Stiže novi GLA!

 

GLA je s drugom generacijom koja u travnju dolazi u Hrvatsku dobio snažan karakter koji je u nekoj mjeri nedostajao prethodniku. GLA je sada pravi mali sportski SUV, upravo ono što tržište traži. A Mercedes jako dobro sluša…

Svaki proizvod, pa tako i automobil, mora zadovoljiti potrebe i želje kupaca. No, treba dakako jasno razlikovati potrebe i želje. Potrebu za automobilom može zadovoljiti svako vozilo, ali upravo je kupčeva želja ono što će razlikovati modele i proizvođače na tržištu. Automobil se kupuje na temelju želje, a proizvođači su tu da je zadovolje. Tako je Mercedes želja mnogih kupaca, no tad nam u igru ulazi komponenta mogućnosti koja naravno igra veliku ulogu… Vratimo se na želje. Kako bi proizvođač osmislio automobil koji će zadovoljiti kupce, svakako treba znati slušati njihove želje. Jedna od najvećih kvaliteta čovjeka svakako je znati slušati druge. To vrijedi u životu, ali vrijedi i u poslovnom svijetu. Ljudi iz Mercedesa, čini se, znaju jako dobro slušati, a to su dokazali i kod novog modela GLA. Riječ je o drugoj generaciji njihovog najmanjeg SUV-a. Prva se pojavila krajem 2013. godine i osvojila je mnoge kupce, točnije nešto više od njih milijun koji su odlučili kupiti upravo ovaj model. GLA je tradicionalno blago redizajniran tijekom svojeg životnog ciklusa, odnosno 2017. godine, ali bila je riječ tek o minornim izmjenama. Međutim, potkraj prošle godine najavljena je druga generacija koja je nastala upravo na osnovu osluškivanja bila kupaca. A što su oni htjeli? Čini se da je njihova želja bila da GLA postane više SUV, odnosno da se odmakne od izgleda osobnog vozila. Poput dobre vile, Mercedes je novim modelom tu želju kupcima i ispunio. Tako je novi GLA viši za čak 10,5 centimetra i kraći za 1,5 centimetar u odnosu na prethodnika. U prijevodu, dobio je look pravog malog sportskog terenca.

Ako gledamo siluetu novog GLA, onda nema sumnje kako se približio velikom GLE modelu, i to nove generacije. Svi Mercedesovi modeli (počevši od novog CLS-a) imaju sada karakteristični izgled, odnosno prednja svijetla, ali i stražnje lampe. GLA nije iznimka, a taj „osmijeh” stoji mu kao saliven. U novoj podjeli unutar Mercedesa, model GLB će biti funkcionalni, praktični automobil (uostalom ima čak sedam sjedala), dok je novi GLA namijenjen kupcima željnih sportskog duha. Već smo naveli dosta hvalospjeva o dizajnu, međutim GLA je po mnogim elementima udobniji od prethodnika. To će odmah osjetiti vozač i suvozač koji imaju znatno više mjesta na svojim sjedištima. Mercedesova dobra vila podarila je putnicima na stražnjoj klupi više mjesta, iako je, podsjetimo, vozilo kraće za 1,5 centimetra u odnosu na prethodnika. Međutim, u bajkama je sve moguće, a GLA je očito jedna lijepa bajka koja je pretvorena u javu.

Komandna ploča ima potpuno očekivani dizajn, odnosno preuzeta je od postojećih Mercedesovih modela. Možemo podsjetiti: sve je počelo s E klasom nove generacije i potpuno digitalnim kokpitom, zatim A klasa… Digitalni kokpiti su realnost od koje je nemoguće pobjeći i analogni mjerači postaju dio povijesti sviđalo se to nekome ili ne. GLA u svojoj opremi uključuje intuitivno upravljani MBUX informacijsko-zabavni sustav (Mercedes-Benz User Experience) kao dio standardne opreme. Tko još slučajno nije zapamtio, pomoću tog sustava automobilom se upravlja pomoću glasa i time se pridonosi sigurnosti u vožnji, jer nije potrebno skretati pažnju sa upravljača i ceste. Novi najmanji Mercedesov SUV u mogućnosti je reagirati u nuždi kada to vozač ne učini, jer Active Brake Assist sustav, s kojim je standardno opremljen, reagira u mnogim situacijama aktiviranjem autonomnog kočenja kako bi se izbjegao sudar ili smanjile njegove posljedice.

Tekst: Marin Galić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar