Subaru XV za sladokusce

 

Subaru ima posebno mjesto kod svakog ljubitelja automobila, odnosno bolje rečeno kod svakog poznavatelja automobila. Možda bi zapravo Subaru mogao biti eliminacijsko pitanje o nečijem znanju o vozilima: ako netko kaže da vozi Subaru, a sugovornik ima upitnike iznad glave, onda znate da je njegovo znanje o automobilima jako plitko. Ali ako tom sugovorniku odmah zasjaju oči, onda znate da pored sebe imate nekoga tko je i te kako mjerodavan razgovarati o toj temi.

Vrlo često se za Subaru kaže da je japanski Mercedes, a mi bismo dodali – Mercedes za sladokusce. Subaru je svoju slavu stekao kroz reli natjecanje, a to podrazumijeva da vozilo ima pogon na sva četiri kotača. Njegova druga karakteristika, a za koju zna svaki automobilski znalac jest – boxer motor. Za manje upućene, radi se o konstrukciji u kojoj su cilindri motora vodoravno suprotstavljeni jedni drugima. Prednost jest niže težište, a uz to i jedan poseban, zavodljiv zvuk. Usput rečeno, Porsche 911 oduvijek ima upravo takvu koncepciju motora i sigurno je neće u dogledno vrijeme promijeniti…

Znači, odredili smo koje karakteristike mora imati svaki Subaru automobil, međutim, isto tako, vozilo treba biti prilagođeno i trendovima, odnosno zahtjevima tržišta. A trenutno je apsolutni „must“ u automobilskoj industriji – SUV vozilo. Ima ih malih, srednjih, velikih, luksuznih, povoljnih, sportskih… Subaru je logično išao tamo gdje je najveći bazen potencijalnih kupaca, a to je srednja klasa. Model XV nije novi koncept na tržištu, jer isti se prodaje još od 2011. godine, ali je 2018. godine do temelja tehnički obnovljen, te vizualno dorađen.

 

 

Dizajn je vrlo atraktivan. I dok su u prošlosti mnogi zamjerali da se zapravo „ljepota“ Subarua krije ispod lima, ovaj put nema dvojbe da su dizajneri odlično odradili svoj dio posla prije negoli su predali palicu inženjerima. A inženjeri su dobili jedan kompleksan zadatak: napraviti SUV koji će ujedno biti i pravo terensko vozilo. Naime, premda SUV po svojoj definiciji nije napravljen za off road avanturu, već eventualno za neki blagi izlazak sa asfalta, Subaru XV ne traži poštedu kada je u pitanju terenska vožnja. Dok opet velika većina SUV-ova ima pogon samo na jednu osovinu, Japanci su se odlučili na drugačiji pristup od konkurenata, pa tako sve verzije dolaze s hvaljenim simetričnim pogonom 4×4, ali i sustavom X Mode koji prilagođava rad motora, prijenosa i kontrole proklizavanja. Ta kombinacija odlično funkcionira u praksi, a dodatni je adut popriličnih 22 centimetra koliko je Subaru udaljen od tla.

Druga generacija modela XV, baš kao i nova Impreza, vozi na novoj globalnoj platformi SGB koja donosi znatno uvjerljivije ponašanje u vožnji. Drugi element ne kojem inzistiraju Japanci kod XV-a jest – sigurnost. Već spomenuta nova SGB platforma bolje štiti vozača i putnike od buke i vibracija. Uz to, sad se serijski isporučuje poznati sustav EyeSight, koji uz pomoć digitalnih kamera prati promet, upozorava vozača na opasnosti te po potrebi i automatski koči. Rezultat? Novi XV je bez problema osvojio maksimalnih pet zvjezdica na Euro NCAP testiranju, a uz to je proglašen i najsigurnijim automobilom u klasi. Subaru je malo na silu, zbog potražnje na tržištu, prije desetak godina krenuo u avanturu zvanu dizel motor. Istina, i tada su, kako bi bili dosljedni sebi, opet osmislili jedinstven boxer motor koji je bio prilično hvaljen od strane struke i korisnika. Međutim, trenutna histerija u kojem su dizelaši stavljeni na lomaču poput vještica u srednjem vijeku, presudila je i ponudi motora kod novog modela. Tako više nema dizelaša, već se u Hrvatskoj prodaju dvije benzinske verzije.

1,6 litarski agregat razvija najveću snagu od 114 konja, najveća brzina iznosi 175 km/h, dok je za ubrzanje do 100 km/h potrebno 13,9 sekundi. Taj je model namijenjen vozačima koji vole umjerenu vožnju i za takav stil upravljanja ovaj model je više nego dovoljan. Potkraj godine stiže i jača 2,0 litarska ima 156 KS, najveća brzina penje se na 194 km/h, dok ubrzanje do „stotke“spušta se na 10,4 sekundi, (prosječna potrošnja pritom iznosi ispod 7 litara!). Opet je važno naglasiti kako je riječ o vozilu s pogonom na sve kotače, što znači veću težinu. Iako je iznimno atraktivan, Subaru XV nije samo šminkerski automobil, već je vozilo s kojem možete i u ozbiljni off road. Sigurnost i kvaliteta su također na najvišoj razini, a početna cijena iznosi 190 104 kuna, što je apsolutno konkurentno ako se uzme u obzir opremljenost i ugrađena mehanika.

Bogata oprema
Subaru dolazi u četiri paketa opreme – Pure, Style, Style Navi i Premium. Model XV, poput ostalih Subaru vozila, serijski je izuzetno bogato opremljen i što je najvažnije, sva ta silna oprema je uračunata u početnu cijenu. Nema dakle nikakvih neugodnih iznenađenja kada dobijete ponudu za vozilo. Njegova unutrašnjost vrlo je kvalitetna, s materijalima koji su ugodni i otporni. Novi Subaru opremljen je multimedijalnim sustavom za informiranje i zabavu najnovije generacije. On vam omogućuje da uvijek i svugdje budete povezani sa svijetom. Style 8-inčni zaslon osjetljiv na dodir, omogućuje vam pristup navigacijskom sustavu (oprema Style Navi i Premium), audio-sustavu i pokazuje vam važne i korisne informacije o stanju vozila.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar