Skriveni biser u toskanskoj kruni

Kad se spomene Toskana, prvo što pada na pamet je, naravno, njezin najveći grad Firenca s vizurom katedrale i mostom Ponte Vecchio. Potom memorija doziva Pisu, grad na rijeci Arno poznat po Kosom tornju, prekrasnoj katedrali i krstionici, pa šarmantnu Sienu, a turisti sigurno neće zaobići ni čarobni  srednjovjekovni San Gimignano i vinorodne padine chiantija. No sva ova prekrasna mjesta danas prate čitave horde posjetitelja i sve ono što ide pod ruku s masovnim turizmom – neukusni štandovi, napasni trgovci trećerazrednom robom, loša ugostiteljska usluga, visoke cijene, a ako ćemo biti do kraja iskreni i strogi – i bezobrazluk, pa i lopovluk.

Tako se ti prekrasni arhitektonski dragulji polako pretvaraju u prenapučena i turistički preeksponirana i eksploatirana mjesta koja čak nažalost postaju neprivlačna za posjet. U Firenci će vam tako uz katedralu dosađivati i za rukave vas vući tamnoputi prodavači selfie štapova – ima ih na svakom koraku, prilično su agresivni, što naravno uvelike kvari cjelokupni dojam. Za ulazak u svaku od znamenitosti čeka se u redovima, a za ručak osrednje kvalitete platit ćete cijelo bogatstvo. Stoga smo naš najnoviji posjet Toskani odlučili isplanirati sasvim drukčije, s ciljem da zaobiđemo gužvu i strku, ali da i dalje uživamo u autentičnom toskanskom ugođaju. Kao bazu izabrali smo Luccu, predivan toskanski gradić koji je nekim čudom ostao izvan turističkih osvajačkih puteva, iako svojom ljepotom i šarmom može nadvisiti neke od spomenutih dragulja.

San Martino Lucca Tuscany Italy toscana1

Lucca se smjestila u sjevernom dijelu Toskane, u podnožju visokih toskanskih planina s jedne strane i atraktivnih mediteranskih plaža s druge. U plodnoj dolini danas se uzgaja povrće i žitarice poput šparogi i pira (ili prapšenice), ali i cvijeće, pa nije čudo da je upravo Lucca domaćin jednog od najljepših sajmova cvijeća u Italiji. Sajam se zove Verde Mura – Zeleni zid, budući da se održava na renesansnim zidinama koje opasuju grad i jedna su od najvećih turističkih atrakcija.

Obližnji industrijski gradovi Prato i Pistoia poznati su kao najveći proizvođači vune, a Lucca je, gle čuda, ponovno uspjela izbjeći tešku industriju, iako svoj povijesni razvoj može velikim dijelom zahvaliti proizvodnji i prodaji svile, posebice svilenog donjeg rublja. U Lucci se, naime, već u Srednjem vijeku trgovalo svilom, a u 12. stoljeću, uslijed velike europske potražnje za svilom, ovdje je započela i proizvodnja svilenog rublja. U 14. stoljeću u gradu je bilo čak tri tisuće tkalačkih stanova, a ovdašnji obrtnici-krojači svojim su vrhunskim proizvodima stvarali nove trendove koje su pozorno pratili u Londonu i Lyonu. Razvio se i poseban, tzv. talijanski stil rublja poznat po cvjetnim uzorcima, uzorcima vinove loze i drugim biljnim ornamentima.

toscana2Okolica Lucce stoljećima je poznata i po uzgoju maslina. Pitoreskni brežuljci prekriveni su maslinicima odakle dolaze i neka od ponajboljih talijanskih maslinovih ulja. Upravo na jednom od takvih brežuljaka pronašli smo i smještaj… Naši domaćini, Donatella i Claudio, ugostili su nas u prekrasno renoviranoj kući s početka 19. stoljeća, na svom imanju Il Pasco. Iz našeg prostranog apartmana uređenog u ladanjskom stilu pruža se panoramski pogled na cijelu plodnu dolinu i crkvene tornjiće obližnje Lucce. Ovdje je nekad bila farma, a današnja kuća služila je kao gospodarska zgrada u kojoj se proizvodilo vino. Tako se i danas se u jednom od apartmana može prepoznati oblik vinskog podruma s bačvastim svodovima od cigle, ukusno sljubljenim s drvenim gredama i antiknim namještajem.

U podnožju prolazi rijeka Serchio, treća najveća rijeka u Toskani koja izvire na planini Monte Sillano, sjeverno od Lucce. Uzvodno od imanja nalazi se minijaturno srednjovjekovno mjestašce Nozzano Castello, uzdignuto na visokoj stijeni ponad rijeke. U 12. stoljeću ovdje je bila obrambena kula, a kasnije zamak-kaštel koji je pripadao obrambenom sustavu Republike Lucce. Zanimljivo je da je, uz Veneciju, Lucca najveći i najdugovječnji grad-država na Apeninskom poluotoku – taj status uspjela je održati čak petsto godina.

Tekst: Ivana Kovačić

Ostatak teksta potražite u tiskanom izdanju!

Ostavi komentar