Stiže Porsche 911 Targa!

 

Targa modeli imaju svoju vjernu publiku, odnosno kupce koji s nestrpljenjem čekaju svaku novu izvedbu. U kolovozu dolazi na hrvatsko tržište…

Tko prati naše automobilske teme već je mogao pročitati kako postoji pravi mali rat između ljubitelja coupea i cabrioleta. Taj je dvoboj naročito izražen kod modela Porsche 911. Većina ljubitelja coupea smatraju kako 911-ica nije prava 911-ica ako nije riječ o verziji sa čvrstim, fiksnim krovom. Za njih je cabriolet izvedba tek nepotrebni modni dodatak koji narušava dinamiku vožnje zbog manje krutosti karoserije, a vlasnici i vozači cabrioleta „kompleksaši” željni pažnje. S druge pak strane, ljubitelji cabrioleta smatraju kako upravo on pruža onu dodanu vrijednost na coupe izvedbu, jer apsolutno se ništa ne može mjeriti s vožnjom „s vjetrom u kosi”. Uz to, verzije bez krova redovito su dizajnerski atraktivnije od coupe izvedbi. I što sada? Kako pomiriti te dvije struje od kojih svaka, sa svojim argumentima, smatra da je u pravu. Porsche nudi rješenje, a ono se zove – model 911 Targa. Targa je upravo „spoj nespojivog”, odnosno automobil koji se nalazi na pola puta između coupea i cabrioleta.

Osnovna značajka Targe je da ima jasnu čvrstu konstrukciju šasije, dakle takozvani B nosač, odnosno sigurnosni kavez iza prednjih sjedala, ali s druge strane ima mogućnost skidanja krova iznad tih istih prednjih sjedala, dakle nudi mogućnost vožnje s „vjetrom u kosi”. Vjerojatno je velika većina čitatelja već čula za naziv Targa kojeg se zapravo i povezuje sa Porscheom. Ništa nije slučajnost u životu, pa niti to, a razlog je što je Porsche svoju prvu Targa verziju modela 911 predstavio još davne 1965. godine i od tada seže ta tradicija izrada klona coupea i cabrioleta. Targa modeli imaju svoju vjernu publiku, odnosno kupce koji s nestrpljenjem čekaju svaku novu izvedbu. A tko čeka, taj i dočeka, pa je tako nakon coupe i cabriolet izvedbe najnovije verzije modela 911 (kodnog naziva 992) na red došla i Targa.

S vanjske strane model 911 Targa krase dizajnerski elementi generacije modela 992. Sprijeda karoseriju označavaju znatno izraženija kućišta kotača u usporedbi s prethodnim modelom. Između LED svjetla prednji poklopac dobiva s utisnutim udubljenjem dizajn prvih generacija modela 911. Na stražnjem dijelu vozila dominira širi stražnji spojler koji se može varijabilno izvući te besprijekorno integrirana fina svjetlosna traka. Uz iznimku prednjeg i stražnjeg dijela, cijela vanjska obloga sastoji se od aluminija. Zašto aluminij? Naravno, zato jer je lakši i samim time čini automobil dinamičnijim. Iznimno je delikatno razvijati svaku novu generaciju modela 911 jer trebate biti inovativni, a opet svakako se trebate držati tradicije.

Iako model 911 već dugi niz godina nije najprodavaniji model u Porscheovoj gami, on je bio i ostao ikona kojem se klanjaju svi automobilski fanatici. Sa svakom novom generacijom model 911 evoluira, ali opet poštujući svoje pretke. Kolika je evolucija, primjerice kod Targa modela od 1965. godine do danas, najbolje možete vidjeti kada stavite ta dva automobila jedan pored drugog – prva vam se Targa doima kao neka igračka u odnosu na postojeći model. Razvoj 911-ice kroz godine je zapravo razvoj automobilske industrije… Interijer nove Targe identičan je modelima 911 Carrera i karakteriziraju ga jasne i ravne linije komandne ploče s uvučenim instrumentima. Dakako da je opet dizajnerski uzor interijera bio model iz 70-ih godina. Osim mjerača okretaja, koji je tipično za Porsche smješten u sredini, dva tanka zaslona slobodnog oblika bez okvira, proširuju prikaze informacija za vozača. Ispod 10,9-inčnog centralnog zaslona za Porsche Communication Management (PCM), nalazi se kompaktna jedinica sklopki s pet tipki za direktan pristup važnim funkcijama vozila. PCM između ostalog serijski obuhvaća online navigaciju temeljem podataka pohranjenih u „oblaku” i sustav Connect Plus. Opet spoj modernizma i tradicije. Tradicija Porschea 911 je i šestocilindrični bokser motor. Nekoć su bokser motore koristile Bube, Alfa Romeo, dok je danas prisutan prvenstveno kod Subarua i kod Porschea 911. Prednost boksera, gdje su klipovi smješteni jedan nasuprot drugom su manje vibracije i izuzetno nisko težište, što je odlično za ukupni balans vozila. Međutim, u prvom redu znalci će prepoznati bokser motore po specifičnom zvuku kojeg proizvode. I to nije zvuk koji dolazi iz zvučnika, kao što nažalost danas imaju neki „sportski” automobili, već ona prava, puna, zdrava simfonija koju svira šesteročlani orkestar smješten na stražnjem dijelu Porschea 911.

To je također još jedna karakteristika Porschea – smještaj motora. Model 911 jedan je od rijetkih koji ima stražnji motor, a to znači da je on smješten iza stražnjih kotača, odnosno osovina. Primjerice, Ferrari ili Lamborghini imaju centralni motor, jer se on nalazi ispred stražnjih kotača. Zbog toga će neki reći da treba određena prilagodba za vožnju Porschea 911, ali kako bi olakšali život inženjeri iz Zuffenhausena su ugradili najnovije tehnološko čudo od pogona na sve kotače PTM (Porsche Traction Management) koji optimizira vožnju u svim uvjetima na cesti, pa tako čak i na snijegu. Očuvanje tradicije je svakako i mogućnost ugradnje kod modela 911 Targa 4S novorazvijenog manualnog mjenjača sa 7 brzina, ali naša je preporuka ipak fenomenalni poluautomatski PDK mjenjač s osam stupnjeva. Porsche 911 Targa upotpunio je Porscheovu ponudu i pomirio ljubitelje coupea i cabrioleta uzevši ono najbolje iz oba svijeta.

Motori
Novi Porsche 911 Targa dolazi u dvije verzije šestocilindričnog bokser motora zapremnine tri litre. Motor u modelu 911 Targa 4 postiže snagu od 283 kW (385 KS) pri 6500 o/min. To je 11 Kw (15 KS) više nego kod prethodnika. Maksimalni okretni moment od 450 Nm na raspolaganju je u širokom rasponu okretaja od 1950 do 5000 o/min. Kod modela 911 Targa 4S s 331 kW (450 KS) snaga je povećana za 22 kW (30 KS) u usporedbi s prethodnim modelom, dok se maksimalni okretni moment od 530 Nm (plus 30 Nm) nalazi između 2300 i 5000 o/min. Jasno je kako su performanse oba modela jednostavno fenomenalne.

Cijene u Hrvatskoj
Kod jedinog ovlaštenog Porsche prodajno-servisnog centra u Hrvatskoj, Porsche Inter Auta u Zagrebu, novi modeli 911 Targa stižu na tržište u kolovozu. Poznate su i cijene, pa tako osnovni model (koji je zapravo nespretno nazvati osnovni, jer je riječ o jednom od najboljih sportskih automobila na svijetu) Targa 4 PDK sa svim davanjima stoji 1 262 300 kn. Verzija s jačim motorom – Targa 4 S PDK – stoji 1 412 800 kn. Kao i uvijek kada je u pitanju Porsche 911, količine su ograničene jer je potražnja veća od ponude.

Tekst: Marin Galić

Ostavi komentar