Sretna sedmica za novu peticu

Jedna od ikona svjetske automobilske industrije svakako je BMW serije 5. Svatko, bio istinski ljubitelj ili tek aktivni ili pasivni promatrač automobilske scene, zna o čemu se govori kada se spomene BMW-ova „petica“. Na veselje svih njih, nedavno je službeno predstavljena sedma generacija BMW-a serije 5.

Brojka sedam gotovo će sigurno biti sretna za bavarskog diva. S novim modelom BMW je krenuo zacrtanom trasom, što znači da se dizajneri nisu upuštali u neki preveliki rizik ili izlet u nepoznato. Nova „petica“ je na tragu onoga što BMW danas jest – jasno prepoznatljiv, agresivan automobil kakvog očekuju i njegovi kupci.

BMW je oduvijek imao onaj pomalo „zločesti”pogled koji daje karakter automobilu. To je dio sportskog imidža kojeg Bavarci njeguju godinama i od kojeg naravno nisu odustali niti s novom generacijom svojeg bestselera. Svaki sportaš mora imati nešto bezobraznog u sebi, a BMW je oduvijek bio i ostao sportski brend i u sebi mora zračiti sigurnošću i samopouzdanjem, jer bez toga natjecatelj u bilo kojoj sportskoj areni automatski gubi. Slična je situacija i u automobilskoj areni, ali tu su suci sami kupci koji daju crveni karton neuvjerljivim automobilima…U unutarnjem prostoru BMW nudi čiste linije i nije nakićen raznim prekidačima poput neke božićne jelke, već je sve na svojem mjestu: jasno, precizno i što je iznimno važno – čitav prostor upravo odiše kvalitetom. Sve veći utjecaj ima svakako multimedija gdje se automobil pretvara u pravi prijenosni tehnološki izložak. U prijevodu to znači da se vozač može igrati s raznim postavkama, ali isto tako da u svom automobilu ima najboljeg saveznika i suvozača u vožnji. Nova „petica“ tako može na kraće vrijeme čak umjesto vas preuzeti komande upravljača i biti u potpuno autonomnom modu vožnje. Dok je put prema samostalnoj vožnji još ipak samo opcija, kod nove serije 5 automobil vam cijelo vrijeme maksimalno pomaže u odabiru putanje, kočenju ili ubrzavanju tako da danas primjedba „ali to je stražnji pogon“ uistinu više ne vrijedi, jer je BMW uspio uzeti ono najbolje od stražnjeg pogona, a sve eventualno negativno je potpuno eliminirao.

p90237838_highres_bmw-5-series-saloon

Međutim ako ni to nije dovoljno, bavarska tvornica nudi i mogućnost ugradnje pogona na sve kotače, odnosno famozne X oznake na svakom modelu (xDrive). Za tu opciju se obično odluče vlasnici koji su cijele godine na putovanjima ili žive u planinskim područjima. Amerikanci su prvi uveli automatski mjenjač kao standard u automobilu. Možda su se osamdesetih godina u Europi tomu smijali, ali danas je i stari kontinent prihvatio tu filozofiju, a prihvatio ju je naravno i BMW koji apsolutno sve modele (osim najslabijeg dizelaša koji ima manualni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa) oprema serijski sa osamstupanjskim automatskim mjenjačem najnovije generacije. Ako baš imate veliku nostalgiju za mijenjanjem brzina, to možete učiniti pomoću poluga koje se nalaze na upravljaču, ali automatika radi toliko savršeno da doista nema potrebe za petljanjem u tuđi posao… Motorizacija je dobro poznata i rekli bismo već odavno priznata. Srce svakog BMW-a uvijek je njegov motor koji je davao i uvijek daje te dodatne emocije kod vozača. Nekoć su to uglavnom bili benzinci, ali vremena se mijenjaju, a BMW se njima prilagođava, pa tako danas prevlast imaju dizelaši.

highres_the-new-bmw-5-series  bmw-5-series-2017-1280-5c

U Hrvatskoj primjerice preko 98 posto novoregistriranih BMW-a su dizelaši i samim time red je da se priklonimo većini i prvo predstavimo dizelsku ponudu. Na samom početku riječ je o dva modela 520d i 530d. Manji pokreće motor snage 190 KS koji je spoj snage, ali i štedljivosti, a najbolji dokaz tomu jest potrošnja od svega 4,1 l/100 km i najveća brzina od 238 km/h uz ubrzanje do 100 km/h za 7,7 sekundi. Snažnija izvedba razvija čak 265 konjskih snaga i možemo gotovo već govoriti o sportskom automobilu s blokadom na 250 km/h i ubrzanjem od 5,6 sekundi. Sigurno će naknadno doći i druge verzije… Kada su benzinci u pitanju onda govorimo o modelima 530i i 540i snage 252 i 340 konja. Međutim svakako treba navesti i verziju 550 i xDrive sa 462 KS koja je naravno blokirana na 250 km/h, a do stotke dolazi za svega 4 sekunde i ima stalni pogon na sva četiri kotača. S posebnom pažnjom se uvijek očekuje i M inačica, ali to je šlag na ukusnu tortu koji će doći nešto kasnije. S novom serijom 5, BMW je evidentno „pogodio u sridu“ i ovo će biti samo još jedan dokaz kako se broj sedam (u ovom slučaju sedma generacija) može smatrati sretnim brojem.

Dolazak u veljači
Novi BMW serije 5 dolazi na hrvatsko tržište u veljači 2017 godine. Kada je u pitanju Hrvatska, onda se naravno BMW automatski veže uz tvrtku Tomić&Co kao uvoznika i vlasnika maloprodajne mreže koja je uspješan dugogodišnji partner bavarske tvrtke u našoj zemlji.

Hibridna izvedba
S dolaskom novih trošarina, u Hrvatskoj sve je zanimljivija i hibridna izvedba koja će se također uskoro pojaviti na tržištu. Riječ je o kombinaciji benzinskog i električnog motora koja razvija snagu od 252 konja. Taj model razvija najveću brzinu od 235 km/h i ima ubrzanje do 100 km/h za 6,2 sekunde. Međutim još je važnije da će vozilo imati doseg na električni pogon od 45 km, te deklariran ispuh CO2, od 46g/km, što znači da bi davanja trebala biti niža.

Tekst: Mislav Frleta

Ostavi komentar