„Stomatologija se mijenja iz dana u dan”

Dr. Zdenko Trampuš doajen je implantologije koji je u hrvatsku stomatološku praksu uveo napredne metode liječenja bezubosti te jedinstveni koncept stomatološke usluge Ortoimplant Dental Spa

Dr. med. dent. Zdenko Trampuš vodeći je hrvatski stručnjak iz područja implantologije. Diplomu je stekao na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a dodatno se usavršavao u centrima u SAD-u, Portugalu i Italiji. Doktor Trampuš prvi je hrvatski stomatolog počasno primljen u najstarije svjetsko stomatološko udruženje ICD (International College of Dentistry).

Cijenjen kao stomatološki vizionar i doajen implantologije, poznat je po neprestanoj potrazi te predstavljanju i uvođenju najsuvremenijih stomatoloških tehnologija i metoda u stomatološku praksu. Tako prvi u Hrvatsku, osim All-on-4 metode, donosi i najnapredniju metodu rješavanja bezubosti kod osoba koje u gornjoj čeljusti imaju potpuni nedostatak kosti – Zygoma All-on-4. Tu inovativnu operativnu tehniku dr. Trampuš je usavršio u portugalskoj klinici Malo, vodećem svjetskom All-on-4 centru te u Bruxellesu u klasi profesora Luc Vrielincka.
Osim inovativnog pristupa rješavanju problema bezubosti, dr. Zdenko Trampuš, DDS (Doctor of Dental Surgery), zaslužan je i za jedinstveni koncept stomatološke usluge Ortoimplant Dental Spa, koji objedinjuje vrhunsku stomatološku uslugu i spa terapije za što lakši oporavak pacijenata nakon stomatoloških zahvata.

Ako usporedimo stomatološke procedure danas i prije dvadesetak godina, primijetit ćemo gotovo nevjerojatne razlike u liječenju, pogotovo kada je riječ o protetici i implantologiji. Sa svim ste se tim promjenama više nego uspješno nosili svih ovih godina, a mnoge ste nove implantološke metode upravo vi donijeli u Hrvatsku…
– Da, nekako mi se čini da sam uvijek uspjevao dobro procijeniti trendove u stomatologiji i s lakoćom odbacivao one koji neće zaživjeti od onih koji će pacijentima olakšati život i poboljšati njegovu kvalitetu. Pogotovo ako govorimo o bezubim pacijentima kojima je kvaliteta života, zbog nošenja neadekvatnih proteza, uvelike smanjena. Smatram da je upravo to moja misija, i kao čovjeka i kao stomatologa – omogućiti pacijentima da u što kraćem roku dođu do najboljih rezultata, bez boli i ostalih neugodnih posljedica koje sa sobom može nositi stomatološki zahvat, kao i bez nepotrebnih dolazaka u ordinaciju. Danas su nam i tehnologija i nove stomatološke metode to omogućile, pa ne vidim razlog da ne olakšamo maksimalno svojim pacijentima. No, da biste to mogli učiniti kako spada, treba se neprestano usavršavati i, kao stomatolog, cijeli život uporno raditi na sebi i na svojim vještinama…

Spomenuli ste zubne proteze. Smatrate li da više nema nikakve potrebe za njima te da se bezubi pacijenti mogu oprostiti s njima zauvijek?
– Da, u slučaju nedostatka zuba, dosadašnje su rješenje bile djelomične ili potpune proteze. Oni koji su ikada nosili proteze, dobro su upoznati s neugodom koju one izazivaju u ustima – proteze žuljaju, stvaraju neugodu, a osobe koje ih nose, ne mogu punim nepcem osjetiti okus hrane što im stvara dodatne poteškoće i umanjuje kvalitetu življenja. Srećom, stomatologija je prošla dug put od klasičnih, neugodnih proteza pa sve do današnjeg modernog koncepta ugradnje implantata te do ugradnje All-on-4 i Zygoma All-on-4 metode.

All-on-4 koncept ugradnje implantata omogućio je nove zube već u razdoblju od dva sata. Možemo li reći da se radi o pravoj revoluciji na području implantologije i protetike?
– Da, radi se o metodi koju sam doveo u Hrvatsku, a usavršio je u klinici Malo u Portugalu. All-on-4 je sistem brzog rješenja na četiri implantata, idealnog za bezube čeljusti. Radi se o sustavu pri kojemu se u gornju ili u donju bezubu čeljust ugrađuju četiri implantata koji nose digitalno dizajnirani zubni niz. Ugradnja je softverski navođena i izvodi se prema najsuvremenijem terapijskom konceptu, a ugrađuju se najkvalitetniji zubni implantati na tržištu.

Kako izgleda proces ugradnje zuba All-on-4 metodom?
– Prvi korak su pretrage, gdje se radi ortopan i CT čeljusti. Potom se snimka CT-a u posebnom kompjutorskom programu pretvara u trodimenzionalan model te se na njemu radi plan implantološkog zahvata i protetskog rada. Pacijent odmah nakon operacije dobiva prototip zuba koji je privremeno rješenje, dok trajno protetsko rješenje stiže za dva mjeseca. Time se smanjuje vrijeme oporavka i čekanja novih zuba, a privremeno rješenje koje pacijent dobije već na dan operacije automatski, zbog svoje funkcionalnosti i estetike, dovodi do poboljšanja kvalitete njegova života i podizanja samopouzdanja.

Dosad je najveća prepreka ugradnji implantata bio nedostatak kosti u čeljusti, no uz metodu Zygoma All-on-4 i ta je prepreka preskočena…
– Uz tehnologiju Zygoma All-on-4 slobodno mogu reći kako više nema pacijenta koji nakon samo jednog posjeta ordinaciji ne bi mogao izići iz nje s prekrasnim osmijehom na licu. Za pacijente bezube čeljusti, kojima je u stražnjem dijelu gornje čeljusti potpuno nestala kost – sada je dostupna tzv. Zygoma All-on-4 metoda. Revolucionarni dentalni implantati koji imaju dužinu i do 55 mm sada eliminiraju potrebu za presađivanjem kosti ili sinus liftom jer se implantati ugrađuju direktno u jagodične kosti u kojima postoji dovoljno potpore za implantate.  Ovi implantati predstavljaju zaista najbolju alternativu dugotrajnom procesu nadoknade (augmentacije) kosti koje je nekad bilo jedini spas za osobe s teškom resorpcijom čeljusne kosti gornje vilice.

Prvi ste u Hrvatskoj u svakodnevnu kliničku praksu uveli još jedan novitet – pterigoidne implantate. O čemu je riječ i po čemu se razlikuju od već spomenutih implantata?
– Pterigoidni implantati alternativna su opcija korištenja preostale kosti kao sidrišta za implantate umjesto postupaka augmentacije kosti. Implantati se ugrađuju u pterigomaksilarnu regiju, u gornju čeljust, u slučajevima kada spuštenost maksilarnog sinusa ne dopušta ugradnju implantata u toj regiji, čime se eliminira potreba za podizanjem sinusa. Prema potrebi je moguće ostvariti dodatni upor u kosti, što istodobno unaprjeđuje stabilnost i dugotrajnost rada. Time pružaju iznimno jak prihvat za osiguravanje stabilnosti implantata i bazu za daljnje zahvate.

Idejni ste tvorac i začetnik jedinstvenog koncepta stomatološke usluge pod nazivom Ortoimplant Dental Spa u kojoj kombinirate stomatološke i spa tretmane…
– Ortoimplant Dental Spa koncept podrazumijeva stvaranje dobrog osjećaja kod klijenta tijekom čitavog posjeta – od samog ambijenta i opuštajuće glazbe prilikom dolaska, pa sve do aromaterapije i opuštajuće masaže prije odlaska u ordinaciju i spa centra s jacuzzi bazenom i saunama. U tom smislu prakticiranjem limfnih drenaža, biozona i terapijama s kisikom – elementom s najsnažnijom moći iscjeljivanja, postižemo iznimno dobre rezultate u skraćivanju vremena oporavka i zadovoljstvu klijenata.

U stomatološku praksu uveli ste još jednu zanimljivu proceduru – naime, vaši pacijenti mogu računati i na dodatni boost, kroz intravenozne suplementacije vitamina, minerala i aminokiselina. O čemu se točno radi?
– Za razliku od oralnih suplemenata kod kojih tijelo apsorbira tek 20% vitamina i minerala, intravenozna terapija hranjivim tvarima donosi stopostotnu iskoristivost, a sve to u roku od nekoliko minuta. Time se, naravno, znatno pospješuje oporavak pacijenata. Pogotovo nakon opsežnijih stomatoloških zahvata.

Zagreb je popularno odredište zdravstvenog turizma, a strani pacijenti redovito posjećuju i vašu ordinaciju. Što biste naveli kao glavni „adut” privlačenja pacijenata?
– Posljednjih godina postoji jedan ozbiljan i sveobuhvatan pristup stomatologiji i dentalnom turizmu s naglaskom na kvaliteti usluge i edukaciji. Takav stav učestalo ističe i Hrvatska komora dentalne medicine i Stomatološki fakultet u Zagrebu, svjesni kako univerzalnog rješenja u novim i sofisticiranim pristupima ustvari nema, te da nova stomatologija mora prije svega pacijentima pristupiti individualno, ali i odgovorno, ističući uz nove tehnologije i neprestano ulaganje u edukaciju stomatologa. Takav, i jedino takav stav, od srca podupirem i u svojoj svakodnevnoj praksi.

Tekst: Andrea Šitum

Ostavi komentar