koja se prilagođava vašem raspoloženju. Ako želite naglasak staviti na komfor, elektronika prilagođava podešavanje automobila upravo prema vašoj želji, a to uključuje, mekši rad amortizera, lakši odaziv na gas, nižu buka motora, Želite li pak osjetiti moć automobila, treba samo okrenuti na program „sport” i prepustiti se užitku.

Komfor Talismana osjeti se i na specijalno dizajniranim sjedalima koja pružaju maksimalnu udobnost i mogu se savršeno podesiti po želji vozača i putnika. Za udobnije putovanje brine se i R-Link 2 sustav kojim se upravlja većinom funkcija u automobilu (pa tako i MULTI-SENSEOM). Renault je čitav sustav osmislio jednostavnim za rukovanje, što je iznimno bitno i za sigurnost u vožnji. Poslovna limuzina mora imati i pouzdane motore. Renault Talisman ima i tu odgovor. Naglasak je stavljen na izvanredne dizelske agregate. Ponuda započinje sa 1,7 litarskim dCi motorom s najvećom snagom od 120 KS. Talisman s tim agregatom troši svega 3,6 l/100 km, a pritom su performanse već iznimno dobre, pa se tako može razviti najveća brzina od 203 km/h i do stotke doći za 11,9 sekundi. Uz to, za ekološki osviještene kupce, važan je i podatak o emisiji od svega 122 g/km CO2 po novom, znatno strožem ciklusu mjerenja. Jača izvedba tog istog motora razvija najveću snagu od 150 konja, što je dostatno za ubrzanje do 100 km/h za 10,3 sekunde i najveću brzinu od 210 km/h.

Jači 2.0 litarski dizelaš opet dolazi u dvije izvedbe – od 160 i 200 KS. Izvedba sa 160 konja uparena je isključivo sa automatskim mjenjačem te razvija najveću brzinu od 216 na sat, uz ubrzanje do 100 km/h za 9,9 sekundi. Najjači, već sportski dizelaš, doseže okruglo 200 konjskih snaga što je dostatno za najveću brzinu od 230 km/h i ubrzanje do stotke za 8,8 sekundi. U posljednje vrijeme benzinski motori se vraćaju u igru i kod većih poslovnih limuzina, a Renault, naravno, ima opet svoje adute. Riječ je o 1,8 litarskom motoru koji ima čak 225 KS. Najbrži Talisman postiže najveću brzinu od 240 km/h, a do 100 km/h stiže za samo 7,4 sekunde.

Zasad smo ustvrdili da Talisman udovoljava svim potrebnim karakteristikama poslovne limuzine, međutim postoji jedan prohtjev koji je iz nekih čudnih razloga usko vezan za hrvatske kupce, a to je da poslovna limuzina treba biti „made in Germany”. Taj određeni mit treba definitivno iskorijeniti u glavama naših kupaca, a upravo to može napraviti Talisman. To ne znači da su njemačke poslovne limuzine loše, dapače, ali to znači da i Francuzi itekako mogu napraviti konkurentan automobil u tom segmentu. A pritom je cijena vrlo često znatno povoljnija od njemačke konkurencije, baš kao što je slučaj i s Talismanom. Nismo previše spominjali obitelj u tekstu, međutim sve karakteristike koje se vežu uz poslovne limuzine, vrijede i za obiteljske automobile, a tu čak i nema onih hrvatskih predrasuda o porijeklu. Uglavnom, Talisman je proizvod kojeg definitivno i u toj kombinaciji treba pogledati…

Cijena Talismana
Francuski automobili često su povoljniji od njemačke konkurencije, pa tako i ponuda Talismana započinje sa 178 900 kuna za dizelski model sa 120 konja u Life paketu opreme. Jači model od 150 konja stoji od 207 200 kuna (ali u bogatijem Business paketu opreme), dok dizelaš sa 200 KS u S-Edition verziji stoji 273 200 kuna. Sportska benzinska izvedba je točno ispod 300 000 kuna. Uz to, treba znati kako je lista serijske opreme znatno veća od one dodatne, što često nije slučaj s njemačkom konkurencijom…

Sustav 4CONTROL
Talisman ima serijski sustav koji zaokreće sva četiri kotača. Namjerno nismo napisali da taj sustav pomaže u zavojima, jer taj sustav funkcionira praktično i na mjestu. Naime, Talisman ima stražnje kotače koji se okreću poput prednjih. Kada su u pitanju male brzine, stražnji kotači se okreću u suprotnom smjeru od prednjih kako bi se olakšali manevri pri parkiranju i manevriranju. S druge strane, na većim brzinama stražnji kotači se okreću u istom smjeru poput prednjih, što omogućuje bolje držanje u zavojima. To se jako dobro osjeti u vožnji, naročito u dugim brzim zavojima na autocestama gdje se vozilo doslovno lijepi za asfalt.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar