Sofisticirana kulinarika

 

Filozofiju hotela, restorana i vinarije Meneghetti najbolje ocrtava riječ – karakter. To najčešće znači i beskompromisnost koja je ujedno i jedna od ljudskih osobina kojoj smo se skloni diviti

Meneghetti Wine Hotel pravi je mali dragulj na ogrlici koja predstavlja ono najljepše što Istra može ponuditi svojim gostima. Smješten je samo dva kilometra od mora, nedaleko od Bala koje su se smjestile nekako na pola puta između Pule i Rovinja, i što nije nevažno, na nepuna tri sata vožnje od Zagreba. Hotel je jedinstveni primjer kako se stara stancija transformirala u nešto avangardno, ne izgubivši pritom svoju rustikaslnu suštinu. Nekoliko desetaka malih luksuznih ljetnikovaca predstavlja cjelinu koja na nenametljiv način spaja tradiciju s vrhunskim luksuzom i predstavlja mjesto gdje je sve podređeno ovozemaljskim užitcima, ponajprije vrhunskom vinu, maslinovom ulju i dobroj hrani.

Jedno od najtraženijih mjesta za odmor u Istri, ima tu povlasticu da je dovoljno daleko od mora i često nepoželjnih gužvi, a opet šećući vinogradom i maslinicima pored hotela, imate osjećaj kao da i jeste na moru – ne vidite ga, no slani zrak u kojem se prepoznaju mirisi lavande, ružmarina, ruže i bosiljka upućuju na to da je more „tik iza ugla“… Pred svakim je redom loze posađena ruža. Njezin miris opija, a boja govori o vrsti loze. Na mnogo se detalja pazilo i ambijent je doista teško opisati ne koristeći superlative koji nabrojani mogu i zbuniti. Najbolje je vidjeti i uvjeriti se svojim očima. Hotel, u svim godišnjim dobima, očarava one koji znaju uživati u bliskom susretu mora i kopna koji se stalno naslućuje… Njegovih pet zvjezdica zadaje okvir unutar kojeg nekolicina odgovornih funkcionira savršeno. Restoran progovara originalno i s elegancijom dostojnom takvog mjesta. Chef restorana, samouvjereno određuje slasni i mirisni kurs kojim se plovi… Andy Gaskin, šarmantni Englez iz Londona, energičan, svježih ideja i hrabar u realizaciji, osmislio je između ostalog i nešto poput glaziranih pačjih prsa s peludi, kremom od pečene cvjetače, perlama od kruške u umaku od lavande i porto vina. Janjeći kotleti koji su dimljeni na sijenu i poslužuju se s kremom od krumpira i češnjaka, s pečenim lukom, a na kraju i colatura sabayon od šparoga, jednako su dojmljivi kao i foie gras s gelom od mandarina, tartufima i čipsom od javora…

 

– Imam kreativni mladi tim i zajedno kreiramo priče koje će našim gostima jednog dana biti lijepe uspomene. Svaka kritika i svaka pohvala su dobrodošle, a u konačnici njihova odanost i to što nam se isti gosti iznova vraćaju, daje mi dobar vjetar u leđa te je kurs uvijek – samo naprijed… – govori nam Gaskin te tvrdi kako je uvjeren da u mediteranskom podneblju olabave one neke stereotipom zadane ljudske osobine, koje „hladnokrvnog“ Engleza čine pomalo pompoznim. Istra je ležerna i kao takva, uvuče se pod kožu jako brzo, kaže. Sofisticirani kulinarski izričaj preslikava dinamičan odnos između ruralne i urbane Istre. Temeljen je na svježim namirnicama lokalnih proizvođača, kao i vlastitom uzgoju. To bi svakako trebalo zadovoljiti velike prohtjeve gostiju koji s pravom očekuju da kuhinja treba ići „uz bok“, a ponekad i nadvladati prostor i ambijent najvišeg standarda. Tog teškog zadatka primila se i Dragana Lovrić Kovačević, zaslužna za „la dolce vita“. Svoje slatke kreacije predstavlja duhovitim i intrigirajućim nazivima. Vrlo rijetko koristi šećer, što je jedan od bitnih faktora zašto ih naručuju i oni koji s pravom zaziru od „grijeha“ na kraju objeda. Ovaj hotel nerijetko je u superlativima opisivani investicijski pothvat. Prema riječima njegova vlasnika Miroslava Pliše sve je započeo kao hobi koji se pretvorio u posao. A u tom poslu stvoren je odličan proizvod koji je s vremenom postao ozbiljna proizvodnja.

Ponajprije to vrijedi za vino s potpisom Meneghetti. Jedno od najhvaljenijih je crveno vino jednostavna naziva „Red“. Znalci ga proglašavaju jednim od najboljih crvenih vina, ne samo u Istri. Radi se o bordoškoj kupaži temeljenoj na merlotu. „Red“ je suho vino, gotovo baršunasto, elegantno, ima ugodnu svježinu i i fine sitne tanine, te jako dobru mineralnost i puno tijelo. Uravnoteženost mu daje intenzivnost i dugu trajnost okusa. Dojmljive je rubinske boje, s nijansom ljubičice. U mirisu, priziva se višnja s notama kave i tamne čokolade. Svakako prati sva slana jela moćnih okusa, ali i slatke delicije, naizgled nespojivih sastojaka, one „s karakterom“. I upravo riječ „karakter“ najbolje ocrtava filozofiju ovog hotela, restorana, vinarije… To najčešće znači i beskompromisnost, koja je ujedno i jedna od ljudskih osobina kojoj smo se skloni diviti. – Ideja može uspjeti isključivo u konsolidiranoj sredini u kojoj imaš sebe i još neke koji te vuku naprijed, one koji te podupiru i prate – zaključio je Plišo.

Tekst: Jasmina Stošić
Fotografije: Đorđe Stošić

Ostavi komentar