Sirevi s velebitskih pašnjaka

Lički sirevi temelj su gastronomske ponude, tradicija je to koja je nadišla svoje zemljopisne okvire i prodrla u sva hrvatska domaćinstva kao tražen i prepoznatljiv proizvod

Lika je bajkovita regija omeđena velebnim gorskim lancima: Velebitom na jugu, Velikom Kapelom na zapadu, Malom Kapelom na sjeveru i Ličkom Plješivicom na istoku. Tu su i bistre rijeke – Gacka, Lika, Novčica te Plitvička jezera i jezero Kruščica. U Lici su se smjestila čak tri hrvatska nacionalna parka što je čini privlačnim turističkim odredištem, a osim prirodnih ljepota tome uvelike doprinosi i njezina gastronomska ponuda. Upravo radi svog položaja, Lika je oduvijek bila poljoprivredno-stočarski kraj s idealnim uvjetima za uzgoj zdrave hrane.

U Lici ćete tako uživati u ličkim polama s domaćim kobasicama, janjetini s ražnja ili ispod peke, ličkoj kalji – kuhanoj janjetini s kupusom, palenti i ukusnom povrću iz vlastitog uzgoja. Sigurni smo da će vas osvojiti i lička pogača šuljak, vrsta beskvasnog kruha koji se radi od integralnog brašna uz dodatak svinjske masti. Peče se zamotan u list kupusa i kod kidanja pogača se lagano lista. Nekad su ovdašnji pastiri nosili pogaču sa sobom u planinu, pa je stoga nisu radili s kvascem kako bi se što dulje očuvala. Ovako ukusan kruh možete probati samo u srcu Like, u nekim seoskim domaćinstvima gdje ga spravljaju isključivo po tradicionalnoj recepturi.

Posebno važna namirnica ovog kraja je – sir. Lički sirevi temelj su gastronomske ponude, tradicija je to koja je nadišla svoje zemljopisne okvire i prodrla u sva hrvatska domaćinstva kao tražen i prepoznatljiv proizvod. Kvaliteta sireva i drugih mliječnih proizvoda ovdašnjih seoskih domaćinstava bazira se na prirodnoj ispaši kakvom obiluju podvelebitski pašnjaci bogati aromatičnim biljem i zbog toga ovi su proizvodi zaista jedinstveni. Škripavac je lagan, ukusan i zabavan (zbog svoje škripe pod zubima koja mu je donijela ime), može se jesti sam, a izvrstan je i u kombinaciji s ličkim polama, suhomesnatim proizvodima, oplemenjen rajčicom i bosiljkom te u bezbroj drugih varijanti. Njime se mogu puniti pečene paprike koje se potom, uz dodatak maslinovog ulja, lagano okrenu na tavi da se sir opusti i dobije posebnu aromu i konzistenciju. Inače, škripavac je trenutno u postupku registracije za oznaku proizvoda zaštićenog zemljopisnim podrijetlom.

Dugo smo isprobavali različite škripavce manjih i većih ličkih proizvođača te smo nakon višegodišnje potražnje, konačno pronašli pobjednika, barem prema ocjenama našeg nepca. Radi se o maloj obiteljskoj mljekari Kolačević u selu Kalinovača, pored Donjeg Pazarišta, nedaleko od Teslinog rodnog mjesta Smiljana. Obitelj Kolačević odličan je primjer da se danas od svog rada na selu može dobro živjeti, pa čak i u ovom izoliranom kutku slabo naseljene Like. Martina je rodom iz okolice Križevaca, a supruga Nikolu upoznala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Sa stečenim znanjem i diplomom, mladi bračni par odlučio se prije desetak godina skrasiti u Nikolinom rodnom kraju i ovdje otvoriti svoj OPG.

Iako je odrastao u dvadesetak kilometara udaljenom Gospiću, Nikola je u djetinjstvu svaki slobodni trenutak provodio kod bake i djeda u Kalinovači. Kada jednom posjetite ovaj kraj, znat ćete i zašto. Ljepote ovdašnjeg krajolika zaista su očaravajuće i osvojit će svakoga. Tako je Nikolu srce vuklo nazad u Kalinovaču gdje je odmalena bio uključen u poljoprivredu, a danas oboje supružnika Kolačević kažu kako svoje selo i način života ne bi ni za što mijenjali. U međuvremenu je obitelj narasla za još šest malih članova kojima je život na selu pravi mali raj. Dvojica najstarijih, Juraj i Šimun, pohađaju osnovnu školu koja se nalazi doslovce preko puta kuće i obiteljskog OPG-a. Najzanimljivije je što su oni jedini đaci! U Kalinovači, naime, živi tek pedesetak ljudi. No, to Martinu i Nikolu nije nimalo odvratilo od planova, već ih je, štoviše, motiviralo da gospodarski pokrenu ovo zanemareno područje s velikim potencijalima.

Tako su na svom gospodarstvu pokrenuli mini siranu u kojoj proizvode polutvrdi kravlji sir, škripavac, ličku basu, skutu, svježi sir, sirutku te obični i voćni jogurt. Trenutno imaju sedam krava muzara, a za preradu otkupljuju kravlje i kozje mlijeko od lokalnih proizvođača. Osim sveukupno dvadesetak krava, Kolačevići uzgajaju i ovce, ponajprije radi mesa. Njihovo blago na raspolaganju ima 27 hektara livada i pašnjaka, sedam u vlasništvu Kolačevićevih, a ostatak u najmu.
Godišnje prerade oko 70 000 litara mlijeka i proizvedu oko deset tona sira. Najtraženiji je škripavac, a kilogram stoji pedeset kuna. Može se naručiti i telefonom, a Kolačevići će ga dostaviti na željeno odredište. Veliko priznanje im je da sve što proizvedu, uspiju prodati – na kućnom pragu, na tržnici u Gospiću ili dostavom.

Piše: Ivana Kovačić
Fotografije: TZ Ličko-senjske županije

Ostatak teksta potražote u tiskanom izdanju…

Ostavi komentar